Kunsten at overleve januar

I november kunne jeg fornemme, at mange havde det svært med mørket og udsigten til en lang vinter. Der var mange, der virkelig skulle hive sig selv op ved nakkehårene for at stå imod den snigende tristhed, som for nogen er en tro følgesvend i vintermånederne.
Jeg bliver ikke ramt i november. Eller december, for den sags skyld. Men januar, derimod, den huer mig ikke. Jeg er virkelig ikke fan. Den er lang, den er mørk. Som regel også temmelig våd. Hvor december er smuk med alt sit lys, er januar bare grim. Den er grå og helt griset til fra nytårsaften. Der er ingen udsigt til ferier eller helligdage; faktisk er der utrolig lang tid til uge 7 eller 8, hvor der er vinterferie, hvis man har noget skolemodent afkom. Og sidst men ikke mindst: Hvorfor, HVORFOR er der udsalg i januar, når det er dér man samtidig skal betale en million kroner i regninger? Okay, jeg ved godt, at alle butikkerne skal af med alt dét, der var sidste års sorte, men helt ærligt. Virkelig dårlig timing. Nogen har givet vist slet, slet ikke tænkt sig om.

Portræt af januar

Men jeg er muligvis den eneste der har det sådan? Altså ikke med hensyn til udsalget, men derimod med hensyn til januar som helhed? For tydeligvis er mange rundt omkring SÅ klar til januar og det nye år; der er en skøn og ukuelig optimisme at spore overalt. Også her i Blogland, hvor flere er kommet med positive indslag omkring nogle af de ting, som de glæder sig til i januar, for eksempel hos Emilie (som jeg virkelig vil anbefale!). Og det er dejligt og inspirerende.

Men altså… Jeg er som det fremgår helt ude af sync her. Det er lidt som om der foregår et eller andet, som man ikke er inviteret med til; noget, som jeg ikke har fanget. Som om der står nogen med foden i dørtærsklen til januar, og siger ”smut, pomfrit, det er en lukket fest!”?

Det leder mig til et konkret spørgsmål: Hvordan overlever man januar? How? Jeg ved godt, at det for langt de fleste sker helt af sig selv uden anden større indsats end normal vejrtrækning og gennemsnitlig indtag af næring i overensstemmelse med kostpyramiden (*HOOOOST*), men igen… kunne man gøre det bare en lille smule sjovere?

I bestræbelserne på at gøre januar mere festlig og overlevelsesegnet, tænker jeg i år at prøve følgende:

Punkt 1)
Udskyde en juleferiedag til midt på måneden. Og holde den helt uden børn. Ferie gør altid underværker.

Punkt 2)
Drikke mere vin. Muligvis ikke så sundt i længden. Og slet ikke i overensstemmelse med den dersens føromtalte kostpyramide.

Punkt 3)
Om muligt slette den 20. januar, som er den dag Trump bliver præsident, fra hukommelsen.
Jeg drømmer stadig om at Michael J. Fox redder os fra den orange mand ved hjælp af en tidsmaskine og nogle valgforviklinger. Come on, Marty McFly!

Punkt 4)
Tilføje hverdagen lys. Masser af lys i alle afskygninger. Særligt stearinlys. Og hvis man nu var Hella Joof (hvilket jeg tror ville være ret festligt!), ville man sikkert også tilsætte noget glimmer. Jeg har nemlig som så mange andre læst ’Papmachéreglen’. Elsker den. Kæmpestor anbefaling, for den gør bestemt også sit til at booste hverdagen!

(Undervejs min læsning spottede Mindste Pode billedet af Hella Joof på omslaget, og udbrød begejstret: ”Hend’ der kender jeg! Hun er nemlig i Ramasjang no’en gange! Og hun er go’ til at bage!”
Mig: “Ja, hun er god til mange ting, hun er også god til at skrive!”
Mindste Pode: “Er hun os’ go’ til at spille fodbold?”…
Tjahh…, det er muligvis kun Hella selv, der kan svare på det.)

…..

Her var det så, at jeg begyndte at bladre lidt formålsløst rundt i kalenderen, mens jeg tænkte, at der da for pokker må være mere end fire – i virkeligheden kun tre – punkter. Tre eller fire; det er virkelig ikke meget! Og jo, ganske vist har jeg aftaler, som jeg glæder mig til. Meget endda. Men det har jeg også i årets andre måneder, så hvad er det, der gør januar splendid? Fabulous? Magnificent? Ved du det?….

Måske jeg bare skal betragte januar som et springbræt til de andre måneder?

