Nu er Lucia død! Skudt af en pebernød……

Det er nok de færreste, som ikke er bekendte med Sankta Lucia. Jeg mindes mine egne Sankta Lucia-udskejelser som en blanding af noget præstationsangst koblet med et spinkelt håb om at blive brud. Det blev jeg aldrig, og det er nok også meget godt.

I år skal begge de ældste poder gå. Mellemste Pode glæder sig afsindigt, mens Ældste Pode ser frem til dagen med gru: Det er måske heller ikke så fedt at være en dreng i femte klasse, der skal defilere rundt på hele skolen iført hvide gevandter, og udstyret med et stearinlys. Derudover hader han at synge, hvilket ikke mindst hænger sammen med hans musiklærer, som endnu ikke har erkendt, at der simpelthen findes børn, der ikke ejer en tone i livet (jeg siger ikke at det er mit barn, der ikke ejer en tone i livet, men hvis det nu er tilfældet, så har han heller ikke dét fra fremmede). Musiklærerens udgangspunkt er derfor, at det må være et spørgsmål om vilje, og hvor der er vilje, er der vej. Når lokalerne så er fyldt af skingre og falske røster konstaterer hun derfor blot lidt irriteret, at nu må de lige ta’ sig sammen.

Ældste Podes bekymringer går dog primært på, at hans klasse skal gå Lucia ikke bare for de mindste på mellemtrinnet, men for ALLE de store også (ikke at forglemme, at det nærliggende plejehjem ligeledes skal frekventeres, men det fylder knapt så meget i de rædselsscenarier, som Ældste Podes forestillingsevne kører på repeat). Ak. Jeg er sikker på, at det bliver yndigt.

Intet overgår dog den fatale Sankta Lucia-seance i børnehaven for et par år siden, hvor der gik ild i en forælders hår.  Børnehaven havde ellers været forudseende nok til at alt foregik med batteridrevne wanna be-lys. Der var faktisk kun ét stearinlys i hele børnehaven, som var tændt.
Det stod for sig selv på en hylde relativt højt oppe, uden for mindre poders rækkevidde.

Imens alle forældre og søskende holdt vejret i åndeløs spænding, indfandt det pivfalske børnekor sig på stuen orkestreret af en utrolig entusiastisk pædagog, som med energiske og opadgående armbevægelser gjorde et ihærdigt forsøg på både at navigere hoben af unger efter planen, og samtidig få dem til at synge højt (dog uden at få dem opildnet til at indskyde den forbudte ‘skudt af en pebernød’-sætning i sangen). Pludselig brød selvsamme pædagog dog ud i et makabert hyl, mens hun med lynets hast transcenderede rummet for dernæst at klaske løs på en intetanende mor – med hestehale – som i sin iver efter at få ungerne foreviget, havde lænet sig voldsomt bagover med sit kamera. Hestehale ind over det tændte stearinlys. Intetanende mor, som nu kunne se frem til smart korthårsfrisure. Det lugtede virkelig fælt.
Og sikke et drama! Pigerne græd, mens drengene jublede.

Vi håber på fredeligere optog i år, ellers skal jeg nok holde dig opdateret.
I mellemtiden: Pas på lysene derude! Og dig selv, ikke mindst….

22. november 2015, vinter i Torp.

Fotograf: Lars Pedersen

8 tanker om "Nu er Lucia død! Skudt af en pebernød……"

 1. Birgitte B

  Min kollegas mand brændte hul i sin sweaters i går… man skal altså virkelig passe på med de lys… Min unger er vokset fra ‘tjansen’ som lucia, så jeg nøjes med at se på de små fra den lokale børnehave, som går op og ned på Rådhusets gange en dag i næste uge. Kh. Birgitte

  Svar
  1. Mor-monsteret fra Skøre liv Forfatter

   Kære Birgitte –
   Ja, de er hverken for børn eller voksne, de der lys! Det er vildt nok, at dine unger er blevet så store, men jeg har efter denne jul heller ikke så mange gange tilbage som Lucia-forælder…

   Svar
 2. Mette

  Ha ha ha ild i en hestehale. Altså frygteligt men også lidt sjovt:o) På vores ungers skole er det 0 klasserne der går Lucia ver år med levende lys. Jeg husker så meget min skræk for prinsessepigens meget lange hår. Så jeg gjorde drivvådt og flettede en stram fransk fletning så ungen der gik bag hende, ikke så nemt kunne brænde hendes hår af. Da mindstemanden skulle gå Lucia med levende lys for 2 år siden, var min skræk at han ville sætte ild til pigens hår foran ham. Heldigvis gik alt nemt og det var så fint! I går gik de små 0-klasser også fint. Mindstemanden spillede keyboard til den sang hans klasse skulle synge. Prinsessepigen spillede Britta i Nissespillet som hendes klasse opførte. Jeg spiste slik og manden filmede og tog billeder. Der var pølsehorn til salg i boden bagefter så det blev aftensmaden:o) Jeg kan sagtens forstå de store ikke rigtig gider det der Lucia mere. Jeg synes egentlig også de skal lade de små om det. Glæder mig til at høre om, hvordan det gik alt sammen. Er der kommet styr på jeres stillads? Er det hos jer det også blæser vildt i dag? Håber alt har holdt til det:)

  Svar
  1. Mor-monsteret fra Skøre liv Forfatter

   Kære Mette –
   Fantastisk idé med den våde hestehale – det ku’ være man skulle give det tip videre til forældrene også. Alle burde troppe op til Lucia-optog med tonsvis af vand i håret :-). Skønt, at I havde en dejlig julefest!
   Tak, stillads er nu helt væk! Vejen blev åbnet onsdag og torsdag kunne vi benytte hoveddøren igen. Dejligt! Og ja, der blæser ret meget idag også, spændende om resten af stilladset holder!…
   God weekend til dig fra mig!

   Svar
 3. Liv ☆

  Åh altså Monster Mor. Gid Pokker havde den musiklærer! Ikke at mine ikke kan holde en tone *ahem* okay, det kan de så ikke, men de kan holde takten, kan de!
  Jeg er imponeret over at dine poder overhovedet kan overbevises til at deltage. Wow. Mine ville klart hellere begraves levende OG have sat ild til deres hestehale (datteren) end at gå Lucia. Håber at ingen bliver brændt af i år – og at poderne holder sig nogle lunde ordentlige i tøjet indtil de obligatoriske fotos er skudt.

  Svar
  1. Mor-monsteret fra Skøre liv Forfatter

   Tak, Liv!
   Jeg synes også det er noget af en bedrift, set fra podernes synsvinkel! Jeg er sikker på, at dine unger synger fantastisk :-).
   Kærligst, mig.

   Svar
  1. Mor-monsteret fra Skøre liv Forfatter

   Kære Lars!
   Tak for din kommentar; ja, kalenderlys kan også være tricky…! Jeg mindes selv at have haft en rottehale, som nær kom i karambolage med sådan ét!
   Dejligt, at din datter glæder sig til at gå Lucia!

   Svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.