PMS, siger du?

I den tid jeg har færdedes herinde i Blogland (snart halvandet år, for at være helt præcis), er der et ord, jeg endnu ikke tror, jeg er stødt på. Eller rettere sagt er der tale om nogle bogstaver. Som i PMS, helt konkret. Og jeg undrer mig en lille smule – vi er jo kvinder, for helvede, i hvert fald størsteparten af os, der hvor jeg færdes.

Men nu er det sluppet ud. Said it. Og når jeg siger det, er det foranlediget af, at jeg har påbegyndt et socialt eksperiment. Sort of. På mig selv. Efter gennem en længere periode at have konstateret, at jeg til tider er så mentalt ustabil at jeg bør formenes udgang, har jeg tænkt, at jeg burde gøre noget.

Det har jeg så gjort. Jeg er begyndt at føre dagbog. Ikke sådan i ordets egentligste forstand, men blot en form for kategoriseringsdagbog. En lille anmærkning i kalenderen lig H.C. Andersens krydser. Ej, dårlig sammenligning. Men jeg har forsøgt at registrere mit humør og overskud (eller mangel på samme) på denne her måde:

+ betyder glad.
Det er de dage, hvor der er medvind på cykelstierne (man ved det på forhånd), og hvor man ved puttetid er i stand til at tage Mindste Podes “Mor, jeg tror jeg har fået lus”-bemærkning i stiv arm.

E betyder energi.
Det er her man er den menneskelige udgave af Duracell-kaninen. Hvor man for eksempel helt spontant fejer gulvet på tørreloftet bare fordi. Hvor man foretager minutiøse udrensninger på børneværelserne, og måske – hvis det går vildt for sig – afkalker elkedlen.
Disse dage er uhyre sjældne, vil jeg lige skynde mig at sige, før jeg stikker blår i øjnene på dig derude.

F betyder flad.
Flad som i kaput. Alt er uoverskueligt. Det er på disse dage, at der bliver glemt ting, som gør, at andre ting går i stå eller fordrer ny planlægning. Hvor man ved, at den klatkage man netop er i færd med at vende, uvilkårligt vil havne oven på naboklatkagen. Cyklen er punkteret, og daginstitutionen udsender adviseringer om at der florerer børneorm. Kaffen smager af nationalmuseum, og man får købt slimede gulerødder. Could it BE any worse?

En klatkage-miserable

O betyder ond.
Som i ond, ond, ond. Ond på verden, ond på Mand og børn, og ond på urets tikken, og vinden, der blæser den forkerte vej. Jeg er helt ude af stand til at vælge mine kampe, og går derfor i krig på samtlige fronter. Mod Mand. Mod tiden, og mod dårligt formulerede e-mails. Jeg udsteder i bogstaveligste forstand fatwaer over den kollega på arbejdet, der tog det sidste kaffe på kanden uden at sætte nyt over. At være i min nærhed bliver med andre ord en form for ekstremsport, der kræver en særskilt forsikringspolice.

Dagen kan dog også være anmærkningsfri. Det er sådan en jævn, gennemsnitlig og småkedelig type dag, uden de store udsving. Leverpostejsdage, men dem skal der jo også være plads til.

Men alt i alt betyder ovenstående, at der i min kalender er tilføjet bogstaver og tegn, som et stille snefald. Og på et givent tidspunkt, begynder man at ane et mønster. Heldigvis er der en del tomme felter, og plusserne findes også. De virkelig giftige, er dagene med kombinationen af O og F (Ond og Flad). Det er dage med tårer og snot i guirlander.

Og ikke helt overraskende er det faktisk sådanne dage, der også har noget med PMS at gøre. Ja, jeg havde i virkeligheden forsvoret det, men det er ikke til at komme uden om. Jeg kan jo tilnærmelsesvist dokumentere det med mit hjemmebryggede eksperiment.

