Lech Walesa versus Darth Vader

Mens Mand in between håndboldkampe i det polske har haft travlt med at oplyse ældste poderne om langt mere alvorlige ting som kz-lejre, 2.verdenskrig, Warszawapagten, kommunisme og Lech Walesa, har jeg som sædvanligt svømmet rundt i min egen lille tryghedsboble. Vi er virkelig privilegerede her i vores lille smørhul!
Historiens brede vingesus kontra min egen lille dag.
Det sætter altid det hele i perspektiv, men ændrer ikke så meget ved, at det fortsat ikke er på de hjemlige breddegrader, at der sker revolutioner.

Et par af dagens peaks, brudstykker:

Første peak: Indkøb af kostume

Det er snart fastelavn.
I den forbindelse har Mindste Pode længe fablet om et Darth Vader-kostume. Overrasket?
Ergo står jeg relativt sent på eftermiddagen i en fætter BR, og ser mig forvildet omkring.
Falder over noget kostumeværk med ‘STAR WARS’ anført på pappet. Vandrer troligt op og stiller mig i køen. “Hvis min søn nu har ytret ønske om at være Darth Vader til fastelavn, er det så det rigtige udstyr jeg kommer hjem med, hvis jeg køber det her?” spørger jeg ekspedienten, da det bliver min tur. “Nej, det er Artoo Detoo”, kvitterer hun, mens hun gelejder mig over til et helt andet stativ, og hiver noget nyt tøj frem. “Det vil så sige, at den maske jeg har fundet, heller ikke er den rigtige?” spørger jeg påny. “Nej, nej!” udbryder hun, efterfulgt af et “Sig mig, ser du aldrig Star Wars med dit barn?”. “Neeeejj”, mumler jeg. “Jeg er mest sådan typen, der smiler og siger “Nej, hvor fint!”. I virkeligheden aner jeg ikke hvad der foregår inde i flimmerkassen, når de viser mig noget”.
Til gengæld er jeg VILDT god til Thomas Tog-sangen, havde jeg lyst til at sige, men det var måske ikke super-relevant i den sammenhæng.

Mindste Pode blev VIRKELIG glad for kostumet, som nu har afstedkommet et ønske om et dobbeltlyssværd. ?? I do not have a clue. Mand bliver helt klart ikke begejstret.

Darth Vader

Selv Darth Vader kan vel trænge til en gulerod.

***

Andet peak: Aftensmad…

Brændte kartofler

Ser dine kartofler nogen sinde sådan her ud, når du er færdig med at lave mad?
Eller gryden, rettere sagt? Nej??

Jeg kommer ud i køkkenet og tænker: Besynnnnnnnderlig lugt. Noget er helt klart ikke som det skal være! Hm. Tænke-tænke. En pære bliver tændt i en afkrog af mit hoved: PIS!! Kartoflerne! Puha, en fæl lugt! Åbner vinduer på vid gab, men opgiver at åbne ud til bagtrappen, eftersom naboen laver underligtlugtende gryderet, som i virkeligheden er endnu værre end mine brændte kartofler.

Mindste Pode kommer ud i køkkenet og kvidrer: “Ih, her dufter dejligt, hvad skal vi ha’ i dag til aftensmad?”. Det er ved Gud sjældent man hører den slags fra knægten. Humøret er sikkert højt efter at have skuldret noget god udklædning. Humøret dalede dog drastisk efterfølgende.
Vi endte med rugbrødsmadder. Der røg den kartoffelmos.

Nogle foreviger skønne retter, jeg foreviger brændte gryder. Hver sin lyst.
This is SO not yet another feel good blog. Ikke i ordets egentligste forstand, i hvertfald.
Hvis du nogen sinde var i tvivl….

Nå, op på hesten igen!

Tilbage er der vist kun at sige: ”Good bye, old friend. May the Force be with you!….”

18 tanker om "Lech Walesa versus Darth Vader"

 1. Cille

  Mit fastelavnspeak var igår. Hvor jeg med gru indså at fastelavn falder FØR vinterferien. Synes det plejer at falde efter ferien, hvilket muliggør at mormor kan producere de ønskede kostumer, idet pigerne altid holder vinterferien der. Nå, men den ene ville være påfugl, fe eller Alf og den anden egyptisk prinsesse… Og HAhA begge kostumer var på BRs hjemmeside så jeg ikke engang behøvede at gå i butikken. Ja, så magelig (og ikke kreativ) er jeg.

