Et par tanker om vrede

Mens vi sad der, min veninde og jeg, på Den Blå Hund i sidste uge, kom vi til at tale om vrede. Og om hvor meget der er af den rundt omkring. På gader og stræder. I trafikken. På den politiske arena, og på de sociale medier. Både inden for murene, og udenfor. Den bobler og gærer og flyder over. Mangel på tolerance, og retten til at have ret, dominerer debatterne og kampene. Og det er næsten lige meget hvor. For det føles nogle gange som om det er alle steder; over det hele. Det er som om respekten for mennesket og ens næste – i bibelsk forstand – er sunket i jorden. Respekten for forskelligheden. Tanken om, at der skal være plads til alle, og alles holdninger; at din mening kan være lige så rigtig og god som min. Pist væk.
Hvorfor er det sådan? Hvor kommer al den vrede mon fra? Og hvorfor er der så meget af den? Det er som om der bliver mere og mere, og nogle gange spekulerer jeg på, om der mon kan blive ved med at være plads til al den vrede? Hvad den munder ud i? Hvor bange vi skal være?
Og hvad skal man gøre for at komme den til livs? Og er kærligheden mon i sidste ende størst?…
Hvad tror du?

Fotograf: Palle Pophår

Dagens kloge ord

“Vrede er kun kortvarigt vanvid”
Horats

“Den første del af vreden er er galskab og den anden er anger”
Arabisk ordsprog

11 tanker om "Et par tanker om vrede"

 1. Ellen

  Ja … det var et rigtigt godt spørgsmål, Maude … hvis bare jeg havde et kvalificeret svar, så stod jeg nok næsten til modtagelse af Nobels fredspris.
  De sociale medier har gjort vreden anonym, og fordi man kan gemme sig, er det blevet nemt og straffrit at være vred. Men det forklarer ikke, hvorfor man bliver vred …
  Vi må håbe, der er så tilstrækkelig mange som os, der opdrager den næste generation til at opføre sig ordentligt, også i de sociale medier, vi jo snart alle er en integreret del af, at de vrede til stadighed er i kraftigt undertal.
  Jeg tror nu ikke vi skal være bekymrede – det er trods alt kun de få, der er vrede – de er bare så forbasket synlige.

  Svar
  1. Maude Forfatter

   Jeg vil virkelig ønske at du har ret! ❤️ Nogle gange tænker jeg på, om det skyldes mangel på plads? Både fysisk og psykisk? At folk bliver ligesom vilde, indespærrede dyr?

   Svar
 2. Birgitte B

  Jeg ved det ikke… men det er korrekt, at der er mere vrede i samfundet. Både på de sociale medier, men godt nok også på gaderne. Der er ikke meget overskud eller smil. Jeg synes, det er trist. Kh. Birgitte

  Svar
 3. Maria

  Ja det tror jeg kærligheden er. Det håber jeg dælme! Jeg synes også der er masser af kærlighed, smil, og venlighed derude på gaderne. Nen jeg giver dig bestemt ret i, at der også ligger den der vibrerende dyne af vrede og utilfredshed og murer. Brokke brokke skubbe skælde ud, på so.me osv. Jeg tror bare jeg personligt ofte har skyklapper på, fordi jeg ikke orker det. Jeg bruger fx meget sjældent facebook, læser ikke kommentarer på artikler i dagbladene, og ser ikke andre nyheder end dem jeg selv søger aktivt. Jeg bliver nemlig selv så mavesur af alt det negative 😉

  Kh Maria.

  Svar
  1. Maude Forfatter

   Skyklapper er effektivt, og jeg prøver også at tilvælge dem. Jeg tror bare, at min angst nogle gange tager overhånd, når jeg for eksempel ser på Putin og Trump. Eller når man vender blikket mod Nordkorea… Men jeg krydser fingre for kærligheden!

   Svar
 4. Anne R

  Det hjælper at vælge sociale medier fra, ikke læse kommentartråde, osv, som andre også er inde på.
  Jeg tror ikke, der er mere vrede, end der altid har været. Det er bare blevet meget nemt og hurtigt at give udtryk for den. Den løber fra reptilhjernen og ud af fingerspidserne, før folk når at tænke sig om en ekstra gang. Det er ulempen ved vor tid.
  I gamle dage skulle man skrive et læserbrev, putte det i en kuvert, gå på posthuset og sende det…..megen vrede kan nå at dampe af undervejs.

  Svar
  1. Maude Forfatter

   Ej, min adviseringsfunktion med kommentarer lever da helt sit eget liv, jeg har slet ikke set din kommentar før nu! So sorry! Jeg håber du har ret i, at der ikke er mere vrede end der altid har været. Og ja, reptilhjernen er virkelig hurtig på aftrækkeren, desværre…

   Svar
 5. Anne R

  No worries, jeg skrev den engang i nat på min vagt, ikke kl 8 i går morges, som der ellers står 🙂
  Hmm……måske er der alligevel mere vrede end før i tiden. Virker alligevel lidt sådan. Der er HELT sikkert flere krænkelsesparate mennesker LOL

  Svar
  1. Anne R

   Altså….folk, der er klar til at føle sig krænkede. Ikke til at krænke andre. Hvis det gir mening. Godnat.

   Svar
   1. Maude Forfatter

    Jeg forstår, hvad du mener! Men jeg tror altså også, at der er flere, der er parate til at gå til angreb. For eksempel når man kaster et blik på ekstreme politiske partier. Men der er selvfølgelig også så mange flere mennesker på kloden i dag end for tyve år siden, eller bare ti. Og så er det nok, man begynder at mærke de der ringe, der spredes i vandet? Jeg ved det ikke. Men jeg synes stadig det er skræmmende. Ønsker dig en SKØN fredag! 😘

    Svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.