Om olie og ansigtståger

Fra tid til anden bekymrer jeg mig en smule om rynkerne i mit ansigt, der truer med en totalinvasion. Så tænker jeg, at jeg bør gøre noget. Og så er det, at jeg bruger mindre formuer hos forskellige forretninger, der lever fedt af kvinders rynkefrygt. I dagene, hvor jeg kun er medium forskrækket, supplerer jeg hos min urtekræmmer, eller hvad sådan én hedder (i daglig tale slet og ret bare ’urtemanden’), fordi jeg bilder mig ind, at jeg sparer et par håndører. For eksempel på olier.

Jeg slipper umiddelbart ikke særlig godt fra det.

Eksempler:

For et års tid siden var arganolie meget populært. Jeg havde købt en vældig god en af slagsen i ‘den dyre forretning’ (den, der lever af rynkefrygten), men da jeg nogle måneder senere frekventerede urtemanden for at få suppleret beholdningen med noget tilsvarende til en billigere penge, så fik jeg købt én, der lugtede virkelig fælt på en ret udefinerbar måde. Sur sadeltaske er nok det nærmeste jeg kunne komme på en definition. Jeg tog en klemme på næsen, og overlevede i adskillige dage, faktisk også uger, tror jeg, indtil jeg læste et indlæg hos Julia Lahme, som netop skrev om arganolien. I den forbindelse nævnte hun, at hvis arganolien lugtede mærkeligt, af ged mere specifikt, så var det altså fordi, at argannødden lissom havde været… ja… igennem en ged.
Og da jeg læste indlægget, så vidste jeg omgående, at min olie; den lugtede simpelthen af ged.
Ligningens ubekendte var kort og godt en planteæder af betragtelig størrelse, og jeg havde med andre ord indsmurt mit ansigt i en olie presset af dens efterladenskaber. Gedebæ, kan man vist roligt sige, helt uden omsvøb. Fantastisk viden sådan at få.
Nå, den røg selvfølgelig ud, olien.

Men nogen lærte ikke af sine fejltrin af den grund, nej, nej.
Næste gang jeg stod og følte mig kritisk ramt af både rynker og lommesmerter, hvilket var her for nyligt, frekventerede jeg selvsamme urtemand, som i sin tid solgte mig gedebæproduktet.
Han er en god sælger, det skal han ha’. Og meget kan man også sige om mig i den forbindelse, men det vil jeg undlade.

I det aktuelle tilfælde var jeg ikke længere på jagt efter arganolie, for efter ovennævnte misere er jeg gået over til hybenkerneolie. Det er lissom det, der rykker nu; the new shit, om du vil.

Undervejs i købeprocessen (mens jeg trods alt med en god dosis skepsis nærlæste varedeklarationerne), gik urtemanden lidt i selvsving. Urtemanden var ude på at sælge mig mere. Hans salgstale gik på, at det er meget vigtigt, at man bruger olien sammen med noget fugt, og vidste jeg måske det? Urtemanden greb med lynhurtig bevægelse en såkaldt ansigtsmist (ansigtståge? What?) på nærmeste hylde (til en virkelig god pris, understregede han). ”Kender du sådan én?”, spurgte han alt imens han mistede løs på sit eget ansigt. ”Vil du ikke prøve?”, spurgte han videre, og før jeg nåede at tænke tanken til ende, så – *TRUT!* – fik jeg et ordentlig tryk helt up front. Hvis ikke make up’en var skredet i svinget før, så var den i hvert fald på vej ud over afgrunden nu.

Nå, never mind, jeg kom hjem med en hybenkerneolie for den nette sum af 186 kroner, og som jeg nu har taget i brug. Og jeg kan kun sige, at den dufter slet, slet ikke som den fra ’den dyre forretning’. Faktisk er det en vældig mærkelig og fremmedartet lugt, slet ikke af hyben, synes jeg, men af noget som jeg ikke desto mindre ikke kan sætte et ord på. Og så er det jeg tænker, at der er et mønster her. Hvilket frembringer bange anelser. Jeg prøver at sige til mig selv, at de hersens hybenkerner på ingen måde har været igennem noget dyrs fordøjelsessystem.
Men altså. Hvad er vi ud i her? Noget fugl? Fisk?

Jeg er overrasket over, at jeg hopper på den every time. Og jeg er også nået til den konklusion, at de kroner jeg sparer hos urtemanden muligvis ikke er en besparelse i sidste ende, hvis jeg alligevel ender med bare at deponere produkterne. Jeg tænker ikke, at det er lige nu jeg begynder at regne på det.

I øvrigt: Er der nogen, der kan fortælle mig, hvad det der med veganske øjenskygger går ud på? Så en reklame, og blev yderst forvirret! Spiser de kun grøntsager? Er de bange for mayonnaise?

Nå, håber du har det fantastisk derude!

Dagens kloge ord

“Der findes intet udmærket smukt, der ikke har et eller andet ejendommeligt i linjerne”
Francis Bacon

“Et menneske bør enten være et kunstværk eller være iført et kunstværk”
Oscar Wilde

Øhh….