Det er derfor ingen overraskelse, at jeg følte mig en lille smule lettet da jeg læste ’Store små løgne’ af Liane Moriarty. Hun skrev blandt andet følgende om én af hovedpersonernes udfordringer:

”PMS var en relativt ny oplevelse for Madeline. Endnu en skøn ting ved aldringsprocessen. Hun havde aldrig rigtig troet på det før. Men da hun ramte slut-trediverne, sagde hendes krop: Okay, så du tror ikke rigtig på PMS? Jeg skal give dig PMS. Prøv lige at smage lidt på det her, dame. Nu var hun én dag hver måned (…én dag? Kun ÉN dag?!? Virkelig?? Undskyld):…. Nu var hun én dag hver måned nødt til at simulere sin almene menneskelighed, kærligheden til sine børn, kærligheden til Ed. Hun havde en gang været forbløffet over at høre, at nogle kvinder brugte PMS som undskyldning for mord. Nu forstod hun. Hun kunne sagtens myrde nogen i dag! Faktisk syntes hun, der burde være en form for anerkendelse af hendes selvdisciplin, når hun ikke gjorde det.”

EXACTLY my point! Nogle af os burde præmieres for vores mådehold og selvforvaltning i relation til vores omgivelser. Der burde være bannere og fanfarer i ét væk til ære for at der er relativt god ro og orden i det daglige. Det er i sandhed et mirakel, at der ikke begås flere mord, det er stensikkert!

Når det så er sagt, så tænker jeg dog også nogle gange, at vores omgivelser (mine, i hvert fald), burde præmieres for at holde os – eller mig… – ud.

Er jeg helt alene på det område?

Nå, ét er sikkert: De dårlige dage er til for at gøre de gode dage bedre.
Vi holder stadig skruen lige i vandet!

Fotograf: Palle Pophår

50 tanker om "PMS, siger du?"

 1. Mette

  Du er ikke alene. Jeg bliver overrasket hver måned når jeg opdager, hvorfor jeg var tæt på at…. Du slutter selv den sætning. Hver måned siger jeg til manden: nåååå det var derfor! Han skulle ha’ en præmie og det skulle jeg så sandelig også. Prinsessepigen nærmer sig med hastigtige skridt det hersens uregelmæssige glad/ked/sur stadie – vi mærker det allerede. Wish me luck Eller nok mest manden og mindstemanden. De skal leve med mig OG prinsessepigen….

  Svar
 2. Lone Nielsen

  Med meget stor risiko for at tage modet fra dig og andre kan jeg oplyse, at det tilsyneladende ikke forsvinder, når overgangsalderen er ovre….. Argghhhhhhhhh – hvor kan jegstadig være ond og svovlende

  Svar
  1. Maude Forfatter

   Åh nej, åh nej, åh nej!…. Havde virkelig håbet, at det bare var en fase… Tilsyneladende ikke. Eller måske en vældig lang en af slagsen…. 😳

   Svar
 3. S.

  Du er ikke alene siger damen der atter engang har overlevet en lang række onde dage og nu har den der nåååååååhrgh derfor oplevelse. Dagene går lige om lidt over igen i E dage. Sådan er det altid… Måske skulle jeg kopiere dine kategorisering af dagene for de finder utrolig god klangbund i min verden… onde dage er her også forbundet med en trang til mad. Gerne kalorietungt og sødt. Måske for at dumle den onde følelse?!

  Svar
  1. Maude Forfatter

   Tak for solidariteten! Åhh ja, alt det med mad og mad-ikke, chips kontra P-tærter og så videre, det har jeg slet, slet ikke forsket nok i. Må blive næste skridt. Eller måske kan du tage over her? Eller vi kan sammenligne undersøgelser, måske?…..

   Svar
   1. S.

    Ptærter ommonom p tærter. Ville det være upassende at smutte over til Rema kun for p tærter?!?
    Kombi af studier er en rætti god ide!

