Mine favoritbøger (…og ja. Jeg er en copycat)

For nogen tid siden skrev Linda fra Blogsbjerg, at hun overvejede at lave en liste over yndlingsbøger, og lægge den ud på sin blog til inspiration – hvis man nu en dag skulle stå og mangle lidt gode idéer til feriens lekture, og sådan. For et par uger siden kom listen ENDELIG – og når jeg skriver det på den måde, skyldes det, at jeg blev voldsomt inspireret allerede da Linda løftede sløret for sin plan, og derfor gik jeg straks gik i gang med min egen liste. Nu kunne jeg jo ikke så godt kopiere konceptet førend Linda havde ført sin mission ud i livet, og derudover tænkte jeg, at du, der færdes i Blogland, ikke skulle oversvømmes med flere indlæg om bøger på én gang. Derfor har min liste ligget og lumret lidt, men nu er den klar til at se dagens lys.

Dét, som jeg nyder allermest, når jeg læser, er ordene. Som sådan er handlingen relativt underordnet, blot bogen er smuk i sit sprog og sin fortælleform, og samtidig giver mig noget at tænke over på et dybere plan. Af samme grund læser jeg aldrig krimier. Jeg er slet ikke fan af at drøne rundt i Stockholms gator och gränder blot for at finde svaret på allersidste side om hvem der gjorde det. Jeg behøver hverken drama eller anden form for uoverstigelig spænding til at tage pusten fra mig, og piske mig gennem handlingen. Det gør hverdagen for mig helt af sig selv. Fordomsfuld, siger du? Never mind. For mig er en god bog helt lig filosofien om, at målet på ingen måde må hellige midlet, og det er de briller jeg har haft på, da jeg lavede min liste, som kommer her:

Og bjergene gav genlyd af Khaled Hosseini.
Lang historie kort: En afghansk far tvinges til at give sine to børn bort; en søster og en bror, der bliver adskilt, og bosætter sig på hver sin side af kloden, men som aldrig glemmer hinanden. Mange liv og skæbner flettes ind i fortællingen, og du bliver ramt af dem alle.
Af forfatteren til ‘Drageløberen’ og ‘Under en brændende sol’.
Hvorfor du skal læse den: Fordi den er fantastisk, smuk og gribende. Intet mindre.
Jeg græd som pisket fra start til slut.

Alt det lys vi ikke ser af Anthony Doerr.
Lang historie kort: Scenen er 2. verdenskrig, med en tysk dreng og en blind fransk pige i hovedrollerne. Tilsæt en diamant – og en masse falske, foruden det løse. Og så er der serveret – enjoy!
Hvorfor du skal læse den: Fordi den er et kalejdoskop af tusinde farver og nuancer, der eksploderer i nye mønstre længe efter du har lagt den fra dig.

Nattergalen af Kristin Hannah.
Lang historie kort: 2. verdenskrig (igen. Men altså). To søstre, La Resistance, kærlighed, had, liv og død i stor stil.
Hvorfor du skal læse den: Fordi den har det hele, og selvom den lugter af blod, så dufter den også af lavendler.

Vi er nødt til at tale om Kevin af Lionel Shriver.
Glem alt om filmen, læs bogen.
Lang historie kort: Den retrospektive historie om en mor, der mister alt, da hendes søn begår en række mord i forbindelse med et skoleskyderi.
(Tak for den, Søs! ❤)
Hvorfor du skal læse den: Fordi vi har brug for at stille spørgsmålstegn ved om vi virkelig altid skal give skylden videre; måske den slet ikke skal placeres?

Musik og stilhed af Rose Tremain.
Lang historie kort: Historisk fiktion om blandt andre Christian 4., Kirsten Munk, en lutspiller og en hofdame. Det hele er komponeret på smukkeste vis, og fortællingen ender næsten med at flyde ind i øregangene som en stille sonate helt i overenstemmelse med bogens titel.
Hvorfor du skal læse den: Fordi dine ører bliver forført.

Hr. Isakowitz’ skat af Danny Wattin.
Lang historie kort: En svensk jødisk familie beslutter sig for at tage på jagt efter en familieskat, som fører dem ned gennem Europa tilbage til tiden omkring Holocaust.
Hvorfor du skal læse den: Fordi den – trods det dystre tema – er super-humoristisk, og fordi vi skal huske ikke at dømme folk alene ud fra deres handlinger: Man ved aldrig hvad der ligger til grund for et andet menneskes opførsel. Samtidig skal vi huske hvad der skete i 1930’erne og 40’erne, og hvad mennesker er i stand til. Vi skal huske det. Altid.

Hambros Allé 7-9-13 og 100 dage af Lotte Kaa Andersen.
Lang historie kort: Nordsjælland, finanskrisen. Tre familier, mange skæbner – sat helt på spidsen, og fanget lige på kornet i maleriske vendinger. Jeg er simpelthen vild med Lotte Kaa!
Hvorfor skal du læse dem: Fordi uanset hvad, så er der noget, du genkender. Og som du kan grine af. Altså dig selv… Og det er vigtigt!