Fotograf: Palle Pophår

40 tanker om "Om olie og ansigtståger"

 1. Mette

  Fnis vegansk øjenskygge. Hvad er det?? Veganere forstår jeg ikke men hvis de ikke vil spise kød, mælk, smør og meget andet godt så gør jeg:) Min veninde der uddannet i Matas har de sidste 20 år prøvet, at få mig til at købe cremer m.m. men jeg bruger det ikke, ej heller make up bortset fra mascarra eller hvad det stads på øjenvipperne hedder:o) Hun kæmper stadig. Rynkerne kommer nok alligevel… tænker jeg. Men du skal have tak for din dejlig underholdende blog om olier:)

  Svar
  1. Maude Forfatter

   Det er også bare noget pjat, alt det med cremer und so, men ak! Jeg er hoppet i med samlede ben! 😳

   Svar
  1. Maude Forfatter

   Jeg har faktisk selv brugt den en enkelt gang. Men apropos det der med dufte, så tænker jeg en lille smule ‘toiletrens’ når jeg bruger den. Eller de dersens plastikdimser med duftevand, man sætter på indersiden af kummen… Ja, undskyld hvis jeg ødelagde det for dig… Men tak for tip! 👍

   Svar
   1. Birgitte B

    Aner jeg en smule forbehold overfor alle dufte? 😉 naturlige eller ej… hehehe…
    Nå, men hvad så med det der franske apoteker mærke. Har ikke selv prøvet det, men det skulle efter sigende være godt.

    Svar
    1. Maude Forfatter

     Altså Maude-navnet kommer jo ikke af ingenting… Jeg er helt utrolig sippet! Hvad er det for et fransk apotekermærke, du taler om?…

     Svar
  1. Maude Forfatter

   Skidegod idé, det er da det jeg skal! Rigelige mængder af chokolade skal hældes indenbords, jeg vil straks delagtiggøre Mand i mine fremtidsplaner om en tyvekilos vægtstigning! Tror han bliver glad…. 😂

   Svar
 2. Kisser

  Det der med olie til ansigtet har jeg heller ikke brugt ret meget – men bruger af og til økologisk mandelolie med et par dråber lavendelolie i (Ole Henriksens opskrift).
  Veganere – nogle er meget fanatiske, og de vil absolut intet have fra dyreriget (heller ikke honning), selv hårshampoen skal være vegansk. Og altså også øjenskyggen. Ja alt. Det er altså kun fanatikerne.
  Tak for endnu et godt indlæg 🙂

  Svar
  1. Maude Forfatter

   Det kan også godt være, at jeg helt dropper det dersens olie-halløj (de eneste der er glade for det lige i øjeblikket er vist bumserne)… Brugte på er tidspunkt også mandelolie, men så blev det lissom overhalet indenom af de andre produkter.
   Veganere. Der er noget her jeg ikke helt forstår. Men jeg skal faktisk spise frokost med en veganer i morgen, så han må lige i krydsforhør.
   Tusind tak for din kommentar (hvor er jeg glad for at du læser med!) ❤️

   Svar
 3. Lene

  Åh tak, tak, af hjertet tak. hold da op som jeg har grinet, det, tror jeg, må være rynkeforskrækkende eller? 🙂
  Du har da trods alt ikke fået at vide af en 80 årig kvinde, at du skulle bruge noget andet creme, fordi du havde så mange rynker 😉

  Svar
  1. Maude Forfatter

   Selv tak, Lene! Og nej, det har jeg heldigvis ikke fået at vide endnu – og det har du da forhåbentlig heller ikke?!

   Svar
    1. Maude Forfatter

     Ahrmen altså!! Sikke noget… 😳
     Jeg han godt huske det nu (og jeg har da også kommenteret på dit indlæg, kan jeg se!).
     Fik hun ikke en meget pludselig og meget grim infektion, hende den gamle dame med den formidable rynkecreme og de knapt så pæne manerer?…

     Svar
 4. Malin

  Mon ikke du på et tidspunkt finder én med en duft du kan lide? 😉 Personlig har jeg nok (desværre) den indstilling, at der ikke er nogen olier eller cremer der fjerner eller reducerer rynker. Jeg tror, at det er vigtig at holde huden fugtig og beskydde den mod solen, men derefter tror jeg, at det er lige meget om du bruger en af de dyre eller en fra Matas. Selv bruger jeg en fra Apoteket – dufter af ingenting og er generelt ret kedelig, men holder mine udslet i panden væk.

  Svar
  1. Maude Forfatter

   Det lyder da som lidt af en mirakelcreme, du der har fat i! Jeg tror du har ret, men jeg tør ikke helt løbe risikoen….
   God weekend til dig 😘

   Svar
 5. Gravidgrahvad

  Hehe jamen jeg er altså også helt forfærdelig dårlig til at tackle sådan nogen sælger-typer. Jeg holdt et avisabonnement i et helt år uden at få læst nogen aviser overhovedet, bare fordi avisen altid sørgede for at sætte en bestemt ældre dame til at kontakte mig, når mit abonnement var ved at udløbe, og hun var så sød, så jeg nænnede ikke at sige nej til hende.