    Svar
 4. Ellen

  Jeg vil vise min datter dit indlæg. Det kunne have været hende, der skrev de ord du skrev.
  Jeg har aldrig lidt af PMS (og John vil oven i købet skrive under på dette 😉 men Charlotte! Puhhh, hun har været totalt uudholdelig et par dage om måneden siden hun var 13 år … jeg har talt med Tim om det og han tackler det på en fin måde og ved, at om et par dage er hun normal igen.
  Det gik fint de få år, hun to P-piller, men dem kunne hun ikke tåle, viste det sig, og så var hun tilbage igen.
  Selvfølgelig har hun med årene lært at beherske sig næsten helt udadtil, men jeg kan godt se på hende, når hun mest af alt har lyst til at myrde alle os totalt tåbelige og håbløst uforstående eksemplarer af menneskeracen 🙂

  Svar
  1. Maude Forfatter

   Stor respekt for din datter, hun har jo tilsyneladende lært at tøjle den slags! Imponerende! Hun må være udrustet med en enorm selvkontrol og beherskelse! Jeg er mest sådan en tsunami, der tager alt med mig på min vej. Der er ingen nåde. Og jeg ville simpelthen så gerne kunne gøre det samme som din datter!…

   Svar
  1. Maude Forfatter

   Altså jeg fortærrer chokolade i relativt store mængder hver evig eneste dag, helt uden tanker om det ene eller det andet….

   Svar
   1. Marina

    Chokolade bekæmper faktisk både PMS, smerter og almindelig tristhed. Det er ikke uden grund det er det magiske midel mod dematore i Harry Potter. Detsværre kan forskningen ikke støtte op om mere end et lille stykke mørk chokolade, men på de der dage er jeg ret sikker på at det hjælper at spise resten af pakken også.

    Svar
    1. Maude Forfatter

     Uden tvivl!! Et lille stykke række da ingen vegne… Tak for disse meget opmuntrende facts, jeg er meget enig! “Chokolade frem for alt” – det må blive mit nye motto! ❤️

     Svar
 5. Anette

  Kender det…..Bliver ikke myrde ond (måske fordi jeg bor alene) men ked, og har ondt og så vil jeg ha bananer, chokolade, slik, chips, kartoffelmos, blød flufffy mad …. jeg bliver også i guder så træt, burde havde premiere for at gøre andet end at ligge i min seng og klynke (min kommer 24 timer før og så gør det ONDT i 48 timer) har faktisk meldt mig syg på den konto før, men kunne ikke stå oprejst uden at knække mig… der ville jeg nok blive ond hvis der var mand/poder some krævede at mig, så er jeg da sød hvis jeg melder mig syg og ikke belemre kollegaer, ikke?
  spænende med statestik.

  Svar
  1. Maude Forfatter

   Det lyder ikke rart!! Ja, vi må se om den statistik kommer på et tidspunkt, eller hvad der sker med den…

   Svar
   1. Anette

    Det kan overleves og jeg har et trick der fjerner meget af smerten… akupunktur punk… fungere dog bedst med en til at massager det for en, da det på foden, men det virker. Stadig sulten og træt… men det bedre end smerter.

    Svar
   2. Anette

    P tærter får i dog for jer selv… jeg fik for mange engang på spejderlejr for over 20 år siden, jeg har stadig ikke lyst til dem….
    kanelsnegle tilgengæld… mums… hm har lige spist en del af griflerne, der nok noget i farvandet

    Svar
 6. Monica

  cool sådan at kategorisere sine dage og dermed have komplet analyse og konklusion.. he..
  PMS is a bitch..
  men mener dog min personlige bitch er blevet lidt mere tålelig efter fjernelse af livmoder i sommer..
  I’m just saying..
  og hvorfor snakker alle om p tærter?! ææælsker p-tærter!!

  Svar
   1. /ks

    P-tærter?! Hvor? Nu?
    Jeg hopper med på Monicas oplevelse. Ingen PMS her – med mindre det er det der er årsagen til umådeholdent grovspiseri og rendyrket grådighed 1-2 dage om måneden?! Måske? Ja?

