Nyt liv, nye udfordringer – en beretning om lektier

Vi er startet i SFO. Nogle af os, i hvert fald, men desværre ikke mig.
Helt præcist er det Mindste Pode, som netop i disse dage afprøver skolefritidslivet; knytter bånd og pisser territorie af. Vi andre er med på sidelinjen når han fortæller om sine oplevelser. Og – nåja – så er han blevet best buddies med den lillebror, som vi klassemæssigt har forsøgt at styre udenom. Oh, the irony.

Men Mindste Pode har lynhurtigt konkluderet, at livet som skolebarn indtil videre er væsentligt sjovere end både børnehaven og fars arbejde – i hvert fald når det kommer til de fysiske udfoldelser på legepladsen. Noget helt andet er selve skoleaktiviteterne. De findes nemlig, selvom skolen ikke er begyndt endnu, for vi har rent faktisk allerede fået lektier for, som skal være klaret til skolestart. Og når jeg siger ‘vi’, så er det jo ikke tilfældigt, for det kræver jo mindst lige så meget af forældrene til det kommende skolebarn, som det kræver af poden selv.

Lektien er, at der skal tegnes!
Fem tegninger, for at være helt præcis, og hvis der er noget Mindste Pode aldrig rigtigt har gidet beskæftige sig med, så er det at tegne. Intet kunne interessere poden mindre, og jeg mistænker, at skolen er dalet drastisk i podens agtelse siden den fandt på så fjollet en lektie. Mand har kort og godt konkluderet, at det må være et mor-søn-projekt; så har man hørt det med. Ergo har vi siddet og kæmpet. Vi har endnu ikke fået afklaret, om poden er højre- eller venstrehåndet, så blyanten har jævnligt skiftet fra venstre til højre, og tilbage igen, mens vi har tegnet. Eller vi er jo ikke helt færdige endnu. Vi er nærmest sådan… strandet?

I grove træk har processen ind til videre været denne:

Til dette kvitterede Mindste Pode kort og godt med et ”Hm!”, og så gik han i gang:

Tegning 1:

(Et sværd…)

Tegning 2:

(Ronaldo….)
(….. )
(…)

Og så er der ikke sket så forfærdeligt meget siden. For Mindste Pode kørte ligesom ret sur i opgaven, og han brugte efterfølgende cirka tolv sekunder på at lave tegning nummer tre, mens han (som en cirkusdirektør, der præsenterer et sturt-sturt nummer) informerede: ”Deeeet’ en CIRkel!”

Right….

Hvad der måske ikke umiddelbart er synligt for det blotte øje er, at der faktisk er en gul cirkel. ”Mindste Podøøøøhhh…..”, prøvede jeg mig langsomt frem, for man skal jo tænke over, hvordan ens kritik bliver konstruktiv (*host!*)). I virkeligheden havde jeg nok allermest lyst til at sige noget i retning af ”For filan altså, så tag dig dog for helvede SAMMEN!”, men den slags må man jo for Guds skyld IKKE sige, så det blev i stedet noget i retning af: ”Mindste Pode (*..suk..*) …  Man kan ikke bare tegne en gul cirkel, og så er det en tegning. Du bliver nødt til lissom at gøre den til noget mere end bare en gul cirkel.”

”Hm!”, kvitterede poden igen, og greb resolut en rød farveblyant, som han tegnede den gule cirkel op med, som om det løste problemet at den nu var rød.

Jeg bør muligvis overveje mine ord lidt nøjere næste gang. Men under alle omstændigheder, er vi ikke kommet videre end det. Og det er jo ligesom min røv, der står til kontant afklapsning ved kasse ét, når produktet ikke er fikst og færdigt på næste torsdag, når vores skoleferie officielt er slut.

Altså:
Two more to go.
Now what to do?