Dagens kloge ord

”Hver dag kan ikke være en lygtefest!”
Kinesisk ordsprog

50 tanker om "Kunsten at overleve januar"

 1. Birgitte B

  Altså, jeg har ikke læst den der Hella Joof, men min kusine har punket mig for at få den læst. Og denne januar har jeg rigtig mange dejlige aftaler at se frem til (smider indlæg om det i eftermiddag), men sådan overall, så glæder jeg mig til at skrive min ønskeseddel (har fødselsdag i februar) og til frostvejr (i morgen) – jeg elsker begge dele 🙂 Ellers er januar bare sådan… lang. Men prøver med nogle stearinlys og varm kakao. Kh. Birgitte

  Svar
  1. Maude Forfatter

   Varm kakao lyder rart! ❤️
   Hvis jeg havde fødselsdag i februar tror jeg faktisk at januar ville være lettere at overkomme! Skal vi bytte? Jeg kan tilbyde september?

   Svar
   1. Birgitte B

    September er da ikke dårligt 😉 da jeg var barn, var februar ikke fedt. Lige efter jul og gaver købt på udsalg (dengang januar udsalget først begyndte når børnepengene kom).

    Svar
    1. Maude Forfatter

     Jeg er faktisk også ganske godt tilfreds med september! 👍 – tilbuddet var kun for at komme januarkvalerne til livs…

     Svar
 2. Dorte

  Håber du kommer helskindet igennem. 3-4 punkter er vel en ganske fornuftig størrelse overlevelsesliste;). Jeg er en af dem der holder af januar. Elsker julemåneden, elsker også når den er slut.

  Svar
  1. Maude Forfatter

   Ja, det er helt klart bedre end ingenting, det giver jeg dig ret i 😝. Og et eller andet sted synes jeg også det er rart at julen er kommet i kasser igen. Men fan, det er jeg stadig ikke….

   Svar
 3. Randi

  Dagene bliver længere. Måske er vi så heldige at få rigtigt vintervejr med sne og frostklar luft. Der er næsten et helt år til julekarrusellen snurrer igen. Bare nogle få eksempler på det, jeg godt kan lide ved januar 🙂

  Svar
 4. Pia

  Jeg hører også til en af dem der elsker januar, men havde vi nu talt om marts, den skifting, havde jeg til gengæld været helt forrest i klagekoret! Måske kan du bruge nogen af mine marts-kneb allerede nu? Friske blomster, fx. Der er da ikke noget mere overskudsagtigt end at forære sig selv en buket blomster, og lige nu kan du jo få knitrende tulipaner. Eller hvad med at holde spilleaften for familien, eller tvinge alle ud på skattejagt? En hjemmespa-aften er også godt… Og i januar kan man jo også have en fest med at lave en masse nytårsfortsæt, og så fortsætte festen med at bryde dem allesammen 😉

  Svar
  1. Maude Forfatter

   Blomster er godt! 🌸
   Jeg holder faktisk meget af marts; det ville virkelig være smart hvis man kunne lave en stand in for hinanden i de måneder, som man helst vil udenom!…

   Svar
 5. Celena

  I also hate winter! November and December can be tolerated because of the cosy Christmas lights but January just plain sucks! February is also bad. March and April (because of our crappy long winters) are just teases 😉 I complain a lot 😉
  I agree with your 4 points… especially the wine 😉 Hang in there!
  xox

  Svar
 6. Øglemor

  Åh, jeg er virkelig heller ikke fan af januar, men min taktik i år er at peppe den op med appelsiner, der er virkelig gode lige nu. Og så noget sundhedstrip, jeg ikke skal kede dig med, men som forunderligt nok giver mere energi, end det tager. (Men det er jo også nemt nok at sige, nu hvor vi kun skriver 4. januar. Det kan nå at ændre sig mange gange i de næste millioner dage, januar varer).
  Derudover har jeg hevet ja-hatten helt ned over ørerne og prøver at lægge lidt planer for det kommende år. Det går ikke sådan supergodt, men det er ret hyggeligt – særligt med en fin, ny kalender, en god kuglepen og en stor kop te. Og så selvfølgelig stearinlys-resterne fra december.
  Før vi ved af det, er det februar. Og pludselig er vi helt ude af grå-heden. Yay!