  Svar
 2. Pendler-Mor

  Darth Vader holder – han huserer også her. Og åh, det dobbelte lyssværd er der blevet sukket over maaaange gange her på matriklen. De har det i BR – 4-500 kr. Jeg sir det bare…… Men ikke et ord til mine unger hvis Mindste-pode får det – så skal jeg bare høre om det indtil de er flyttet hjemmefra 😁

  Kartoffelmosen – tja….. Hvor meget jeg end elsker den slags, så var jeg nok gået med Mindste-pode ombord i de madder der…..

  Svar
  1. Mor-monsteret fra Skøre liv Forfatter

   Kære Pendler-Mor!
   Det får ind til videre stå hen i det uvisse hvorvidt vi (Mindste Pode!) får tilraget sig sådan et sværd. Det var udsolgt i den Fætter BR jeg var i. Anede ikke det var så dyrt! Av for den… Har bedt Mand se lidt efter ét derovre i Polen, hvis han nu keder sig…
   Knus-knus 😘

   Svar
 3. Søs

  Jeg kan godt se, at gryden er sort, men jeg undrer mig over, at kartoflerne stadig er lyse?

  Jeg husker engang, forældrene skulle i byen, og jeg skulle passe dig. Det var før, jeg flyttede hjemmefra, og mine evner udi køkkenkunsten var nærmest ikke-eksisterende. Der var forberedt noget aftensmad, hvortil jeg “bare” skulle koge kartofler, hvilket jeg også fik en instruktion i.

  Ydermere fik jeg at vide, at du helst undgik at spise kartofler, så hvis jeg venligst ville gøre mit aller-aller-bedste for at lokke nogen i dig, så du fik en sund og varieret aftensmad…

  Kartoffel-kognings-instruktionen var dog ikke helt fyldestgørende, for den bestod i at tænde pladen på 6 og tage tid, når kartoflerne var i kog. Ikke et ord om at skrue ned… Resultatet var vel nogenlunde som ovenfor – jeg tror dog ikke gryden tog skade, for jeg supplerede med frisk vand undervejs som den kogte tør (men stadig uden at skrue ned selvfølgelig).

  Efter endt mission i køkkenet blev maden sat på bordet. Og MINE kartofler var i hvert fald ikke lyse mere. Da du jo ikke kunne lide kartofler var det med megen skepsis, at du tog en bid, tyggede forsigtigt, og derpå med STOR overraskelse i stemmen sagde: “Det smager faktisk godt?!??”

  Din mors overraskelse var ikke mindre, da hun kom hjem og jeg aflagde rapport om aftenens forløb. Jeg gav hende opskriften, men jeg tror ikke, hun formåede at gentage successen…

  Svar
  1. Mor-monsteret fra Skøre liv Forfatter

   Kære Søs!
   Jeg var faktisk også forundret over, at de ikke var mørke over det hele; det var kun i bunden. Kartoflerne skulle skrabes af, men så – når jeg skar det sorte i bunden væk – helt ok ud. Så jeg gav mig i kast med kartoffelmosen. Som også SÅ fin ud, men konsistensen var sådan ret meget mere sej og tyggegummiagtig end den plejer, så det er helt klart sket noget med kartoflens molekylesammensætning eller glukosebindinger eller hvad det nu kan være. Og smagen var jo også jf. Mindste Pode, ikke god. Og jeg spiser jo stadig ikke kartofler! Med mindre de er i friture….😝

   Svar
 4. Mette

  Åh det der fastalavn… Datteren vil være 80-er! øh…. hvor er det lige hun i de ti år hun har levet, har opdaget 80-erne?? 🙂 nå men det skulle være til at klare med noget neon farver og vildt hår Kim Vilde style…. Sønnike har endnu ikke besluttet sig. Har bedt ham skynde sig så der ikke bliver udsolgt. For hvad gør vi så?? Panikker vi jeg skyde på

  Svar
  1. Mor-monsteret fra Skøre liv Forfatter

   Kære Mette!
   Din datter må ha’ set noget på film! Forfærdeligt årti!.. En gåde, at vi ikke er dybt traumatiserede hele bundet 😄.
   Der skal nok være ét eller andet tilbage i butikkerne til sønnike, spørgsmålet er bare hvad. Og i hvilke størrelser…. Det skal nok lykkes!
   Knus!