Spørgsmålene er disse:
– Har mor-barn-projektet mon udviklet sig til et DIY-projekt? …
– HVOR lavt er det muligt at flyve under radaren?
– Er alle katte grå i mørket? …

39 tanker om "Nyt liv, nye udfordringer – en beretning om lektier"

 1. ingenkæremor.dk

  Priser mig på én gang lykkelig for og er samtidig ængstelig til benene ved tanken om, at jeg (først/allerede) har barn til skolestart næste år… 😬
  God vind med projektet😂😜

  Svar
 2. Anette

  Oh
  øh
  Ja
  ok tema sommer ferie…. kan i lave tricket kopier via vindue fra et billede/en brochurer?
  har han læst tegne serier – så tegn helten
  lav cirklen om til en fodbold… med lidt grønt græs under 😉
  kan mindste pode skrive lidt? Det jo set før hos poder… så kan han tegne bagsiden af et postkort og skrive lidt på det…..

  Svar
   1. Anette

    PS sig den sidste side er en vanille is meeeen get tæt på 😂 så den lige som klaret de sagde jo intet om størrelses forhold vel 😉
    og så det forøvrigt en meget stiv og stor billedkunst opgave for de fleste i den alder….

    Svar
 3. Anne

  Min mindste pode starter også i 0. her efter sommerferien. Han har nogenlunde samme uambitiøse tilgang, som hersker hjemme hos jer. Har flere gange måtte tage mig selv i ikke bare at lave det færdigt for ham… Suk!

  Svar
  1. Maude Forfatter

   Åh, jeg er GLAD for at høre, at jeg ikke er den eneste, der kæmper disse kampe!… Altså selvom jeg selvfølgelig godt kunne unde dig, at du ikke sad i samme suppedas… 😘

   Svar
 4. Øglemor

  Altså … lektier. I SFO’en? Det må aldrig komme vores SFO for øre. Det vildeste de har forlangt indtil videre, var, at vi skulle tage familiebilleder med til i dag, så ungerne kunne lave et famillehus. Umiddelbart overkommeligt, men overhængende tæt på, at jeg glemte det. Flot.
  I øvrigt virker jeres SFO pænt… grundig…, hvis man skal dømme efter tegne-instrukserne. Men hvad skete der med at lade børnene tænke lidt ud af boksen? Hvis de gerne vil tegne mennesker blå, så lad dem da. Kan du ikke få Mindste Pode til at sige det ovre i skolen og se, om det får dem til at klappe kaje? 😉 (PS: hans tegninger er fine, synes jeg – og fuldt på højde med det, vi præsterer ved tegnebordet herhjemme …)

  Svar
  1. Maude Forfatter

   Nej, nej – selve lektiedelen er har vi fået af skolen. Men SFO’en og skolen er sådan en ret sammensmeltet størrelse.
   Vi er i øvrigt også blevet bedt om billeder. Har man noget som helst nowadays som ikke bare kommer fra en farveprinter?….
   Hvor er jeg glad for at høre, at kunstniveauet er tilsvarende jeres. Jeg tror måske min panikangst skyldes at Mellemste Pode var lidt af en Rembrandt på den alder, og Mindste Pode er måske bare lidt mere…. impressionistisk. Eller ekspressionistisk. Eller noget.

   Svar
 5. Malin

  Uh, jeg kan genkende det så vel… Den balancegang hvor man ikke må kritisere for meget men alligevel skal have sagt på en pæn måde, at det kan gøres bedre. Det kan godt være svært at hjælpe børnene med deres skole da man meget hurtig får at vide, man ikke behøver at gøre sig SÅ meget umag. Men jeg håber at Mindste Pode finder både lysten og inspirationen til at tegne de sidste tegninger. Han er da ikke helt uden evner, kan jeg se 🙂

  Svar
  1. Maude Forfatter

   Taak, Malin! Jeg håber også at han (vi…) kan finde lidt inspiration frem fra gemmerne, ellers bliver det da nogle absurd lange skoleår! Brrr… 😳

   Svar
 6. Laila

  Jeg kan fint fornemme Ronaldo i gult tøj,han har formentlig været en tur i græsset siden han er blevet grøn på tøjet eller det er måske bolden;0)
  God fornøjelse med resten af projektet;0)

  Svar
  1. Maude Forfatter

   Tusind tak, Laila! Ja, man ved ALDRIG helt hvad der kan ske for Ronaldo, men hvis der absolut SKAL tegnes, så er han favoritmotivet. Man er vel fan! 😜

   Svar
 7. S.

