Et skridt frem og ti tilbage

Der skulle egentlig stå ’Et skridt frem og TO tilbage’, men da jeg så fejlagtigt havde skrevet ’ti’, så tænkte jeg, at det passer sgu’ egentlig meget godt på indlægget. Som handler om vasketøj. Faktisk er det længe siden jeg har flashet noget om vasketøjssituationen herhjemme, og nu er tiden inde. Hvis ikke du orker det, så skal du ikke hører et ondt ord fra mig, hvis du smutter over på et par andre domæner i mellemtiden.

Men faktum er, at jeg snart må kapitulere (det er et mirakel, at vaskemaskinen ikke har gjort det for længst). Jeg tænker, jeg må indkalde til noget øråd. Og på ørådet vil man kunne høre følgende:

”Mayday, mayday! Houston, we have a problem: Vasketøjssituationen er ude af kontrol. Out. Of. Control. Comprende? Capish?”

Med andre ord er der nogen her – mig, rettere sagt – der DRUKNER i vasketøj, sandsynligvis inden for en ganske overskuelig fremtid. Jeg står i vasketøj til halsen (og jeg står på tæer!), og det bliver ved og ved og ved!

Kapitulation og druknedød er voldsomme trusler, men det er ikke uden grund, at jeg vælger så stærke ord.
Udfordringerne er disse:

 • Poder plus Mand dyrker virkelig meget sport.
  Poder har sammenlagt sport på programmet 13 gange i løbet af en uge (JO, fandme!), foruden kampe. Dertil kommer Mands løbeture. Der skal virkelig vaskes meget sportstøj og mange håndklæder.
  Heldigvis er fordelen (hvis man kan tale om, at der findes sådan én) ved sportstøjet dog, at sådan noget polyester-syntetisk-viskose-hejs tørrer virkelig hurtigt.
 • Derudover er der en pode, som har det med at smide sine jeans til vask hver aften.
  HVER aften.
  Jeg har ellers sagt mange, mange gange, at med mindre man har været oppe at slås med en halv liter hindbærbrus, så behøver sådan et par jeans faktisk ikke at blive vasket efter blot at have været i brug en enkelt dag. De kan faktisk godt holde to dage, eller tre, for den sags skyld.
  Meddelelse ryger IKKE ind på lystavlen hos pode, der fortsat arkiverer næsten rene jeans i vasketøjskurven. Hver aften.
 • Ydermere sker det også med jævne mellemrum, at man fisker noget op af vasketøjskurven, der sidder sammen sådan her:
  Så er det virkelig gået stærkt, og er ikke særlig befordrende for moderens videre arbejde udi vasketøjssortering.
 • Sidst, men ikke mindst, har jeg fra tidernes morgen overset en fatal detalje i mit vasketøjsregnskab: Jeg har hele tiden troet, at vasketøjsbunkerne på et tidspunkt toppede. Og jeg troede faktisk en overgang, at omfanget allerede havde nået sit alleryderste. At den mængde der var, på en måde ville være stationær, og at det ikke kunne blive værre. Men så indså jeg med rædsel, at poderne jo vokser….. Og når poderne vokser, har de brug for nyt og STØRRE tøj… Som på et tidspunkt bliver til KÆMPE jeans og KÆMPE sweatshirts og KÆMPE shorts og KÆMPE underbukser og KÆMPE strømper!!!!!!!!!!!
  Og her var det så, at jeg indsatte mit dødsskrig.

Jeg tror, der er lang vej igen.

Dagens kloge ord

”May the stars carry your sadness away,
May the flowers fill your heart with beauty,
May hope forever wipe away your tears,
And, above all, may silence make you strong”
Chief Dan George.

”Problemer har der været nok af i mit liv. Men de fleste af dem blev ikke til noget”
Mark Twain.

Dagens foto

Vi glæder os til forår.