   Svar
   1. Mette

    Glemte helt at sige ÅH HVOR ER JEG GLAD FOR DU IKKE SPISER KARTOFLER HELLER! Så er jeg ikke den eneste i verden mere for sådan føles det altså. Folk glor mærkeligt på mig når jeg siger, at jeg ikke rigtig spiser kartofler. Det er alm. kogte kartofler jeg ikke kan li’ de vokser i munden på mig…. Tak tak fordi du gjorde mig til ikke den eneste:o) Ha’ en dejlig tirsdag og datteren siger, at selv noget af musikken fra 80-erne er go’….. åh, hvad har vi gjort:/

    Svar
    1. Mor-monsteret fra Skøre liv Forfatter

     Jeg tror faktisk også, at du er den eneste jeg kender, som heller ikke kan lide kartofler! Hurra! Jeg har det helt lissom dig, de vokser i munden, og jeg føler mig helt kvalt. Og smagen er træls…. I always skip it!
     Nu sagde du så lige musik…. Og der er jeg nok med på din datters vogn. Er faktisk en sucker efter 80’er-musik, nu jeg tænker mig om…. 🎶

     Svar
 5. Birgitte B

  Altså, jeg er kæmpe Star Wars fan – og kan lige fortælle at det nye dobbelt-lyssværd koster 350 (!!) kr. i Toys’r’Us – så det har jeg ikke købt til min yngste (som slet ikke gider klæde sig ud… tror jeg, kunne være jeg skulle spørge).
  Og jeg koger altid vandet over når jeg laver kartofler. Ved ikke hvordan, men det sker altid. Kh. Birgitte

  Svar
  1. Mor-monsteret fra Skøre liv Forfatter

   Kære Birgitte!
   Tak for info vedr. lyssværd, note taget! Må se engang hvad det bliver til med sværdindkøb….
   Og det der med at kartoflerne koger over, det sker også ALTID hos mig. Fatter det ikke. Det skete sjovt nok ikke igår da jeg til gengæld lavede brændte kartofler. Mystisk.. Men har set en reklame med et edder-smart låg, som vist nok skulle udrette mirakler på den front! Det ku’ være det sku’ overvejes… 😜

   Svar
 6. Liv ☆

  Dybt imponeret over ekspedienten i BR. Hatten af for hende da! Hun havde styr på sin Darth Wader. Her har vi lyssværd. Indtil flere. Ingen kostume. Den store Banditta har efterspurgt kostumer til næste måned, bettemand har ikke. Men åh, mon ikke han gør?! Nu panikker jeg … en lille smule. Faktisk.

  ps. elsker kartofler – serveret på hvilken som helst måde. Spiser ikke tomater. Gør ingen i min familie faktisk. Heller ikke den ældre-end-jeg-del af familien (2 generationer tilbage og altså 1 generation frem også). De vokser nemlig i munden, gør sådan nogle tomater, ja.

  Svar
  1. Mor-monsteret fra Skøre liv Forfatter

   Kære Liv!
   Afsted med dig til en udklædningsshop!! Hvorfor når man altid at gå lidt i panik over indkøb af ting til børn, lige fra fastelavnskostumer, sandaler og vinterstøvler? Spøjst.
   Vi har også et lyssværd. Ét. Men Darth Vaders lyser rødt, har jeg ladet mig fortælle. Og vores lyser IKKE rødt, så…. Faktisk er jeg lidt i tvivl om det overhovedet stadig lyser 😳.
   Tomater, dem ELSKER jeg, men det gør ingen andre i familien, som derimod er dem, der spiser kartoflerne 😄.

   Svar
 7. Gitte

  Hehee, den kender jeg altså godt. Den der mor-kommentar “hvor er det fint”. Jeg tager mig selv i at sige den ret ofte når jeg skal se endnu en tegning/perleplade/tusch-på-væggen/klatretur/etc. Jeg mindes der engang var en reklame i tv for et dameblad, hvor knægten tegner på alt i stuen mens mor læser blad. Det er dén lyd!

  Godt at du fik hjælp til Darth Vader kostume – nu er jeg nysgerrig, fik han lyssværdet?

  Svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.