  Altså det er godt nok meget meget grundige skolelærer agtige instrukser (undskyld alle søde skolelærere) om hvordan man tegner og øver sig. Vi har også fået er hæfte med hjem. Men hos os må man gerne klistre nogle sommerferieminder ind i hæftet. Måske det var et gangbart alternativ?!
  Manner jeg føler med dig!

  Svar
  1. Maude Forfatter

   Tak! Ja, det må være weekendens projekt at slå os lidt løs med en limstift! Hvor glade tror vi lærerne bliver? Bare sådan på en skala fra ét til ti?…

   Svar
 8. Emilie

  Jeg troede, at det var forbudt, at sige noget om forkerte farver i forbindelse med børnetegninger. Men hvad ved jeg…

  Første tegning minder mig i øvrigt om Skriget. Det er da federe end en bestillingstegning.

  Svar
  1. Maude Forfatter

   Haha!… 😂 Det er sgu’ dét, vi siger! Jeg skriver følgende til billedet:
   “Mindste Pode følte sig i øjeblikket stærkt inspireret af Edvard Munch, hvis værker vi er meget fascinerede af. På daglig basis udleves ‘Skriget’, hvorfor det faldt poden meget naturligt at kaste sig ud i en piratkopi af netop dette værk. I fald I skulle ha’ glemt skolepsykologens træffetider, så er det vist mandage fra 9-11″…

   Svar
 9. Lene

  Jeg er forundret over, at man starter med lektier allerede inden skolestart. For som du beskriver, ikke alle synes det er sjovt at tegne, og så har man jo allerede fået et tyngende syn på skoletiden.
  Håber dog at I fandt på noget, så det er over nu.
  Det er sjovt, som børn meget hurtigt viser deres forskelligheder. begge mine var som din mellemste pode, de tegnede glad og gerne, og vi kunne tage på restaurant eller på voksenbesøg, hvis bare vi havde malebøger og lidt legetøj med. De kunne sidde stille i timevis og koncentrere sig om at tegne. De elskede at lege fantasilege med prinsesser, drager og riddere. Til gengæld skulle du ikke give dem en bold, det var kedeligt 🙂

  Svar
  1. Maude Forfatter

   Ja, det er spøjst med de unger! Jeg var lige ved at sige, at det nok er enten eller – at man enten har tegnebørn eller boldbørn, for det passer i hvertfald på vores ældste og yngste. Men vores mellemste falder lidt udenfor kategori, for han vil gerne det hele. Han favner meget bredt. Men Mindste Pode…. han går all in, og som sagt IKKE på at tegne….

   Svar
 10. Fruen i Midten

  Årh altså, hvorfor skal ungerne dog tvinges til at tegne hele 5 (fem!) ‘flotte’ tegninger, hvis de bare slet ikke er tegnebørn? Mindste Pode er jo god til så meget andet, og hvem ved om Ronaldo, Einstein og Justin Bieber overhovedet gad tegne ‘flotte’ tegninger om deres sommerferie?? Ja, jeg spørger bare. Lad det dog være ved de tre tegninger og se, hvad der sker 🙂

  Svar
  1. Maude Forfatter

   Jeg tror også bare vi holder ved de tre tegninger! Ellers går vi da også helt fra koncepterne herhjemme!… 😜

   Svar
 11. Macu

  Gud hvor har jeg savnet dig og især dine fantastiske udfordringer 🙂
  Nu var jeg jo barn i 70´erne . Så jeg går helt i panik og oprør, når jeg læser det, om de rigtige farver. Vil du ikke love mig, at spørge læren om, hvor på farve cirklen de placere hudfarven. Ha ha ha ha
  Jeg glæder mig helt vildt til at høre mere om hans skolegang og ikke mindst vennekreds ha ha ha
  Tak 🙂
  Kærlig hilsen Macu
  Ps: Jeg har faktisk en blog, men da jeg jo ikke er særlig god til at skrive korrekt og staver ret dårligt, så er den mest lavet til mig selv og så nogle få venner. Jeg brugte den lidt som dagbog og lidt til at huske de sjove/skøre episoder med ungerne og mig selv ikke mindst 🙂

