Status på Projekt Teenager #2

Jeg ser stort set aldrig min teenager mere. Okay, det er måske lidt overdrevet, men det føles faktisk ikke sådan. Vi ser den kun, når den har fået færden af mad (som jeg vist engang hørte nogen sige i et TV-program på DR2), eller når den skal have friske batterier til sin PS4-controller. Til gengæld ved vi, at den findes. Derinde i hummeret. Jeg ved det, fordi vasketøjssituationen er status quo, og fordi mængden af krydderboller, rugbrød og mælk, der skal anskaffes og hjembringes, ikke bliver mindre – tværtimod.

Og når den så en sjælden gang imellem bevæger sig ud i dagslys (primært fordi den enten skal i skole eller til træning), så flyder den lidt rundt i hjemmet med dens lange lemmer, mens den vælter en liter mælk hist og pist. Heldigvis er humoren endnu intakt, så derfor kan den sige ting som “Rolig nu! Det bare en øvelse. Ingen panik”. Den kan også kigge dybt skeptisk på kartoffelmosen, og sige “Så mødes vi igen!”.

Ergo er der lidt lyd på, men ellers er det nu ret knapt. En enkelt gang i ny og næ vover jeg pelsen, og bevæger mig ind på dens værelse, hvor vi begge stirrer intenst på en skærm fyldt med våbenbefængte og maskingeværsplafrende animerede mennesker, og så har vi sådan en slags samtale her:

“Er du ikke snart træt af at rende rundt ude i vildmarken med en økse?”
“Nej.”
“Er det dig, der er ham dér?”
“Ja-errrrrrrrrhh!”
“Ooooookay…”


Nå ja, så havde jeg endda næsten glemt, at vi også nogle gange diskuterer hvem det egentlig er, der er sur. Kender du den slags drøftelser? Dét er i sandhed op ad bakke.

Og nu jeg er i gang med plagerne, så vil jeg (i forlængelse af mit forrige indlæg om teenagere og vækning af sådanne), lige gøre opmærksom på, at morgenvækning med musik heller ikke kan anbefales. Slet ikke. De to øvrige poder sætter ellers stor pris på den form for genoplivningsmetode, og bestiller dagen i forvejen deres vækningsnummer, som sjovt nok ofte er noget latinamerikansk salsamusik, der omgående sætter (næsten) hele familien i fantastisk humør. Så mens alle vrikker rundt til de eksotiske rytmer og prøver at foregive at kunne synge med på spansk, så er teenageren den næste, der står for skud. Og eftersom den ikke giver musikønsker på forhånd, er dens far nødt til at være kreativ. Og – her kommer igen et godt råd – nu er det ikke en god idé at sætte for eksempel Kaya Brüels ‘Godmorgen Sol’ på, der indeholder ord som ’tissemyretissemænd’. Den synes IKKE, det er fedt, så er det sagt. Nu ved du det.

Men altså. Ellers er den nu ret sød. Stadigvæk. Og jeg forundres hver dag over hvor vildt det er, at årene er gået som sekunder, og at vi som forældre på et ganske lille øjeblik næsten er blevet degraderet til at være en nullitet. Ret utroligt, når man tænker på hvor central en brik man var i forhold til selve dens overlevelse for blot ganske få år siden. Og nu tager den pludselig til fester, og kører med DSB. Helt selv. Og spiller håndbold med en bunke andre kæmpestore teenagere, der mest af alt bare ser ud som om de trænger til at få fjernet polypper.

Dagens kloge ord

”Man bør bære over med sine forældre,
fordi de har en generations erfaringer mindre at bygge på, en man selv har”.
Nis Petersen

26 tanker om "Status på Projekt Teenager #2"

 1. Pendler-mor

  Wow! Det er et blik ind i krystalkuglen…..
  Om 5 år er vi lige præcis der. Jeg kan slet ikke forestille mig det – selvom der da ind imellem også opføres “det-der-er-ikke-min-mor”-dansen af den 8-årige. F.eks i dag, hvor idrætstøjet ved en fejl kom med ned i børnehaven og jeg derfor måtte hen på skolen med det. Jeg afslører vist ikke for meget når jeg siger, at det IKKE var klapsalver jeg fik af ham da jeg stod i døren ind til klassen iført skibukser, cykelhjelm og meget rød næse forårsaget af sibirisk is-blæst og kaldte på ham….. og læreren (27-årig godt skåret blondine, som man vist nok er en lille smule lun på) var kommet 😂😂
  Flere teen-udates fremadrettet, tak. Jeg må simpelthen forberede mig på det uundgåelige…..

  Knus

  Svar
  1. Maude Forfatter

   Yes, forberedelse er altafgørende (og eksamen er det flittige studerendes fest, right?… Nå, nej).
   Men åh, jeg ser dig for mig dér i døråbningen; min pode havde også gravet sig ned hvis jeg stod der og blomstrede med idrætstøjet. It ain’t easy! 😘

   Svar
 2. Anne R

  Det her grinede jeg simpelthen så meget af 😂.
  Jeg begynder NÆSTEN at glæde mig til teenagetiden. Men selvom mine drenge kun er 11 og 8, kender jeg da godt diskussionen om, HVEM der egentlig er sur!