  Svar
  1. Maude Forfatter

   Det er da utvivlsomt historiens bedste salgstrick! Jeg ville helt klart heller ikke kunne modstå sådan en sød, ældre dame… ❤️

   Svar
 6. Catarina

  Jeg har nu i 8 år kun brugt Aloevera Babyolie som min ENESTE fugtgiver til min hud og jeg er nu 50 år og synes jeg stadig ligner en på 40 og det til trods for at både min mor og min afdøde mormor havde mange mange rynker. Så jeg skyder ikke mange penge efter dyre produkter. 😀
  PS. Har skrevet et par gange om det på bloggen. 😀

  Svar
 7. A+K/VenterPaaVinBlog

  Åh, jeg har en parfumefri mascara fra Nielsens jord, en transperant H&M pudder og Fakta’s Xtra shampoo som mit dullegrej. Og deo og en 6 parfumer. Ingen creme, stun, balsam, hårkur, olie, øjenskygge, rouge, neglelak. Jeg kommer nok til at ældes ret så anti yndigt 😁 Men jeg eeeer bare ikke tøset.

  – A

  Svar
  1. /ks

   Denne kommentar kunne jeg ha skrevet. Altså uden mascaraen og pudderen/pudderet?! Og jeg glæder mig til alle de rynker jeg ikke får pga. umådeholdent forbrug af Nutella 😉

   Svar
 8. Ellen

  Hahahaha 😀
  Rynker kommer, uanset hvad du propper ind i din ansigtshud – og rynker er smukke og afspejler bare en stadigt stigende livsvisdom.
  Siger hende, der bliver 64 lige om lidt … det er hun jo nødt til … huden skal holdes fugtig, men dyre cremer – og ildelugtende ditto – er det kun fabrikanterne og forhandlerne der nyder godt af.
  Hvis jeg skal have en effektiv fugtighedscreme, bruger jeg altid apotekets Avéne-serie, som er uovertruffen – den hjalp mig også til at kunne holde mine kemo-hænder ud.
  Jeg køber skam dyre cremer, jeg elsker dem og er ganske klar over, at jeg kun køber en velduftende oplevelse, men det er såmænd heller ikke så tosset 🙂
  Hvis man vil ligne Susse Vold, er plastikkirurgi udvejen. Ellers kan jeg anbefale chokolademetoden – den er både billigere og sjovere.

  Svar
 9. Pia

  Tak for et godt grin 😉

  Jeg hopper såmænd også glad og gerne på serum/olie vognen fra tid til anden, men der er ét produkt jeg ALTID kommer tilbage til. Kokosolie. Jeg bruger det som scrub (blandet med salt eller sukker), som kropsolie (lige efter badet, mens jeg stadig er våd), som hårkur (plasker det tørre hår ind i olie, og lader det sidde så længe jeg gider), som hårolie (en lillesmule mellem håndfladerne og ud i de tørre hårspidser), og i ansigtet (under min natcreme, mens huden stadig er våd efter vask). Det er billigt (!!), effektivt, og lugter lidt af solskoldede teenagere på Ibiza….

  Svar
  1. Maude Forfatter

   Kokos ER vitterligt et vidundermiddel – MEN (og nu er vi tilbage ved indlæggets emne) jeg kan ikke fordrage lugten…. Bugger også, jeg går virkelig glip af noget dér!…

   Svar
  1. Maude Forfatter

   Yet another coconut fan! I’m just not one of them, unfortunately… It’s a pity, really, I can see all the good aspects of it!
   I wish you a nice weekend too! 😘

   Svar
  1. Maude Forfatter

   Det er VIRKELIG en jungle. Måske jeg bare skulle gå i Matas næste gang, selvom man også kan fare vild dér…
   God weekend 😘

   Svar
 10. Eva

  Den store østerbroundersøgelse viste, at rynker hang sammen med D-vitamin. Dvs. at de mennesker, der havde d-vitaminmangel havde færre rynker end de, der ikke havde d-vitaminmangel.
  D-vitamin får man jo fra solen, så undgå den og spis d-vitaminet istedet for. Mørklødede mennesker synes jeg generelt har en glattere hud.
  Min datters svigerfar er 70 + og har en meget flot hud, han bruger Nivea, den blå dåse. Han bliver meget let brun.
  Jeg er 68 år, men min hud er mere slap end rynket, og som jeg ser det på min jævnaldrende, er der de to muligheder. Slap eller rynket.
  For mange år siden fortalte en meget smuk, i mine dengang unge øjne, gammel kvinde, at hun aldrig gik i seng uden at rense sit ansigt, hvis hun ikke havde andet, brugte hun gerne madolie, bare sminken kom af. Den rutine gjorde jeg straks til min og har holdt den lige siden.

  Svar
  1. Maude Forfatter

   Tak for alle disse fakta, Eva! 😘 Den med niveacremen, den har jeg faktisk hørt om et andet sted – at den faktisk skulle være lidt af en mirakelcreme – det kunne være den skal genovervejes!
   Rigtig god weekend til dig!

   Svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.