  Svar
  1. Maude Forfatter

   Okay, du har seriøst en stor ja-hat! Appelsiner, siger du?!…. Jeg skal overveje, om appelsiner kan komme med på listen….
   Tak for din kommentar, Øglemor! ❤️

   Svar
 7. Ellen

  Ferieplanlægning! Brug nogle af de mørke aftener til at kigge på sol og sommer og finde ud af, hvor 2017-turen går hen.
  Den med rødvinen er heller ikke så tosset – der kræves ikke så meget, at leveren eller helbredet kommer i farezonen, og det var jo kun i en måned, ikke?
  Januar ER årets længste måned. Julefestlighederne er overstået, og der er stadig et pænt stykke tid til forår, så jeg forstår dig såmænd godt, jeg har bare altid nægtet pure at lade mig påvirke af mørketiden, når jeg samtidig hævder, at jeg ikke vil leve i et land uden årstider!
  Og du har da trods alt overlevet indtil videre 😉

  Svar
  1. Maude Forfatter

   Januar er så lang, så lang, så lang, så lang…. Og jeg elsker virkelig også det med at bo et sted hvor årstiderne skifter, men i januar er det jo netop som om ingenting skifter. Der sker intet! Det er bare mørkt, og det føles lidt som om alting er rykket op ved roden og rykket til Finland…

   Svar
 8. Fruen i Midten

  Lidt af alt det ovenstående er min overlevelsesstrategi. Der skal købes tulipaner og appelsiner. Og lægges ferieplaner. Og så glæder jeg mig også over, at dagene bliver længere. Faktisk tjekker jeg min Mayland-kalender flere gange ugentlig for at se, hvor mange minutter mere lys, vi har fået. Det er faktisk allerede mere end 10 minutter (og jeg bilder mig selv ind, at jeg faktisk kan mærke det …) 🙂

  Svar
  1. Maude Forfatter

   Altså de der appelsiner; der er givetvist noget, jeg ikke helt har fanget. Men okay, så en enkelt appelsin med på listen, da.
   Ti minutters mere lys er helt klart bedre end ingenting, men jeg synes nu stadig der er ret lang vej igen til det begynder at lysne mærkbart.
   Men: appelsiner. I get it.

   Svar
 9. Monica

  er med på punkt to – hurra! eller et punkt 2,5: drik champagne! det er jeg lige pludselig blevet fan af 🙂 og man bliver glad – med garanti – efter 2-3 glas !
  Er i gang med Hella’s bog – hun er herlig! og har indtil videre lært at det snask folk somme tider kan have i mundvigerne hedder møf. tænk det vidste jeg ikke !
  Vi andre kan så opmuntres i denne traurige januar tid med at læse din blog! hurra igen 🙂

  Svar
  1. Maude Forfatter

   Tak, Monica! 😘
   Ja, den med møf kendte jeg heller ikke.
   Jeg er med på champagne. Det skal på listen. Eller ihvertfald Asti. Any time!

   Svar
 10. Maria/slinkypiinky

  Ahahahaha ELSKER dit portræt af januar!!

  Men – jeg er nu egentlig glad for januar. Alle hader den, ligesom dig. Men jeg har også et hav af fejringer hvert år i januar, blandt andet min egen og min søns. Og så skrider vi til Thailand k 14 dage D første februar.
  Jeg sender et postkort;-)

  Svar
  1. Maude Forfatter

   Sådan får man bugt med følelsen af evig vinter; fødselsdage og Thailand! Du har sgu’ fat i den lange ende 👍
   Glæder mig til postkort!….

   Svar
 11. Mette

  Åh, jamen du skal nok komme igennem. Det ved jeg fordi, at den 20 januar får vi børnepenge – det får os til at glemme Trump. HUSK dagene bliver længere og længere hver dag:o) Og chokolade kan spises til alle måltider.
  Vi er altid helt vildt travle i Januar. Synes der er så meget vi skal så januar virker ikke lang. Jeg kan godt li’ januar for det er den første måned i et nyt år. I går købte vi færgebilletten fra Hook of Holland til Harwich. Nu ved vi, hvor påsken skal være. Altså hvert år er vi i England hos familien så ingen overraskelse der men det er en dejlig følelse med billetten i hus. Også selvom det er familiebesøg ikke ferie:) Påske i midt april i England plejer at være med ret godt vejr. Måske vi også er heldige i år:) Nå, kom lidt væk fra dit indlæg:) Januar er også go’ til en tur på cafe:)

  Svar
  1. Maude Forfatter

   Åhh, der er røget meget chokolade ind på kontoen allerede! Det kan næppe undre nogen… Tænk at der alligevel sker noget godt den 20.! Så behøver jeg måske ikke gemme mig under dynen HELE dagen?!
   England i april lyder skønt! ❤️

   Svar
 12. Mette T

  Efter en lang nat hvor mindstemanden på 6 år brækkede sig i stride strømme ser jeg frem til vinterferien – og dem er der to af i år.

