Om at være en familie fuld af puttekasseklodser

Hvis du har en enkelt pode eller to, så kender du helt sikkert til puttekassen. Det er den dersens kasse, med huller formet i diverse mønstre, og så gælder det om at få den firkantede klods gennem det firkantede hul, and so on. En motorisk udfordrende opgave for den 1-årige (eller noget i den stil).

Nogle gange tænker jeg lidt på min familie, som sådan nogle klodser.

Generelt kan man sige, at vi kommer i to former hjemme hos os: De runde og de trekantede – og vi er opdelt på følgende måder:

Mand foruden to poder er runde. Runde som i rumlige og ret lige til. What you see, is what you get. Der analyseres ikke, og der tænkes ikke nærmere over, hvad nogen eventuelt mente, da de sagde et eller andet, der måske kunne tolkes på en helt tredje måde. De er sjældent sure, vrede eller kede af det, i hvert fald ikke ret lang tid ad gangen. Men samtidig er det meget svært for de runde klodser at forstå, at det ikke bare er alle, der passer i det hul, hvor de selv passer. Og det er for eksempel mig og den sidste pode, der ikke kan moses igennem dér. Vi er nemlig trekantede. Små-kontrære, og fulde af følelser; det er os der analyserer alting ud over alle kanter og breder, og tillægger andre folk og ting hensigter, som de ikke selv vidste, de havde.

Et par eksempler på forskellen mellem de runde og de trekantede klodser kan være disse:

Et eksempel i voksenhøjde:
Lad os forestille os, at vi har et skab, hvor lågen falder af (den slags sker jo. I hvert fald hjemme hos os):

Her vil den runde klods kort og godt konkludere, at dér røg den, og at det må vi se på senere. To sekunder senere har klodsen glemt ALT om lågen, og kommer aldrig nogensinde i tanker om den igen. For den trekantede klods, derimod, er sådan en lemfældig skabslåge meget mere end en enkeltstående hændelse, som man kan trække på skuldrene af. Det er tvært imod noget ondt. Noget der overgår én, og som kan være startskuddet til en hel stribe af ulykker og skabslåger, der truer med at falde ned oven i hovedet på én, og lemlæste dagen (og muligvis også hjerneskallen). Derudover tager den trekantede klods den slags yderst personligt. Den trekantede klods vil være meget hurtig til at mene, at den slags kun sker for den, og sidst, men ikke mindst, vil den trekantede klods til hver en tid mene, at skabslågen gjorde det med vilje. Yes, det er dér vi er. Episoden med skabslågen vil sætte sit præg på humøret i mindst et par timer fremadrettet, men hvis der kommer en rund klods forbi undervejs, og siger de helt rigtige ting, kan man være heldig, at den indre stemning mildnes en smule. Hvis den runde klods derimod bagatelliserer skabslågens grusomheder, vil det svare til at kaste benzin på bålet, og det vil dermed være en add on til de fortrædeligheder, som skabslågen var et forvarsel om.

Et eksempel i børnehøjde:
Lad os forestille os, at der bliver spillet FIFA18 på en PlayStation (den slags sker jo også…):

Den runde klods kører med klatten. Han er den virtuelle verdens svar på Christiano Ronaldo, og har mellem jubelscenerne travlt med at snapchatte så hele verden kan dele hans begejstring, og eventuelt lave et fakkeloptog gennem byen til ære for ham. Nu er den trekantede klods derimod på banen, og nu vil FIFA-spillet slet, slet ikke det samme, som da den runde klods spillede. Fra Christiano Ronaldo og Champions League er vi nu nede på noget provinsielt klubniveau, og det er ikke kønt. Det er det sprogbrug, der følger i kølvandet på de brændte straffespark, heller ikke. Også her vil den trekantede klods mene, at det er FIFA-spillet, der gør det helt bevidst, bare fordi FIFA-spillet har lyst til at få den trekantede ned med nakken.

Med disse eksempler in mente, kan jeg passende spørge, om du aner et mønster her?

Konklusionen er umiddelbart denne:
De runde klodsers livsvilkår problematiseres forholdsvist unødvendigt af de trekantede klodsers daglige drama, mens de trekantede klodser omvendt slet ikke kan leve uden de runde klodser til at lægge en dæmper på hverdagens små udfordringer i form af ondsindede skabslåger og vrangvillige virtuelle fodboldspillere. Samtidig er det svært for de trekantede klodser, når de runde ikke forstår dem, og det er vanskeligt for dem at komme overens med, at det vil de runde klodser bare aldrig komme til, for det ligger simpelthen ikke i deres natur at forstå den slags.

Det er en stadig udfordring at få de runde og de trekantede klodser til at harmonerer, eller i hvert fald en udfordring for de runde klodser at få de trekantede klodser til at harmonere. Det er også en stadig udfordring for de trekantede at acceptere, at de faktisk er trekantede. Men os, der er det – trekantede, altså – vi øver os. Nogle dage med mere held end andre. Og måske en dag vi vågner op med fred i sjælen? Jeg håber det. Virkelig.

I mellemtiden tænker jeg på, hvordan puttekassefordelingen er hjemme hos dig? Husk på, at der ikke kun er runde eller trekantede klodser, der er også firkantede, aflange, hjerteformede og hvad ved jeg. Det er altid værd at tænke lidt over. Tror jeg.

Fotograf: Palle Pophår

12 tanker om "Om at være en familie fuld af puttekasseklodser"

 1. Emilie

  Fantastisk! Jeg bor vist sammen med en meget trekanter mand. Men jeg kan til gengæld ikke prale af at være rund – måske sådan en overskåret cirkel: Temmelig rund, men også noget så kanter, når det virkelig gælder? 🙂

  Børnene er umulige at lure. Den ene er måske max trekant, og den anden er der bare: Den flexible klods, der kan gå i alle huller, men som ofte ender med at sidde fast?

  Svar
  1. Maude Forfatter

   Halvmåneformet, kanske?… Elsker din beskrivelse af den fleksible klods, der ender med at sidde fast! ❤️

   Svar
 2. Ellen

  Jeg er ret en rund klods, der er gift med en meget firkantet ditto. Vi har et trekantet barn.
  Det hedder en familie, og lutter runde eller firkantede eller trekantede ville have været blodskam. Eller noget. Ville i hvert fald ikke have været godt.
  Long live diversity 🙂

  Svar
  1. Maude Forfatter

   Når man er forskellig får man i hvertfald øje på forskelligheden! Jeg synger med: Long live diversity!! 💕

   Svar
  1. Maude Forfatter

   Ja, jeg tror det kan være godt lige at tænke en ekstra gang over hvilken type klods man er!… 😝

   Svar
 3. Anette

  Smuk sammenligning
  ikke sikke på hvad form jeg er…. måske den her over nævnte bløde kloset som slet ikke passer i klodskassen og derfor sider fast… og føler sig klemt

  Svar
 4. Birgitte B

  Jeg kan nogle gange føle mig som en skumsvamp. Jeg passer slet ikke ind i det her spil 😉 men mest er det nok fordi, jeg meget nødigt vil puttes i en kasse (eller være en bestemt slags klods). Kh. Birgitte

  Svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.