  Svar
  1. Maude Forfatter

   Åhr manner, hvor er jeg glad for at have været savnet! 😘
   Men bortset fra det, så tror jeg også det kan blive interessant at se hvor meget underholdningsværdi der bliver ud af den skolegang, jeg holder i hvert fald vejret lige pt.!…
   Jeg spørger lige lidt ind til den dersens farvecirkel, og så tager jeg én dag ad gangen.
   Jeg er glad for at du selv skriver lidt om dit eget skøre liv også – selvom det er for en sluttet skare, så er jeg sikker på, at de bliver beriget med underholdende læsning! ❤️

   Svar
  1. Maude Forfatter

   Ja, der er da ret cool, ik’?! Jeg prøvede ellers med et “var det fordi vi var på Moesgaard, du fik lyst til at tegne et sværd?…” – men poden svarede “Nej! Det’ et ninjasværd!!”
   Det er muligvis lidt for useriøst at fortælle til lærerne….

   Svar
 12. MaleneHL

  Jeg ville også få knopper af sådan en opgave. Og tegne et menneske der KUN er blåt! Kan godt forstå din dreng.
  I øvrigt tror jeg heller ikke nogen af mine unger kunne lokkes til at tegne fem billeder på den bestilling, uanset hvor meget jeg kunne skjule min egen ulyst over for opgaven.

  Svar
  1. Maude Forfatter

   Blå mennesker rocker! Lige nu sidder jeg og tænker på, hvordan vi som forældre bedst skjuler alle former for udslæt over fremtidige tegnelektier….?
   Tusind tak for din kommentar, MaleneHL! 💕

   Svar
 13. Dina Reiff

  Jeg har med STOR fornøjelse – og mange grin – læst din blog fra A til Z. Tak for en skøn oplevelse. Du må være en sjov mor at være sammen med, også selvom du undertiden selv mener det modsatte. Men i det stykke er det altså mig, der har ret ret ret.

  Svar
  1. Maude Forfatter

   NØJ, hvor er jeg glad for den kommentar! ❤️ You made my day, så nu det er mig, der takker! 😘 Håber du fortsat har lyst til at læse med, Dina – kram til dig!

   Svar
   1. Dina Reiff

    Jeg har skam bookmarked dig (som man siger på nydansk), og jeg glæder mig til at følge dig, mand og ikke mindst poder.

    Svar
 14. /ks

  Ikke forstået: “Og det er jo ligesom min røv, der står til kontant afklapsning ved kasse ét, når produktet ikke er fikst og færdigt på næste torsdag”. Får du klaps af skolen? Af Mindste Pode? Af Hr. Mand? (Okay det sidste vil jeg ikke vide noget om).
  Jeg tænker nu at Mindste Pode er godt på vej. Første omgang lektier er allerede i hus. Natürlich! Og så ud og spille bold!
  ps. åh nej til best buddies. satser på at det fortager sig inden for de næste 10 års tid.

  Svar
  1. Maude Forfatter

   Altså, /ks, det er jo fordi det er FORÆLDRENES ansvar at ungerne har lavet lektier… Hvis lektierne ikke er lavet afspejler det lissom total mangel på forældreengagement, og ve den arme stakkel der bliver stemplet som sådan en forælder allerede fra den allerførste skoledag. Men anyways – det må blive ved de tre tegninger…

   Svar
   1. /ks

    Åh … nå. Sikke et stempel jeg så må rende rundt med. Hvorfor er der ingen (før dig) det har sagt noget om det? Argh altså. Jeg kan lige så godt få tatoveret “Dårlig Mor” i panden med det samme 😀

    Svar
    1. Maude Forfatter

     Man kan også få ‘dårlig mor’-tatoveringerne i en press-over-udgave, altså dem der, som man kan vaske af i badet. Dem plejer jeg at anbefale! 😜

     Svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.