Drømmen om efterløn

Som overskriften siger, så drømmer jeg om efterløn. Ja, jeg ved godt det er tidligt. Jeg ved også godt, at den er afskaffet. Ikke desto har jeg drømt om netop efterløn og tilværelsen som senior, stort set siden jeg blev konfirmeret.

Jeg har aldrig haft svært ved at få tiden til at gå, og jeg går rundt med forestillinger om, at det er i min sensommer, det søde liv skal leves. Også selvom jeg godt ved, at det faktisk er lige nu; hvert øjeblik. Men tilbage til min drøm: Jeg har en veninde, hvis far jeg er facebookven med. Han laver de skønneste updates om alle de små ting, der giver mening i livet, og særligt som pensionist; der er selvsagt meget om børnebørn, men også en del om hjemmedyrket purløg, en øl i solen og sådanne ting, som jeg fuldt ud kan relatere til som essensen af tilværelsen. Jeg har ikke brug for noget karrieremæssigt peak eller andet, som ser flot ud på papir (eller skærm); jeg har brug for familie, solstrejf og friske krydderurter. Sådan i store træk.

Derfor holder jeg af at forestille mig efterlønstilværelsen sådan helt klichéagtig:
Jeg forestiller mig, at man befinder sig i en tilstand konstant fråsende i frisk luft, god mad og kulturelle aktiviteter. Tid til at trække vejret. Også selvom luften med al sandsynlighed er så forurenet, at ingen vover pelsen ude i det fri til den tid.

Men jeg drømmer. Og jeg forestiller mig, at man møller rundt i noget naturlandskab sammen med sin bedre halvdel på helt ens cykler (dame- og herreudgave) med identiske familien-Danmark-dragter (om sommeren selvfølgelig i en light-udgave med frit udsyn til det blafrende vinkeflæsk). Pseudotvillinge-outfit til sig selv og sin soulmate suppleret med praktisk rygsæk til termokanden og lidt kringle. Man har lidt ekstra på sidebenene, og gang i noget hjemmeproduktion af tyttebærmarmelade og brændevin. Eller noget. Og håndarbejde. Og masser af søde børnebørn som kan afleveres tilbage, når de ikke længere opfører sig ordentligt, eller når de bare er for klamme.

Med andre ord: Ingen mails, ingen deadlines og ingen vækkeure, der larmer ukristelig tidligt.

Suk. Det varer lidt inden det bliver min tur. Jeg synes ellers jeg har argumenterne i orden. Jeg vil plædere for at få min pensionsalder sat ned til 41 med følgende begrundelser:

 •  Jeg er VILD med blommer i Madeira fra Anthon Berg (oohh, not to mention bridge-blanding).
 • Alene den markante hørenedsættelse, jeg slæber rundt på, berettiger mig til kategorien ’Stokdøv’.
 • Jeg er emsig på Miss Marple-måden, og fortørnes dagligt over nutidens ungdom.
 • Min fysioterapeut udtalte for år tilbage, at hun har seniorhold, der er bedre kørende end mig.

Tror du så jeg har brug for flere argumenter? Hva’?!


Dagens vise ord

”Alle ønsker at leve længe, men ingen vil være gammel”
Jonathan Swift

23 tanker om "Drømmen om efterløn"

 1. Inger

  Årh manner, hvor jeg har haft de drømme i en del år. Til sommer overgår jeg til det nye livsafsnit, der hedder Folkepensionist. Grimt ord, just saying. Og nu ser det, der tidligere så tillokkende ud, faktisk osse en anelse skræmmende ud. Hvor vil jeg savne kaffepausens megadårligt vittigheder, selvbevidstheden når en udfordrende opgave er løst til min og teamets tilfredsstillelse. Men det er givetvis ikke noget som helst i vejen med purløg,

  Svar
  1. Maude Forfatter

   Åhh, den vinkel kan jeg virkelig også godt se tingene fra, Inger! Det virker bare ikke som noget jeg kommer til at savne lige når vækkeuret larmer klokken 5:20. But I see your point, og jeg tænker nok det samme når jeg kommer tættere på…. Held og lykke med det hele! ❤️

   Svar
 2. Anette

  Åh jeg glæder mig til den dag min førtidspension føles sådan, altså roen… for der al for lang tid til hvis vi skal finde mand og børn, som skal producere børnebørn. Den dag førtidspensionen er med den ro, den da begynder jeg jo at have energi tilsat forsøge at arbejde, jeg misunder dig ikke dit tidlige vækkeur, men jeg misunder dig grunden. Åh gid der var et bedre ord end misunder…. hvis der er er min hjerne blank.
  det sagt så er jeg lykkelig for at jeg i dag kunne tage en lur på ca 3 timer, fordi jeg var udmattet…. at ingen unger skriger på mad nu, så kalkunbryst et må ryge ovnene i morgen….
  tænk at en simpel tur til nabo byen for at købe mors fødselsdags gave er nok til at udmatte.
  Det sagt… efterløn burde genindføres som en mulighed, der er nok ikke mange som brugte den som ikke havde behov for den… og så skal de stoppe med at hæve pensionsalderen, det noget hø.