44 tanker om "Et skridt frem og ti tilbage"

 1. VenterPaaVinBlog

  Haha, min kæreste tror på, at t-shirts skál vaskes efter en gangs brug. Om så man har haft den på, på ens stillestiddende job og har taget bil til og fra – eller hvis den har været på, på stadion fordi den har et AaB mærke i 2×45 minutter. Hvad er der lige med det? Og jeans holder MAX to dage. Det er altså noget hysteri :p

  – A

  Svar
  1. Maude Forfatter

   Din kæreste må tage på kursus i vasketøj sammen med min pode. Jeg prøver at se, om jeg kan booke noget. Anything, siger jeg bare! Altså bortset fra at jeg har vurderet det til at være foranlediget af noget ungdomssløvsind her på de hjemlige breddegrader. Ved ikke, om der er håb?

   Svar
 2. Lisbet

  13 ?? Det er jo helt vildt!
  OG på et tidspunkt begynder de alle sammen at svede 😊 STORT tøj, der skal vaskes, fordi det lugter af sved 👍

  Svar
 3. /ks

  Det der med flere lag der er taget af i en bevægelse … suk. Dybt suk faktisk.
  Når du har fundet løsningen, så giv mig et kald!

  Svar
  1. Maude Forfatter

   Jeg er da glad for at høre det også sker andre steder! Selvom det selvfølgelig ville være at foretrække, at det ikke var hjemme hos dig, det skete!…

   Svar
 4. Slinkypiinky

  Åh Gud ja. Det er op ad bakke.
  Herhjemme har jeg holdt hårdt på én ting som de to store bonusser (15&17 år nu) SKAL bidrage med, og det er sjovt nok vasketøjet.
  For hold nu kæft, der er jo absurd meget.
  Desuden så vasker jeg det sådan som de smider det j vaskemaskinen. Det gider jeg sgu ikke at spilde min tid på😂
  Det hjælper faktisk! Det er vist træls at skulle pille tre lag tøj fra hinanden om morgenen, hi hi.

  Svar
  1. Maude Forfatter

   Tjaaa, det er sådan ret crazy…. 😳
   Bortset fra det, er det kanon-smart bare at lade det hele være samlet som sådan en slags tre-i-én-tøjting, men altså…. For der er jo altid et men, og i dette tilfælde handler det om, at jeg godt tør skrive under på, at de dersens sammenfiltrede klude aldrig nogensinde ville blive viklet fra hinanden igen. Og ungerne ville være stucked hjemme uden nogensinde igen at se dagens lys. Eftersom det i sig selv ville begrænse mængden af vasketøj er det muligvis alligevel ikke den dårligste idé i verden….

   Svar
 5. Lene

  Oh no, stakkels dig. Jeg har ingen anden løsning end at forbyde sport eller at i jeres hus er det mændene, der vasker tøjet 🙂

  Svar
  1. Maude Forfatter

   A eller B…. Bum-bum….
   Hvis du skulle undre dig iver hvorfor det ikke allerede er mændene der står for det vasketøj, er det fordi jeg ikke nænner at lægge mine egne kludes skæbne i deres hænder. Orker ikke at den hvide angora-sweater bliver til en lyseblå karklud. Eller noget i den retning. Jeg vasker tøj med lige dele kærlighed og aggressioner….

   Svar
 6. Emilie

  Når tøjet bliver større, kan poderne måske selv klare det? I perioder lykkes det os at køre en maskine om dagen – så hænger det nogenlunde sammen. Indtil det går galt, og jeg må tilbringe en hel weekend i vaskekælderen.

  Dengang jeg gik på vaskeri, glædede jeg mig til at få egen maskine. Nu savner jeg vaskeriets lynhurtige maskiner og ikke mindst at der var flere af dem. Dengang vaskede jeg kun halvanden time om måneden, og så havde jeg altid rødvin, backgammon og veninde med på vaskeriet imens. Det var tider!

  I dag ville jeg være konstant beruset, hvis jeg drak rødvin, hver gang jeg vaskede.

  Svar
  1. Maude Forfatter

   Those were the days, jeg husker dem med al tydelighed – altså bortset fra, at jeg ikke lige drak vin i forbindelse med vasketøjet; det gjorde jeg så til gengæld i så mange andre sammenhænge (…) – af helbredsårsager er det vist meget godt, at der ikke på noget tidspunkt har været alkohol indblandet i mine vasketøjsseancer!

