Elektrosnik-snak 

Mine poder bruger virkelig meget tid på de elektroniske remedier. IPads, hovedsageligt.
Jeg er lidt splittet omkring det.
På den ene side, synes jeg det er ustyrligt fedt, at mine unger kan alt muligt, som jeg slet ikke forstår, og på den anden side, så bliver det også nogle gange lidt for nørdet og usundt.
Jeg er ikke som sådan nervøs for, at de forvandler sig til en hoben blege IT-nørder som kun alt for sjældent ser dagens lys, og som kun kan tale i koder (hertil dyrkes der ALT for meget sport i det lille hjem).
Jeg er mere bekymret for dels hvad de rent faktisk foretager sig inde i det dersens cyberspace, og dels også sådan noget med afhængighed. I henhold til sidstnævnte bekymring havde Mellemste Pode for noget tid siden glemt sin iPad hos Farmor og Bedstefar. Han blev dybt urimelig; der blev sagt “Ejjjj!!!”, og hyperventileret kraftigt ad flere omgange.
Jeg tænker ikke at sådan en reaktion ligefrem er et sundhedstegn.

Vi er selv skyld i det. Det er man jo som regel. Ofte har vi iPads med som helgardering, når vi skal på besøg eller andet, hvor vi måske godt ved, at poderne ind i mellem kommer til at kede sig bravt. Så er det bare SÅ smart, at man lige kan fiske maskinerne op fra taskedybet, og fortsætte med det, man kom fra (…). Hermed bliver spilledyret på et splitsekund forvandlet til et pacificeringsmiddel. Alle er glade. Ungerne fortaber sig i en verden af Minecraft (eller hvad det nu er), og forældrene kan gladeligt samtale med andre voksne uden de sædvanlige afbrydelser a la: ”Jeg keeeeeeeder mig!!” og ”hvorNÅR skal vi hjem??” (på den måde fremstår poderne også klart mere høflige; det er ren win-win).
Hvad fanden gjorde man før iPads og andet godt kom til? Ja, jeg spørger bare.

Mellemste Pode er, efter at have erhvervet sig en telefon, næsten ligeså glad for den, som for iPad’en. Stik modsat sin storebror, som brugte væsentligt længere tid på at plage om en telefon (efter devisen “alle de andre har én!!”), end på selve telefonen (da han så endelig fik den), faktisk. Siden har han stort set ikke brugt den. Der er uhyre sjældent strøm på, og når vennerne vil ham noget ringer de til os. Han glemmer ofte at tage den med når det kunne være aktuelt at han fik brug for den (selvom vi minder ham om det…), og endnu oftere glemmer han at sende os de opfølgende sms’er, som han har lovet os.
Men igen: Det er også selvsamme Pode som har formået at glemme sin lillebror på den ugentlige hentetjans (dén har jeg nævnt før).

Til gengæld er der en konstant udfordring med opladerne. Som der jo er vældig meget brug for. Hvorfor er de altid væk? Poder (og forældre) vandrer ofte rundt i en slags rituel paniktilstand fordi mobiler og tablets er ved at løbe tør for strøm, og man mistænker gerne alle omkringværende familiemedlemmer for uretmæssigt at have tiltusket sig strøm fra en oplader, som ikke var deres egen. Igen: Afhængighed?

Men hvorfor bliver opladere så ofte væk, spørger jeg bare (igen)?
Er de mon det samme sted som de dér strømper, der forlader deres mage i vaskemaskinen for aldrig sidenhen igen at lade sig finde? Ja, det var bare en tanke.

***

Min egen tekniske formåen, eller rettere mangel på samme, er (på trods af podernes snilde) betragtelig.
Jeg følte mig i hvert fald ramt, da jeg kom omkring dette Minion Quote på facebook:

IMG_1365

Teknisk udfordret? Moi?

Dagens kommentar

Fra Mindste Pode, som sidder og tegner, og helt ud af det blå siger:
”MO-AR?! Der er næsten ikke mere strøm på den gule!”.

Hmmm….

Hvordan har du det med elektronik?
Og er dine unger også bidt af en gal cyber-hest?

12 tanker om "Elektrosnik-snak "

 1. Mette

  Ha ha ha ha det er den sjoveste jeg har hørt længe:o) Den gule er ved at løbe tør for strøm…. Åh, det er sjovt:) Jeg tror der er usynlige væsner der tager den ene sok og opladere…. Vi kan nemlig til tider lide store tab af begge dele. Noget dukker så pludseligt op igen og det synes jeg næsten er endnu mere mystisk. Ja, vi skal da lige holde øje med, hvad der sker i cyberspace og hvad ungerne glor på. Selvfølgelig skal vi det. Forbrug blander jeg ikke i eller har holdning om, hvad angår andre familier. Jeg tror vi alle bruger de tablets og mobiler når det er det vi synes der skal til. Vores unger har altid noget eletronik med når er steder, der godt kan være mere os end dem kind of thing. Så er de stille og hygger sig med hinanden mens de spiller eller høre musik og ser youtube. Hver familie sit behov og regler. Jeg tror da vi forældre godt kan styre det og samtidig være gode forældre. Herhjemme bruger vi sund fornuft. Muligvis har eksperter og speltmødre andre holdninger men så må jeg lukke mine øre. Jeg har ikke så meget teknisk snilde og lider meget af total mangel på tålmodighed. Manden min må en gang imellem sige: rolig nu…. Og ligesom dig, er jeg heller ikke bekymret om aktivitet med vores unger. Begge går til spring, prinsessepigen også til dans og mindstemanden fodbold. De bliver ikke helt blege og slappe, tror jeg ik’? :o)

  Svar
  1. Mor-monsteret Forfatter

   Kære Mette!
   Du har helt ret!! Jeg er i virkeligheden heller ikke så bekymret, det er lidt det der med ‘alt med måde’… Sund fornuft er vejen frem, og vi er selvfølgelig fremragende forældre både du og jeg!! 😄 Men tankevækkende alligevel hvor meget det fylder i vores liv. Og jeg ved da f.eks. at Ældste Pode synes vores sommerhus er et helvede på jord af den simple årsag at der ikke er internet….
   Knus til dig!

