Om skrivebordsbomber og december-bæer

Jeg er gået i stå. Sådan føles det i hvertfald. Som om jeg træder lidt vande, eller bare står lidt i stampe, uden at komme nogle vegne.

Det er temmelig ubelejligt, kan jeg godt fortælle dig, særligt eftersom der lige er landet en tikkende bombe på mit skrivebord i denne her uge. En af den slags, som fordrer, at der omgående iværksættes en målrettet indsats for at være på forkant med potentielle ukontrollerede sprængninger. Men det er lissom om bomben ikke sådan for alvor har den kick ass-virkning, som den slags plejer at ha’ på mig. I stedet for at fylde mit blod med rigelige doser panik og cortisol, er jeg tværtimod lidt mere laid back omkring det hele: Nå, ligger du dér, og roder rundt, lille bombe? Du ligger der stadigvæk?! Ligger du godt? Vi ses i morgen, lille bombe, hej-hej…..

Jeg er med andre ord lidt ved siden af mig selv. Det er muligvis december-bæens skyld. Jeg ser den tårne sig op foran mig: Den kommer tættere og tættere på, og bliver større, og mere bastant for hver dag, der går. Helt som en kæmpesnebold, man triller foran sig.

Kender du egentlig december-bæen? Den er skabt af paradokser. Den er på den ene side skabt af forventningens glæde; en forestilling om at dagene op til jul må blive fulde af… nåja, alle de dér ting, du ved. Noget der dufter af nelliker og gran og brankede pebernødder. Noget der er fyldt med stearinlys, og med lidt baggrundsstrygermusik på ’Dreaming of a white Christmas’-måden. På den anden side kræver alt dette, at man er rustet til tænderne. Væbnet til tænderne faktisk, med adventsgaver, bankospilsgaver, julegaver, og gaver til nissevennerne i skolen, og forskellige retter, der skal fragtes til diverse julearrangementer. Og det er bare en fandens dårlig idé at være på bagkant. Jeg kan virkelig ikke anbefale det. Ergo er det faktisk nu, der skal sættes ind, fordi der ikke er ret mange dage til julen bryder løs, og går amok. Frådende, overalt. Og det er udsigten til alle de ting jeg mangler, for ikke at være på bagkant, der får mig til at strande og gå i koma lige nu. Og det er faktisk det, som er det egentlige resultat af december-bæen: Forstoppelse, mine damer og herrer.

Og nu er det så bare jeg tænker på, hvorfor INGEN har lavet en form for tjeneste, en app, hvor man kan plotte relevante data ind for december: Antal børn, drenge eller piger, antal nissevenner, antal sportsgrene der inkluderer juleaktiviteter, antal adventsgaver, antal julegaver og juletræer, og hvor mange af de dersens hjemstavnsretter, der skal medbringes til hvilke arrangementer – and so on, and so on. Og ding-dong! Så blev hele pivtøjet leveret lige til døren ultimo november. Alle var glade. Ingen fik forstoppelse på grund af december-bæen, og ingen kom til at lave en Control-Alt-Delete når der tikkede endnu en juletræsfest ind i mailboksen.
Ønsketænkning, siger du muligvis. Men det ligger vel lissom til årstiden. Trods alt.

Hov, i øvrigt: Ligger du inde med nummeret på en indsatsleder? Med bombeerfaring?
På forhånd tak – og rigtig god weekend til dig! ❤

Fotograf: Palle Pophår

17 tanker om "Om skrivebordsbomber og december-bæer"

 1. K.Stender

  Herligt indlæg, er stærkt underholdt igen. Har ingen gode råd udover apps som ‘Our Groceries’, hvor man kan lave ALLE listerne og dele dem med hele familien, onklerne og tanterne hvis det skulle være. Og en fælles Google kalender linket ind i app’en ‘Business Calendar’. Resten er noget med at skære fra, skære til, vælge det vigtige og være i det, og udlicitere det, man ikke magter til nogen andre. Jeg sagde ikke det var nemt. Man har kun et liv, og ingen kan redde hele verden eller alle andres jul.
  Hæng i. Jeg hepper på dig!

  Svar
  1. Maude Forfatter

   Tusind tak, K.Stender – det er lige før jeg kan mærke det giver mig vind i ryggen allerede! 😘
   Tænker jeg må iføre mig et supermandskostume (og evt. en nissehue) fra nu af, og well… prøve at komme gennem dagene frem til jul som usårlig superhelt….
   Kram til dig, og rigtig god lørdag ❤️

   Svar
 2. Volapyk

  Jeg har det! Jeg har det!

  Løsningen!

  Den mest effektive af slagsen!!!

  App’en, der rydder bomber 1000 gange bedre end Rullemarie nogensinde kommer i nærheden af!

  Vil du høre om den???

  Vil du???

  Ja, du vil da så!

  Okay, er du klar?

  Her kommer den. Den miljø- og affaldssorteringsvenlige

  <3 SÅDAN SKROTTER DU JULEN-appen <3

  Ej, okay … jeg har ingen forslag. Sorry.