  Om 10 dage suser jeg af sted til Alperne med to veninder for 3 dage på ski – uden børn og mand. Sneen vælter ned dernede. Og i uge 7 gentager jeg successen blot med mand og børn. Masser af sne, lys og sol, chokolade og vin og motion. Det bliver ikke bedre 🙂

  Svar
  1. Maude Forfatter

   Det er jo det, jeg siger: Ferie ER virkelig løsningen! Og to af slagsen, og tilmed én uden børn!… Du har virkelig knækket koden!

   Svar
 13. Pendler-mor

  Åh, jeg er med dig – big time!!
  Jeg afskyr januar inderligt. Det er koldt, klamt, vådt, sjappet, trist og mørkt…. Begge mine forældre har fødselsdag, så den er også dyr – udover den million vi også har i regninger.
  Jeg ved ikke hvorfor det er sådan – måske noget med kontrasten til december, der selvom den er stresset også er hyggelig og fuld af forventning. Især når man har børn. Januar tæller ned til ingenting!! Ud over februar, der også er mørk og kold og våd…..
  Pt. tæller vi ned til uge 7. Og så har jeg været så smart at forære Kæreste billetter til Anders Mattesen her i januar. Koncerter, teater og lign. inkl. stand-up nyder jeg virkelig at have i kalenderen. Det gør det bare lidt mere hyggeligt, når der er noget at se frem til 😊
  Måske skulle jeg hoppe på appelsin-vognen?? Det ser ud til det er en trend……

  Svar
  1. Maude Forfatter

   Det er virkelig sandt; januar tæller ned til ingenting! INGENTING!… for helt ærligt, februar er sgu’ da også lige til at lukke op og skide i; her er den eneste fordel udelukkende, at der kun er 28 (og nogle gange 29) dage. Tror nok lige jeg skal høre, om der er noget plads til overs under Øglemors ja-hat… Hvis du vil ha’ mig undskyldt et ganske kort øjeblik….

   Svar
   1. Pendler-Mor

    Måske hun kunne starte noget produktion af en art?? Jeg har virkelig svært ved at finde en der passer……

    Svar
 14. Anna

  Er himlen blå bagved gråvejrdagens grå skyer?
  I dag har der været solskin i Jylland, og nu sner det 🙂
  Tak for anbefaling af Hella bogen – den vil jeg læse i min ferie d. 20.-29 januar 🙂 Jeg har nemlig luret at ferie i januar er skønt.

  Svar
 15. Anette

  Vi (Zorro og jeg) er enig… det æv….mørkt, vådt (Zorro klager specifikt over dette) og koldt….. samt kort snor indtil de rydder det krudt op…..
  jeg så gerne der blev lavet en mcfly på d 20 januar

  Lige nu blæser det og Zorro har vækket mig for at sige det må det ikke eler måske advale mig?. .. suk… så vi læser i blog land…

  Svar
 16. www.rikkes-planet.dk

  Håber det lykkes at fylde din januar med glimmer, og tylskørt (man kan ikke være trist i tyl)
  Min januar har altid været præget af masser af tid til familien og venner, da vi alle har fødselsdag (mig, min mor, søster, svoger og også min afdøde far), og 2 af mine gode veninder. Så syntes jeg går fra den ene skønne dag til den anden.
  kh Rikke

  Svar
  1. Maude Forfatter

   Det lyder virkelig dejligt, Rikke! Findes tylskørter i voksenstørrelse? Det ville ellers klæ’ min liste (muligvis ikke mig…): Tyl!

   Svar
 17. Lisbet/Livsglimt

  Jeg er helt klart på “nu bliver alting bedre og lige om lidt er det forår” holdet. Til gengæld kan den strategi godt give lidt bagslag i marts, når bøgen endnu ikke er sprunget ud …. Det er ikke sikkert der er en skudsikker plan 😀

  Svar
  1. Maude Forfatter

   Så dejligt med din optimisme, Lisbet! Jeg synes du bare skal nyde det, så er jeg sikker på, at den varer marts ud, uanset om bøgen er brun eller grøn! 🌿

   Svar
 18. Lene

  Her i huset har det også været fødselsdagene i januar, der har gjort at lækkerier og familiekomsammen har fyldt. Men nu er den ene fødselar flyttet hjemmefra og den anden vil ikke have gæster. Så må vi finde på noget andet, og når bare sneen og solen er her, så glemmer jeg det trælse, ellers er det mine skønne kolleger, der er lyspunktet.