Niceville af Kathryn Stockett.
Lang historie kort: Hvid sydstatskvinde beslutter sig i 1960’erne for at portrættere de sorte kvinders liv. Det bliver et kontroversielt projekt som gør livet gradvist mere og mere vanskeligt for alle involverede.
Hvorfor skal du læse den: Fordi den belyser den kritiske periode med racelovgivning i amerikansk historie (hvilket lige nu får mig til at tænke på om USA overhovedet har perioder i deres historie, som ikke er kritiske?), og vigtigheden af at turde.

Forbandede yngel af Anne-Cathrine Riebnitzsky.
Lang historie kort: Autentisk historie om et forældrepar, der trækker dybe og mudrede furer gennem deres børns liv. Omsorgssvigt for fuld udblæsning.
Hvorfor skal du læse den: Fordi midt i alt det grumme, spirer det smukke. Fordi håbet overlever håbløsheden, og fordi sammen gør stærk.
Jeg elskede den.

Og det var enden på dén liste – i det mindste for nu – for det er her du kommer på banen: Fortæl mig hvilken bog du holder allermest af; måske det er den næste, der skal på listen?

Du kan i øvrigt altid se nederst på siden hvilken bog jeg er i gang med, hvis du skulle ha’ lyst til det. Og Lindas liste kan du se lige her.

Tak for inspiration, Linda! ❤

25 tanker om "Mine favoritbøger (…og ja. Jeg er en copycat)"

 1. Tilde

  Jeg elsker at læse (ja, meget atypisk 20-årig her..), men uheldigvis er jeg SÅ kræsen, hvad angår bøger, og også serier for den sags skyld, så jeg har så svært ved at finde noget, det sådan rigtigt fanger mig. MEN ‘Og bjergene gav genlyd’ af Khaled Hosseini lyder som en, der er lige mig – jeg reserverede den på biblioteket lige da jeg havde læst dit indlæg (samt alle andre af Khaled Hosseinis bøger, ups, men de lyder abnormt gode jo).. Nu glæder jeg mig til at komme i gang, jeg er sikker på, at den ikke skuffer!
  Jeg siger mange tak for tippet 🙂

  Svar
  1. Maude Forfatter

   Jeg vil lige skynde mig at sige, at ‘Og bjergene gav genlyd’ er klart den bedste af de tre (efter min mening)! Den første, ‘Drageløberen’ er den, som jeg var mindst begejstret for. De to første er meget hårde i forhold til krigen i Afganistan, mens ‘Og bjergene gav genlyd’ er mere på afstand af krigen og inde på menneskene – den er bare eminent…. 💕
   Håber virkelig, du vil nyde den! God læselyst!

   Svar
  1. Maude Forfatter

   Glasslottet står også på min liste (efter at Superheltemor på et tidspunkt anbefalede den). Og ved du hvad, jeg skal helt klart også ha’ fingrene i ‘Vinterbørn’ – jeg tror faktisk den står i min mors bogreol! 😂

   Svar
 2. Michelle

  Maren uthaugs nye, den hedder noget med fugle…. Den er så fængende og sproget er fantastisk og kringlet. Det er et familie drama i den samiske del af Norge, virkelig anbefalelsesværdig

  Svar
  1. Maude Forfatter

   ‘Hvor der er fugle’, hedder den, og den står aller-aller øverst på ønskesedlen! ❤️ Tusind tak for din kommentar, Michelle!

   Svar
   1. Øglemor

    ‘Hvor der er fugle’ er aldeles fremragende. Og lidt i samme genre – bare i Danmark i stedet for udkants-Norge – kan nævnes ‘Folkets Skønhed’ af Merete Pryds Helle.

    Derudover er jeg helt enig med dig i Alt det lys, som ingen ser. Læste den først for nylig og er helt på r**** over den. Glasslottet, imidlertid. Nu vover jeg lige det ene øje, men helt ærligt. Den var sq ikke god. Det kan godt være, den lige er blevet filmatiseret (og at filmen er god, det skal jeg ikke kunne sige), men jeg var godt nok ikke imponeret over bogen. Stærk, rørende fortælling, ja. Smukt i sit sprog og fortælleform, nej. Som i helt nej. (Og nu får jeg så den samlede danske bogmafia efter mig. Men det er jo bare MIN mening, ‘ing …)

    Smukt sprog får man til gengæld (næsten i overflod) i Haruki Murakamis bøger. Dem skal jeg bare lige være i humør til. Og det har jeg ikke rigtig været i et godt stykke tid nu. That’s weird stuff. Godt, men skørt!

    Selv om jeg ikke er til krimier som sådan (men ikke går af vejen for at læse en i ny og næ – det er lidt lige som at se en spændingsserie), og jeg helt specifikt synes, at Ken Folletts krimier er virkelig sløje, så er jeg vild med Jordens Søjler. Det er overhovedet ikke en krimi, men en historisk roman, og jeg tror, jeg har læst den tre eller fire gange efterhånden. Det er længe siden sidst, så måske skulle man …

    Stillidsen (Donna Tartt) er også fremragende, synes jeg, og så holder jeg meget af Jonathan Saffran Foer som forfatter også.