  Svar
  1. Maude Forfatter

   Ih, ALTSÅ, Volapyk – der sad jeg, og hoppede på stolen og klappede af begejstring i spændt forventning!… Nå, men jeg tror, du har ret. Desværre…
   Kram til dig 💕

   Svar
 3. Anne R

  Tilslutter mig første kommentar. Man er simpelthen nødt til at sige nej tak rigtig meget i december. Nej tak til tre gange juleafslutning ved podernes sport, tænker jeg? Nej tak til legegrupper i december måned? Nej tak til juletræstænding på torvet? I dont know, hvad I nu har.
  Og så ja tak til det, der enten er obligatorisk eller noget, der faktisk er hyggeligt og vel at mærke ikke kræver det store af en selv.

  Herhjemme deltager vi i skolens kæmpe adventsarrangement, som foregår en lørdag. And thats it.
  Nej tak til juleafslutning hos spejderne, i klassen, børnejulefrokost i den stores klasse, julepyntning i den lilles klasse.
  Skal vi noget julehygge ellers, så bliver det med familien. Basta.

  Svar
  1. Maude Forfatter

   Fantastisk, Anne R. – du har utvivlsomt fat i den lange ende! 😜 Vi har også gang i en grovsortering, og tænker vi må ha’ den helt store grønthøster på banen. Men jeg synes knageme det er svært alligevel, og alt for mange gange tager den organiserede morskab overhånd. Jeg magter det virkelig ikke….

   Svar
 4. Birgitte B

  Kender du den der sang “… sig nej”. Altså godt nok noget med tobak, alkohol og stoffer. Men er julestuer og nissevenner ikke stort set det 🙈
  God fornøjelse med bomben 😘
  Kh Birgitte

  Svar
 5. Lene

  Håber bomberydningsholdet står klar på mandag sammen med dig, og at I sammen får sorteret en del væk.
  Må decemberstemningen blive cool og hyggelig 🙂

  Svar
  1. Maude Forfatter

   Tusind tak, Lene! Jeg krydser også fingre for både bomberyddere og en relativt samarbejdsvillig december…
   Ønsker også dig en skøn julemåned når vi kommer så langt! 😘

   Svar
 6. Henriette

  Håber også på at bomberydningsholdet står klar!
  Det der med julestemning, ikk? Altså jeg er jo vokset op med enlig, fuldtidsarbejdende far til 3, som stort set aldrig udliciterede hverdagen små trakkasserier til bedsteforældre og den slags, men snarere exellerede i meget kreative og alternative løsninger (tænk Jørgen Ryg, enlig far, fødselsdagsfest!) og dette bar vores jul også præg af. Pakkekalender var feks mit ansvar allerede som 9- årig og endda på meget sparsomt budget (prøv at pakke 72 Pinocchio kugler ind ENKELTVIS, så har du billedet. Det var man tilfreds med i ’78😂. Den går nok ikke i dag). Det interessante er, at jeg husker min barndoms jul som helt og aldeles magisk, men hvis jeg kikker på den med voksne øjne, kan jeg se, at min far må have slidt og slæbt for at få den i hus. Og derfor er jeg kommet til den konklusion, at vi som voksne nok kun glimtvis får lov at opleve den der lyksalige og hellige julestemning, men at vores opgave er at installere den følelse i vores børn, så de lærer den at kende og kan bruge resten af livet på også at stræbe efter den 😂

  Svar
  1. Maude Forfatter

   Wauw, Henriette! Bare wauw!! Det lyder vitterligt meget magisk, jeg ser det hele lyslevende for mig! 💕Jeg tror du har ret i, at det er de voksnes job at skabe magien. Pis, altså! Synes godt nok det er noget af en ekstra-tjans med den dér magi…. 😳

   Svar
  2. Anne R

   Jeg tror virkelig, du har fat i noget der!
   Jeg husker også min barndoms jul som magisk, men som voksen ved jeg jo, at min mor sad og tudede allerede den 5.december, da der kun var 100 kr tilbage på kontoen.
   Det mærkede vi intet til.

   Svar
 7. Ellen

  Prioritér og sig nej – det må være kodeordet for december.
  Tænk hvis der slet ikke blev plads til dem rigtige julehygge! Det ville da være en anelse ærgerligt.
  Og skrivebordsbomber? Jeg var ekspert. Både i at smide nogle og i at demontere andre .. du ringer bare, hvis det skulle være …

  Svar
  1. Maude Forfatter

   Hehe!… Det kan være, jeg ringer! Og ja, TÆNK engang hvis julen forsvandt i en sky af organiseret morskab. Oh vey… 😳

   Svar
 8. gravidgrahvad

  Det er jo DERFOR!! Decemberbæen! Nu giver det hele pludselig meget bedre mening. Det der med, at man faktisk skal være i hulens god tid for at have overskud til hyggen i december. Og jeg er bare aldrig i god tid – med noget som helst. Altså alle mine unger er født 10-16 dage over termin. Jeg gør kun i forsinkelser!

  Jeg fik her den anden dag udtrykt noget med “Åh, nej er det allerede december på fredag! Det er jeg slet ikke klar til!” Hvortil min bedre halvdel spørger: “Hvad er det du skal være klar med?” Jamen, det hele jo!

  Svar
  1. Maude Forfatter

   Ja, det HELE jo!! Og mænd synes, der er så meget kvinder ik’ forstår, tsk-tsk!! De skulle bare vide, skulle de! Jeg er stadig ikke kommet videre siden sidst, og den fredag dér; den er altså faretruende tæt på!… 😳

   Svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.