    Svar
    1. Maude Forfatter

     Ahr, come on?! Så sidder vi andre her i klubben helt alene? Mens dig og Monica har jeres egen klub – og måske endda jeres egne P-tærter?!…. 😝

     Svar
 7. Fruen i Midten

  Ikke noget, jeg kender til. Eller noget. Gemalen synes helt sikkert også, at han burde præmieres for at holde ikke bare én men to til tider skruphysteriske kvindfolk ud. (Vi synes til gengæld, at han også selv til tider virker en smule præmenstruel …) Jeg synes, jeg er blevet bedre til at beherske mig (bedre – ikke god), men det værste er næsten, når jeg ind i mellem godt kan se, hvor utåleligt jeg opfører mig – uden fuldt ud at kunne stoppe mig selv. Det er sgu træls med surt på.

  Og så synes jeg, det også er superirriterende, at min immunforsvar samtidig bringes i knæ, så jeg ganske ofte samtidig bliver forkølet eller rager noget andet til mig.

  Svar
  1. Maude Forfatter

   Kender godt den slags ‘ud af kroppen’-oplevelser (næsten på niveau med en nærdødsoplevelse, vil jeg tro), hvor ens overjeg råber “stop-stop-stop!!” til ingen verdens nytte.
   I øvrigt, der ER faktisk noget med mænd og cyklusser; de har vist også én, har jeg læst et sted…

   Svar
 8. Birgitte B

  Jeg har ikke PMS, til gengæld har jeg dage (helt uden for pms skema), hvor jeg er virkelig svær at leve sammen med (jeg er så også reguleret hormonmæssigt med en spiral). Kh. Birgitte

  Svar
  1. Maude Forfatter

   Hjerter og stjerner lyder umiddelbart som en mere rar model end den, som jeg opererer med, det kunne være jeg skulle springe med på din vogn!

   Svar
 9. Livsglimt

  Jeg tror faktisk, det er gået over? Men har også mange gange grædt snot en enkelt dag over det komplet håbløse ved livet og mit ægteskab, for så dagen efter at tænke: “Nårh…”

  Jan har altid sagt, at når vi når til to teenage-døtre og en kone i overgangsalderen flytter han hjemmefra. Det er muligt, han har ret i, at der er spændende tider i vente ..

  Svar
  1. Maude Forfatter

   Det bliver spændende at se!… Herhjemme synes Mand vist, at det er rigeligt med ÉT hunkønsvæsen i familien! 😝

   Svar
 10. Livsglimt

  Hos mig er det vist gået over? Men har mange gange grædt snot en enkelt dag over det komplet håbløse ved livet og mit ægteskab, for så dagen efter at tænke: “nårh …”

  Jan har altid sagt, at når vi når til to teenagedøtre og en kone i overgangsalderen, flytter han hjemmefra. Det er muligt, at han har ret i, at der er spændende tider i vente …

  Svar
   1. Maude Forfatter

    Du var faktisk røget i spamfilteret af uransagelige årsager?! Jeg fiskede dig ud derfra selvom systemet virkelig ihærdigt prøvede at overbevise mig om, at du var spam…. tsk-tsk, altså! 😀

    Svar
 11. Macu

  Det er en sjov ide, med at evaluere dine dage. Jeg bliver fristet til at prøve, men kan mærke at jeg bliver lidt bange. Tænk nu, hvis der ikke rigtig, er nok plusser, eller at jeg synes der er for få. Hvad gør jeg så? prøver at få flere + dage? hvad gør du? Eller skal jeg så gøre noget alvorligt ved mit liv? Nej der er sikkert mange plusser?! Fuck nu bliver jeg ligesom nød til at prøve, eller at kigge på mit liv eller hvad det nu hedder. Du er lidt af en skid, men du er så god til at få mig til at tænke og det er vel ikke så skidt?
  Kærlig hilsen Macu