   Svar
 7. Ellen

  Holddaop! Hvor har jeg dog levet et beskyttet og forholdsvis vasketøjsfrit liv!
  Jeg ville helt klart sætte mændene til selv at vaske deres eget sportstøj. Inklusive separation af samme!
  Skoletøjet kan du så tage sammen med dit eget tøj – OG lægge jeans tilbage i skabet uden vask – det opdager han garanteret ikke engang 😉

  Svar
 8. Mette

  Åh, vasketøj…. Har ingen gode råd, Wish I did. Heldigvis er the tween ok go til, at bruge bukser mere end en gang. Det hjælper. Mindstemanden spørger og er derfor blevet trænet i skab eller vasketøjskurv afhængig af beskidthed…. Sender tanker til dig.

  Svar
  1. Maude Forfatter

   Hvordan har du trænet ham, bliver jeg nødt til at spørge? Min pode hævder hårdnakket, at han ikke kan SE, om bukserne er beskidte. Han HAR fået briller….

   Svar
   1. Mette

    Jeg spørger ham, hvad har har lavet I skolen i frikvartererne 🙂 fodbold, normalt ok- sand, vask! Og det virker som regel. Men til gengæld kan ingen af ungerne høre min stemme ret godt. De er tjekket hos ørelægen men hører begge helt fint. Kun deres mors stemme er de ikke lydhør overfor.

    Svar
 9. Karen

  Jeg lærte at vaske både mit og min mors tøj da jeg var 13 år…. siger det bare! (Er dog en pige og derfor måske mere modtagelig for lærdom) til gengæld slap jeg for at gøre badeværelse rent mod at ordne alt vasketøj (og ja det var nede i vaskekælderen og alt det der)…

  Svar
  1. Maude Forfatter

   Jeg havde også valgt den samlede vasketøjspakke mod at undgå toiletrengøringen, det er stensikkert!
   Din mor havde uden tvivl fat i den lange ende med den pædagogik! 😀

   Svar
 10. S.

  Her blir ting vasket som de blir smidt i kurven. Ofte smides ting ik i kurven men havner i reol (wtf) eller andre mærkelige steder. Vasker kun det der havner i kurv … det hjælper. Her har jeg også indført sokke sorterings tjans. Det gør vaskeriet og ophæng mere hyggeligt. Så tip herfra : poder må gi en hånd ved vask. For man blir jo bims af de mængder vasketøj :-/

  Svar
 11. Fruen i Midten

  Åh gys altså! En gang i mellem Erik jeg bare glad for kun at have et barn. At hun så er ukampdygtig mht sport er til gengæld trist. Hvis ikke du skal blive stjernebims, er det vist lige nu, der skal indføres skrappe vaskeregler med inddragelse af hver eneste pode. Nej, jeg sagde ikke, det bliver nemt, men hvis alternativet er bimshed, er der jo noget at kæmpe for. God vaskekamp:-)

  Svar
 12. Anette

  God kamp.. tænker drengene må deltage i den vaske ordningen på en måde… måske en pode som “lærling”/hjælper pr uge, til tøj vask. .. kunne være det lærte dem noget. Ligne tiltage virkede på knægt der tiltuske sig ekstra eftermiddags boller på sfo…. 1 uge og han var kureret + ivrig hjælper.

  Svar
 13. Pernille

  Mine unger var henholdsvis 8 og 14, da jeg ikke længere magtede at bære – ofte nærmest rent – vasketøj i rigelige mængder fra tredie sal til vaskekælder og retur igen dag efter dag efter dag efter dag… sådan føltes det i hvert fald.
  Så jeg tvang dem til at gøre det selv.
  Den store lærte det hurtigt, måtte sådan set ikke betjene vaskerimaskinerne selv, så jeg gik troligt med det første år og så på at knapperne blev rigtigt betjent. Den lille lærte næsten hurtigere, her var problemet så at hun hverken kunne bære eller nå tørresnorene, når tøjet var vasket. Så jeg gik troligt med – en hel del år, bar ned og op igen, hang tøj til tørre på de ophængte snore, mens barnet hang op på det medbragte – og noget lavere – stativ. Senere fandt hun en stol, der kunne flyttes og hoppede op og ned og op og ned i en evighed.
  Jo det krævede selvfølgelig en del arbejde fra mig, men det var lissom mængden af beskidt tøj svandt noget ind, og efterhånden som mindstebarnet voksede til kunne hun selv og i dag husker jeg muligvis perioden noget mere rosenrød, nem og overskuelig end det faktisk var 🙂
  Til gengæld er de begge i dag meget øvede ud i proceduren.