  Svar
  1. Maude Forfatter

   Sneen gør en del, men den har ikke helt indfundet sig på disse breddegrader. Til gengæld har bilen netop opgivet sit ævred, så det er nok meget godt det samme….
   Kan I fejre fødselsdag med hovedpersonen in absentia, monstro?….
   Rigtig god weekend! 😘

   Svar
 19. Marina

  Jeg holder meget af januar. Mest fordi det er sådan en enkel og ærlig måned, men også fordi jeg af og til ser min mand. I oktober, november, december er han helt væk som i pist borte. I januar ser vi ham af og til. Det er nu rart. Og så går det jo dag for dag mod lysere tider, der er sne og man kan spise alt muligt hyggelig brød, suppe og gryderetter.

  Januarudsalget kan jeg derimod ikke holde af. I januar gider jeg ikke bruge penge og jeg tror det er opfundet for at holde pungen oppe af lommen.

  Håber du hitter humøret. Kram

  Svar
  1. Maude Forfatter

   Kommer du ik’ lige hjem til mig og brygger en suppe eller to, så?… Det ville jeg virkelig elske! Vi har lidt en suppe-udfordring herhjemme; jeg er den eneste der holder af suppe (jeg kunne leve af det!), mens alle de resterende fire hankønsvæsener tror, at de skal dø…. Tips og tricks i den henseende modtages gerne!

   Svar
   1. Marina

    Hej igen

    Jeg elsker suppe, men startede med en husstand der kun nødigt spise andet end hønsekødssuppe. Ganske langsomt har jeg så udvidet fra det. Det handler mest om at finde en smag de kan lide og så få en suppe ud af det. Virker også tit med en topping de kan lide (bacon, bacon, bacon…) og godt brød. Min yngste er fx slet ikke vild med suppe men spiser nu meget gerne (som i jubiiii): hønsekødssuppe, asiatisk kyllingesuppe (alt med kokosmælk faktisk), lasagnesuppe, tomatsuppe med pasta og græskarsuppe samt de fleste minestroner. Lidt af gangen får jeg dem med på mere og mere suppe.

    Kom iøvrigt i tanke om denne gamle tekst om januar: http://badut.typepad.com/badut/2009/01/frøken-januar.html Det handler om at sætte vasen frem til de blomster som januar vil give os.

    Svar
    1. Maude Forfatter

     Tusind tak for alle gode råd om supper! Jeg går dig i bedene én af dagene, og håber på det falder i god jord…. Du har ret i dét med bacon; det hitter i enhver afskygning!
     Jep, blomster må der til; tak for dit link! Jeg har købt hyacinter i dag, og glæder mig over det!
     Håber du får en fantastisk weekend! ❤️

     Svar
     1. Marina

      Det var nu mest sådan i overført betydning men rigtigt levende blomster er også altid et hit.

      Så engang et citat ala: hvis bacon groede på træer ville jeg være vegetar… der er noget om det. Den der baconplante blev simpelthen glemt da man skabte planterne. Hvor kan man klage?

     2. Maude Forfatter

      Se det er et rigtig godt spørgsmål…. Det er lissom om jeg ikke helt tror at Skov- og naturstyrelsen er det rigtige sted?….

 20. Bodil

  Jeg kan faktisk godt lide januar – men jeg hader, hader, hader (!) når januar ikke er kold og bare en lille smule hvid. Sådan er det. Og ja, lad os endelig slette den 20. januar 2017 fra kalenderen.

  Svar
  1. Maude Forfatter

   Jeg prøver lige at suge så meget af din ‘jeg kan faktisk meget godt lide januar’-sætning til mig som muligt….. Kom nu, god januar-karma!

   Svar
 21. Helle K.

  Ja, sådan er januar – det rene røv og nøgler!!

  I mit tilfælde er det nummer 1. der driller – tror jeg – at jeg slet ikke skal på arbejde eller ud i verden, men visner her i mit eget selskab.
  Jeg drikker aldrig vin – jo til selskaber – men aldrig i hverdagen (eller weekenden).
  Ferie – det har jeg i princippet hele tiden og min håndværker har ikke ferie igen før til påske (slut april), så der er lange udsigter.
  I virkeligheden gør jeg som jeg plejer i januar – det er bare tankerne, der er anderledes.

  Jeg gør det, at jeg overlever indtil solen og lyset dukker op i løbet af marts.

  Svar
  1. Maude Forfatter

   Tusind tak for din kommentar, Helle K. – det er netop det, vi gør: Venter til marts… og glæder os! ❤️

   Svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.