  Jeg morede mig også over Pendler-mors kommentar. Det kunne simpelthen være mig, der stod der i Regnbukser, hjelm og ikke mindst selvlysende cykelvest, hahaha. Og indenunder alt udstyret har jeg til tider nattøj på (jamen, hvis jeg bare skal aflevere børn og så hjem igen, hvorfor så besværet??).

  Svar
  1. Maude Forfatter

   Ja, hvorfor bekymre sig om nattøj? Det ser jeg absolut heller ingen grund til! Jeg tænker du skal nyde det så længe dine unger ikke har ramt teenage-alderen endnu, det kommer før du aner, trust me… Og ja – stor tak til Pendler-mor for den maleriske beskrivelse (som vi alle kender i et eller andet omfang!) 😂

   Svar
 3. Skalotteløg

  Åh, Gud fredagens. Jeg lige dele glæder mig og panikker over den der fremtidsudsigt 😆
  Kan i øvrigt godt huske, hvor mange krydderboller min venindes storebror kørte ned på daglig basis… Så måske man bare skulle begynde at spare op nu…

  Svar
  1. Maude Forfatter

   Ja, sådan en fifty-fifty-fordeling af frygt og forventning, det er nok meget godt! Jeg mindes min gymnasiekæreste, som havde tre brødre. En dag stod hans mor med tårer i øjnene og spurgte, hvad der var blevet af alle krydderbollerne? “Ja, de er vel spist” svarede min kæreste. “Men jeg havde jo lige købt dem!!” forsøgte hun, men han trak bare på skuldrene. Pist væk var de. 🙄

   Svar
 4. Anette

  Åh og forskning viser at teenagers døgnrytme er forskubbet, de burde faktisk ikke skulle møde på skolen før 10 eller vækkes før 8… sådan gennemsnitligt set. Nogle skoler har taget højde for dette, du kunne foreslå sner start på dagen for udskoling på dine børns skole….

  Svar
  1. Maude Forfatter

   Min pode er helt klart fortaler for først at møde klokken 10. Faktisk viste det sig, da de fik nyt skema efter sommerferien, at de skulle møde klokken 10 en enkelt dag, og han kunne slet ikke få armene ned – indtil man meddelte, at det var en fejl… Højt at flyve, dybt at falde, som man siger… 😵

   Svar
 5. Birgitte B

  Åh her glædes også over andre ting, som er virkelig essentielle for teenageren: tid til at sætte hår med føntørrer, voks og lak. Og bade hver aften, selv om man har badet til sport. Men jeg klager ikke… Kh. Birgitte

  Svar
  1. Maude Forfatter

   Den slags er vores badeværelseskapacitet slet ikke gearet til, så jeg er vældig, vældig glad for at vi ikke er nået dertil endnu…. 😖

   Svar
  1. Maude Forfatter

   Well…. tiden vil vise hvor let og ukompliceret det bliver ved med at være. Let’s keep our fingers crossed!! 😜

   Svar
 6. Lone Sørensen

  Uh tak for den skønne beretning 🙂
  De der drenge er bare så skønne altså. Jeg nyder at betragte min huledreng der vågner mere og mere som sollyset forsvinder og hans begejstring for varm mad eller når han forkæles med et fad madder som easy køres ind. Men det er strengt at hans tvillingsøster og lillesøster også er teenagere og dermed også er super selvstændige og dermed også omdefinerer min rolle Big time. Jeg taler med hunden en del mere i denne tid 😂

  Svar
  1. Maude Forfatter

   Ha, det kan være, jeg også snart bliver nødt til at anskaffe mig en eller anden form for kæledyr! 😂 Tænker på hvordan det bliver, når jeg også får tre teenagere…. Tusind tak for din kommentar, Lone! 😘

   Svar
 7. Rikke

  Jeg har i går lige hentet min teenager på 16 i natbukser ved kæresten, det var nok heller ikke noget jeg vandt en pris for.
  Ellers kan hun heldigvis stadig lokkes ud til mærkelige serier på TLC, som little people og family by the ton, ja hvad ser man ikke, for at se dem.
  Hilsen Rikke

  Svar
  1. Maude Forfatter

   Oh my godness, hvor jeg ser det for mig med al tydelighed; dig i bilen, og teenageren der måske bare har lyst til at forsvinde fra jordens overflade! 😂 Tak for den, Rikke!

   Svar
 8. Pia

  Ups – havde helt glemt det. Men tag det som en god ting: man glemmer det. Og ender med at være mindst ligeså vild med det voksne menneske der kommer ud på den anden side. Sådan én, som taler med én, henter én i bilen når man har fået for meget at drikke, og i det hele taget bare er super sød og social. Teenageren er som regel kun sød, ikke så overvældende social 😉

  Svar
 9. Ellen

  Hehe – tak for grinet. Jeg har ikke prøvet ret meget af det, du nævner her, bortset fra det med vasketøjet – det må være nemmere at have en pige, selv om det ikke lige er det, Fruens kommentar tyder på 😀

  Svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.