  Svar
  1. Maude Forfatter

   Tak, Macu, jeg tager det med at være en skid som en stor kompliment! ❤️
   Altså, jeg har faktisk ikke overvejet om jeg ville komme til at synes, at der er for få plusser. Jeg har bare tænkt, at sådan var det; det har ikke mundet ud i overvejelser omkring hvorvidt noget i min tilværelse burde ændres (det tænker jeg så nogle gange i andre sammenhænge, men lad nu det ligge…). Fordelen er jo, at det ikke er givet hvad der er rigtigt eller forkert. Med mindre du selv sætter et succeskriterie op på forhånd. Og det kan du jo bare lade være med. Og en måned ligner jo ikke nødvendigvis den næste, den er jo bare et øjebliksbillede. Måske ligger alle ens plusser samlet på de tre uger i sommerferien, men det bliver man jo ikke forkert af af den grund. Forstår du hvad jeg prøver at sige?…
   I øvrigt har jeg læst et sted, at et helt gennemsnitligt menneske faktisk kun er ‘på toppen’ ganske få dage i løbet af et år, så bare ta’ det roligt. Og – bare mellem os to – jeg har VIRKELIG få plusser. Det hele går alligevel. Pøj-pøj med projektet, hvis du kaster dig ud i det…

   Svar
   1. Macu

    Tak for et godt svar ☺
    Du er vel ikke i tvivl om, at jeg er vild med dig. Elsker at du får mig til at tænke lidt mere.
    Du skrev jo også først, at det var mønsteret i dit liv du ville finde og ikke mængden af plus dage.
    Hvis jeg bare er lykkelig nu og da, så er jeg lykkedes i mit liv.

    Svar
 12. ingenkæremor.dk

  Et helt igennem skønt, relevant og rammende indlæg👍
  Jeg lider ikke af PMS for tiden. Er nemlig gravid. Til gengæld bobler hormonerne for fuld skrue og det giver lidt samme effekt – dog uden mønster…. at all….
  Trangen til søde sager følger også med på dén konto😂

  Svar
  1. Maude Forfatter

   Tusind tak! Og kæmpe stort tillykke med maven; hvor er det skønt! ❤️
   Åhhh, de dersens graviditetshormoner, dem skal man bestemt heller ikke kimse ad! Man kunne muligvis også slippe godt fra et enkelt mord eller to på den konto….
   Du er med i P-tærte-klubben, kan jeg næsten høre?
   Tak for din kommentar! 😘

   Svar
 13. Celena

  Haha! This post is awesome 😉 As I get older, my PMS is getting worse! I should also track my days… and put in a WO day (=watch out!) 😉 xox

  Svar
  1. Maude Forfatter

   WO-days, I love that expression!! And yes, apparently, it gets worse as we grow older, it’s a nightmare, really!…. 😳

   Svar
 14. Pernille

  Jeg har aldrig lidt af PMS, jeg kan godt have dage hvor chokolade er livsnødvendigt, men jeg tror i højere grad det handler om overtræthed – eller noget.
  Min kæreste siger det samme, og jeg går hemmeligt rundt og håber det også betyder at jeg ikke kommer til at opleve de store udsving omkring overgangsalderen 🙂

  Svar
  1. Maude Forfatter

   Du er knagensparkme heldig! Hvis du en dag finder opskriften på hvordan det lykkes for dig; sender du den så lige, tak? 😘

   Svar
 15. Catarina

  Jeg har aldrig lidt af PMS men nu har jeg jo også en hormonspiral som gør at jeg slet ikke bløder. Så på den måde har jeg ikke skrevet om PMS, men jeg har skrevet om nettop den spiral og diverse undersøgelser af understællet, men det er nogle år siden og jeg har jo trods alt blogget i over 10 år 😉

  Svar
 16. Lene

  Jeg var lige ved at tro, at jeg var den eneste uden PMS, men godt at vi er flere og stakkels dig og alle andre, der lider mere eller mindre i stilhed 😉

  Svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.