   Svar
 2. Liv ☆

  Vi mister aldrig vores opladere … herhjemme (#pudserligeminglorie). Vi har en slags æble-rag (som oprindeligt er fremstillet til noget helt andet, tror vi), hvor alle vores æbler har fast plads, og hvor der derfor også altid er nyere og ældre modeller af opladere til rådighed. Kniber det med at komme i kø – har vi desuden 3 andre “snedige” steder i hytten, hvor man normalt vil kunne opsnuse en tilgængelig oplader. Æbler sat i system, bare sådan helt af sig selv. Det er jo i grunden fantastisk. Rag’en er i øvrigt også der hvor alle æbler placeres, når de ikke er i brug. Alles æbler (dog ikke adamsæbler). Så kan vi tjekke for bip-båt lyde når vejen falder forbi. Ellers må det vente – i æbletræet?! (den er lavet af træ).

  Men når vi er på ferie … så bliver opladerne væk! Altid. Og der er ikke nok! Aldrig.

  Svar
  1. Mor-monsteret Forfatter

   Ej, Liv, det lyder edder-smart! Men æble-rag? Jeg har simpelthen ikke et clue om hvordan sådan én ser ud?! Jeg drømmer også om en form for system, men har ikke lige fundet et gangbart koncept…. Har du et billede af den dersens rag?🍏
   Tak for tip!!

   Svar
   1. Liv ☆

    By the way. Vi øver os i at lade elektroderne blive hjemme. Det viser sig altid at banditterne finder på noget at lave alligevel. Eller har en bog med! (I ved af papir, som man kan bladre i). Eller tegnegrej (også noget med papir). Endnu bedre: brætspil – som de voksne også kan blive grebet af. I bilen … bare et spil kort. Håber ikke mine banditter bliver blege – men nakkesmerter og hovedpine har meldt sig, efter de særlig lange elektrodedage. Og det til trods for at vi har spilletidskort herhjemme (som ikke bliver holdt i hævd *ahem*). Men vi husker at sætte æggeuret … nogle gange, når det har varet for længe. Så aftaler vi fx 25 min – og det bliver overholdt. Og nej. Jeg ved ikke hvad spelt er. Måske det er på tide, at finde ud af?!

    Ingen internet i sommerhuset?! Kan man det? Pyyyyh jeg ville muligvis også blive en anelse rastløs (skriver jeg lige efter ovenstående kommentar *host-host* ingen ironi i det).

    Svar
    1. Mor-monsteret Forfatter

     Tak, Liv!
     Vi prøver også det der med loft på iPad-tiden ind imellem. Det ryger dog lidt for hurtigt i glemmebogen, synes jeg 😳…. Men dejligt, at det virker hos jer 😀
     Nej, ingen internet i sommerhus. Er spændt på hvem det først bliver for meget for; Ældste Pode eller Mand (Mand mener at det bliver mig….)
     God dag herfra ☀️

     Svar
 3. Dorte

  Ældste barn her i huset er som din også en der glemmer at lade sin tlf op og skrive de beskeder man aftaler. Det har drevet mig til vanvid ☺. Opladere er næsten altid at opstøve herhjemme. Til gengæld har vi gentagne gange fået ødelagt stikket af ivrige poder, der på effektiv vis liiige vil tage stikket ud….

  Svar
  1. Mor-monsteret Forfatter

   Kære Dorte!
   Ja, jeg er også indimellem på vanvidsrand over radiotavshed fra Ældste Podes telefon 😵.
   Og jep, de der opladere, der er i stykker; de findes også hjemme hos os. Hvor der handles, der spildes….
   God aften til dig 😀

   Svar
 4. Mette C.

  Det irriterende er, hvis opladerne ikke er, hvor man tror de er, så man skal fare hele huset rundt for at finde dem. Efter at mine opladere ALTID var væk fra de stik, jeg havde sat dem i, satte jeg et stykke iøjnefaldende pink neontape på både ledninger og stik. Nu går der længere tid, mellem de er væk, for de (dovne) syndere (teenagere) har svært ved at gemme sig i mængden 🙂

  Svar
  1. Mor-monsteret Forfatter

   Kære Mette C!
   Det var en genial idé! Jeg må fluks på jagt efter lyserød/pink tape! Specielt fordi jeg jo er ene høne i hanegården, vil der nok ikke være rift om opladere med ‘tøsefarver’! Med mindre de er desperados, mine drenge….
   Må afprøves 😄
   Tak!

   Svar
 5. Macu

  Min søn på 6 elsker sin Ipad og en del film på Youtube. Han bruger efterhånden mange engelske udtryk, f.eks: wait a second, sorry, were are you? What are you doing? Han bruger dem i de rigtige situationer. Jeg kan ikke helt beslutte mig til om det er et godt eller et dårligt tegn. Det er jo skønt at han forstår så meget, men er det fordi han ser for meget.

  Svar
  1. Mor-monsteret Forfatter

   Kære Macu!
   Ja, rent sprogligt er det en gevinst, ingen tvivl om det! Og jeg tænker, at det er dét vi må fokusere på. Altså at der er noget godt ved den tid de bruger på de dersens iPads… Og så må vi måske anstrenge os lidt for at følge med, og begrænse deres tid derinde i cyberspace – så længe vi har noget at skulle have sagt…. 😄

   Svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.