  Svar
  1. Maude Forfatter

   Jeg synes faktisk også det lyder ret hyggeligt og rosenrødt! Spekulerer på, om mine poder mon også kan se hyggen i det….

   Svar
 14. Karin

  Et indlæg der frembringer minder, og samtidig sender dig de kærligste tanker, for din antagelser kan kun bekræftes.
  Minderne fra da sønnike spillede fodbold (da han var 12 – 16 år) i dag 31 år. Træningen begyndte her i januar mdr. vi boede til leje, med vaskekælder der kun måtte benyttes i perioden kl. 7.00 – kr. 20.30, sønnike kom hjem fra træning kl. 21.30 og jeg tog hjemmefra kl. 6.15 om morgenen, hvordan fik vi vasket det mudrede træningstøj, det kunne jo ikke blive i tasken eller vente. det var jo efterhånden stort tøj der skulle skylles op i hånden for munder etc.
  Håber ikke du går ned på vaskepulver og energien bevares de kommende mange år 🙂

  Svar
  1. Maude Forfatter

   Tusind tak for de kærlige tanker; dem kan man altid bruge! Vi har heldigvis vores egen vaskemaskine, for det du beretter om der, det lyder da godt nok som et slid! Og en udfordring af de lidt større!…

   Svar
 15. Monica

  wow. May the force be with you ! forever and ever. For det der bliver bare ved. Og når de flytter hjemmefra kommer de hjem med vasketøjet.
  MOHAHAHAHA!!!
  😉

  Svar
 16. Birgitte B

  Vores vasketøj er også helt crazy. Jeg tror, jeg vasker 6 maskiner på en uge, når ungerne er der. Det er vel og mærke de store maskiner, som vi har i vaskeriet. de tager mellem 7-9 kg. tøj. Største udfordring er al det tøj, som ikke kan tørretumbles. Jo mere de bevæger sig væk fra H&M tøj, jo værre bliver det. Suk… Heldigvis har den store kun 3 par jeans, så han er nødt til at have dem på flere dage af gangen 😉 hahaha. Kh. Birgitte

  Svar
  1. Maude Forfatter

   Jeg tror heller ikke at Ældste Pode har mere end tre par; men det er tilsyneladende ingen hindring… 😳

   Svar
 17. Marina

  Jeg sagde “undskyld” til den vaskemaskine der stod her i huset da vi flyttede ind. Kort tid efter brød den alligevel sammen i afmagt og måtte erstattes.

  Her er problemet at cowboybukser faktisk skal vaskes hver dag fordi jeg har børn der klatre, spiller fodbold og i almindelighed ruller sig i mudder hver dag. Jeg er ikke meget bedre selv for jeg ligger mig også ned på knæ på mudret jord hvis der er et godt billed der kræver det. Ungerne har også konstant huller på knæene, men det tager vi os ikke af for det ville simpelthen blive for dyrt.

  Svar
  1. Maude Forfatter

   Mindste Podes bukser holder også kun en enkelt dag. Men de to store har ikke samme adgang til mudderpøle som den lille, så her kan de SAGTENS genbruges…

   Svar
 18. Tina // Provinsmor

  Du fik lige mig til at se mig selv om 10 år! Jeg har hele tiden sagt til manden, at om 10 år, så ser man mig slæbe den ene pose mad efter den anden hjem til huset – og så er der alligevel aldrig noget, fordi krapylerne spiser det hurtigere, end jeg kan slæbe det hjem. Nu er det så lige gået op for mig, at når jeg ikke slæber mad hjem – ja så står jeg med hovedet i vasketøjet!!!!! Gisp!!!!!!!!!!!

  Svar
 19. Nicole

  Hvis det for en tid virker til at vasketøjet vinder så kan i evt en gang om måneden sende alt tøjet af sted for at blive vasket ude i byen, selv sengetøjet så der var helt nulstillet på den konto.

  Jeg har brugt et sted der hedder washa, der henter de selv og aflevere igen 24 timer efter når det passer en.

  Man betaler pr kilo og mindste prisen er 200 kr.

  bare et tip:)

  Svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.