  Svar
  1. Maude Forfatter

   Ak, mine drømme er vist langt væk fra din virkelighed, Anette, men jeg håber du finder roen en dag, og ind til da, så er det godt, at der er mulighed for at trække stikket, sove ud og gemme aftensmaden en dag. Det er godt, at du har mulighed for at prioritere på den måde, synes jeg.

   Svar
   1. Anette

    Helt enig…. og enig i din drøm jo også…..
    og det viser jo bare jeg har bruger for den pokkers pension, hvis det at købe gave til min mor og besøge 3 andre butikker = total udmattet…. jeg har intet andet lavet i dag 😐

    Nu vil Zorro og jeg Daffe en tur… og finde nogle rester til min aftensmad i fryseren….. kalkun i stegeso må blive i morgen…. var købt til igår …. men der kom et brev.

    Hmm måske æbleskiver fra fryser senere 😋

    Svar
 3. Karen

  Da jeg sagde til min mand at jeg syntes vi skulle få barn nr. 3. Spurgte han om jeg faktisk ønskede et barn mere eller bare gerne ville på barsel.., fordi hvis det mest var barsel jeg længes efter, tænkte han det var billigere hvis jeg tog fri i et år uden løn….

  Svar
  1. Maude Forfatter

   Hahaha…! 😂 Dén var virkelig god! Den treer kræver virkelig noget forhandlingstaktik! Hjemme hos os blev kompromiset, at jeg fik en baby, og Mand fik en større bil…. Oh my.

   Svar
 4. Lene

  Ha og så har du sådan en som mig, som stirrer undrende på folk, når de begynder at snakke pension og efterløn med mig . Jeg synes helt sikkert, det er sjovere at arbejde end at skulle drikke øl i solen og dyrke purløg, men det kan jo ændre sig hurtigt. Håber du vinder en milllion og får din drøm opfyldt 🙂

  Svar
  1. Maude Forfatter

   Ja, jeg ville helt sikkert gerne vinde en million! Men altså… Jeg kan godt forstå dig, du er jo den vildeste ildsjæl, og hvor er det heldigt for både dig, dine kolleger og dine patienter! ❤️

   Svar
 5. S.

  Jeg har det præcis på samme måde. Bridge blanding. Strikketøj. Cykel. Kaffe. Solskin. Og tid. Rigelig af den!

  Jeg gad godt at sidde på en bænk sammen med dig og fantasere og snakke om pensionist tilværelsen. Jeg tar kringle med. Og kaffe. Det ku virkelig være hyggeligt 🙂

  Svar
 6. rijaH

  Åh gud den gif der. Det har jeg prøvet… haha flashbacks. Jeg har det i øvrigt på nøjagtig samme måde som dig. Dog minus blomme i madeira. Jeg kunne snildt få tiden til at gå hvis jeg gik på pension eller efterløn nu

  Svar
  1. Maude Forfatter

   Haha, jeg har faktisk også prøvet situtationen med GIF’en, bare med en pony istedet for en hund! 😂

   Svar
    1. Maude Forfatter

     En pony løber aldrig EFTER noget, men altid VÆK fra noget. I det konkrete tilfælde personen i den anden ende af tovet.

     Svar
 7. Ellen

  Jamen drøm du roligt videre, for det er jo præcis sådan det er! Helt uden overdrivelser! Du beskriver mit efterlønsliv (som lige om lidt konverterer til pensionistlivet), lige som det er, med øl, purløg, cykelture med manden, ekstra på sidebenene und alles.
  Jeg har dog et godt råd i den forbindelse: Sørg for at lægge RIGTIG mange penge til side til pensioner. Du kan ikke få for meget, når den tid kommer, og du skal ikke regne med, at folkepensionen giver dig nok til at forsøde livet i tilstrækkelig grad. Jeg sparede så meget op til pension, at jeg faktisk sad temmelig hårdt i det i nogle år, men du godeste, hvor er der blevet kompenseret for det nu på den allerbedste måde.

  Svar
 8. Linedanser

  Uha, nu bliver jeg nok upopulær – for jeg foretrækker at elske mit arbejdsliv som det er 😳 Nu er jeg jo også så heldig at have et fantastisk job på en fabelagtig arbejdsplads – og det kunne jeg godt unde alle!

  Jeg har prøvet at være arbejdsløs i kortere og længere perioder, og tro mig – det er ikke sjovt. Værst af alt er ensomheden og længslen efter at være en del af fællesskabet. Jeg forestiller mig at arbejde så længe jeg kan, og synes det er sjovt, og at drosle gradvist ned med deltid, når den tid kommer. For man skal lære, så længe man har elever, som Johannes Møllehave har sagt 😊

  Svar
  1. Maude Forfatter

   Hvor er det rart for dig, at du har det sådan med dit arbejdsliv. Jeg er overordnet set også godt tilfreds med mit, nogle gange mere end andre. Men jeg længes efter mere tid til det, som rent faktisk betyder noget for mig. Så selvom jeg ikke er træt af mit arbejde, så er der mange andre ting jeg også gerne ville. Men jeg forstår dig godt, jeg ville også være ked af at være arbejdsløs (når nu jeg ikke kan gå på efterløn… 😝)!

   Svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.