    Og og og. Jeg kunne blive ved, tror jeg. Så mange bøger derude. Så lidt tid!

    Svar
    1. Øglemor

     Oh, en lang kommentar, jeg fik smidt der. Jeg har tilsyneladende meget på hjerte. Måske jeg skulle få mig en blog selv. Eller nå nej, vent lige … 😉

     Svar
     1. Maude Forfatter

      Hehe, ja få dig en blog selv, Øglemor!! 😂 Men du har helt ret: Så mange bøger, så få minutter til læsning. Suk. Nu er jeg helt forvirret omkring ‘Glasslottet’ – nu bliver jeg næsten nødt til at læse den, så jeg kan finde ud af hvad JEG mener! 😝 ‘Folkets skønhed’ har jeg slet ikke hørt om, jeg må vist hellere Google lidt!
      Jordens søjler var jeg også hooked på; det er faktisk opfølgeren jeg er i gang med nu. Den er også god! ‘Stillidsen’ står på listen også, den glæder jeg mig til – til gengæld gik jeg kold på Jonathan Safran Foer i ‘Ekstremt højt og utrolig tæt på’ – men måske jeg skal give den en chance mere?

 3. Ida

  Har læst næsten alle bøgerne på din liste, og kan kun give dig ret.
  Kan klart anbefale “To brødre” af Ben Elton. Det er en fantastisk historie. Det samme gælder for “Glasslottet”👍

  Og så selvfølgelig “Vilde svaner” af Jung Chan😊

  Ps: Du ser for meget børnetv – Khaled Hosseinis bog hedder “Drageløberen”😉ida

  Svar
  1. Maude Forfatter

   For helvede da; jeg ser ALT, alt for meget børnefjernsyn!! Tak, Ida – jeg retter fluks! 💕
   Og tak for tippet med to brødre, den vil jeg skrive på listen med det samme!
   ‘Vilde svaner’ har jeg faktisk forsøgt mig med, men det blev aldrig en succesoplevelse …
   Kram til dig, Ida! 😘

   Svar
 4. Ellen

  Du kan nu også noget med ord …
  Den eneste bog, jeg har læst seks (ja!) gange, er “Mine seks fanger. – Tre år som psykolog i Fort Leavenworth” af Donald Powell Wilson. Den er fuldstændig fantastisk – synes jeg – men jeg fornemmer li’som, at det ikke vil være noget for dig 🙂

  Svar
 5. susanne

  E N D E L I G en bogliste uden krimier! JÆSSSS …og mange jeg allerede har været omkring og nogle jeg endnu ikke er rendt over! tak for at gide dele ud af egne gode bogoplevelser…lav gerne flere af denne type lister – stor fornøjelse og inspiration!

  Svar
  1. Maude Forfatter

   Yes – når der er ti nye favoritter, så laver jeg lige en liste mere! Du må nok lige væbne dig med et par års tålmodighed!… 😂

   Svar
  1. Maude Forfatter

   ‘Under en brændende sol’ er nummer to på min Hosseini-liste: Den er også fantastisk, men mere hård og mindre poetisk. Derfor løber ‘Og bjergene gav genlyd’ med første pladsen for mit vedkommende. ❤️

   Svar
 6. Nina W.

  Faktisk en bog jeg læste i skolen (, mange år siden) – og snart vil læse igen er ‘Kongens fald’ af Johannes V. Jensen. Ja, det er noget gammelt litteratur, men er bare så god. ‘Lime’s billede’ af Leif Davidsen er også en af mine favoritter.

  Svar
  1. Maude Forfatter

   ‘Kongens fald’ er SKØN! Leif Davidsen har jeg faktisk ikke læst noget af, men det kan da godt være, at jeg måske skulle hoppe på den vogn? Tak for dine bud, Nina W.! 😘

   Svar
   1. Nina W.

    Du skulle prøve at læse Leif Davidsen. Har alle bøgerne, og genlæser engang imellem. Super spændende univers. 🙂

    Svar
 7. endnuenboligblog.dk

  Hej Maude.
  Du har vel læst John Williams “Stoner”?
  Fantastisk roman om en universitetsprofessors store, men lille liv i 50’erne.
  Smukt smukt sprog. Skønt plot om normer, om at gifte sig med den forkerte i USAs 50’ere og om konsekvenserne der af. Nå ja – og om vor små, vi egentlig er…
  Fantastisk bog. I det hele taget er Williams en fantastisk forfatter.
  Pyt med copycat “ideen”. Alle læseheste elsker gode læseoplevelser.
  Jeg var selv vild med Schrivers “Kevin”, som du nævner. Fantastisk vinkling, på et forfærdeligt problem.
  Tak for anbefalingerne.
  De bedste hilsner Sabrina

  Ps. Mit liv er også for kort til krimier. Lad os se dem i biffen i stedet.

  Svar
  1. Maude Forfatter

   Yes, jeg har læst ‘Stoner’! Hvis du var glad for den, så vil jeg tro, at ‘Noget om Grace’ af Anthony Doerr (ham med ‘Alt det lys vi ikke ser’) også kunne være noget for dig?
   Ja, livet er for kort til krimier, haha… 😝

   Svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.