Mindste Pode siden sidst

Mindste Pode har fundet ud af, at det ikke er alt, der kan observeres med det blotte øje, som findes i virkeligheden. Derfor er vi pt. i gang med et større udredningsprojekt for at få afklaret what’s real, and what’s not. (Heldigvis har julemanden, påskeharen og tandfeen endnu ikke været inkluderet i drøftelserne). Det beror i øjeblikket mestendels på, hvad han ser i fjernsynet. Derfor har vi samtaler, der starter med spørgsmål a la: ”Mor, er det ikke rigtigt, Ronaldo, HAN findes?! Findes Kristian fra Ramasjangmysteriet?”… Jeg forklarer, at jo, Ronaldo han findes virkelig, og nej, Kristian fra Ramasjangmysteriet, det er bare en mand, der spiller skuespil. Mindste Pode kniber øjnene sammen mens han koncentrerer sig for at forstå det rigtigt, og konkluderer så: ”Men Ronny Roligan, HAN findes, for Kristian putter ham i et ÆGTE fængsel!!”.
Tjaaahh.. Stadig noget vej endnu.

***

Mindste Podes bedste ven er halvt svensk. Ergo er Mindste Pode også næsten halvt svensk. I hvert fald halvt svensktalende, om ikke andet. Han kommer dagligt hjem med nye termer til sit ordforråd, som han smager inderligt og længe på. For eksempel er han vild med at morgenmad på svensk hedder frukost, for det er da for skørt?! Og hvis man lytter godt efter, kan man – når han sidder inde på værelset og leger – høre, hvordan han sidder og lyder som noget, der er taget ud af et afsnit af ’Emil fra Lønneberg’. Tilsvarende ynder han også – hver(!) aften – at indlede en diskussion ved at stille de samme to spørgsmål:

Spørgsmål nummer 1:

”Fa-ar? Ved du hvordan man siger ’jordbær’ på svensk?”. Hver aften ryster Mand benægtende på hovedet, så Mindste Pode på umiskendeligt og velklingende svensk stolt kan sige. ”Jordgubbar!”.

Spørgsmål nummer 2:

”Fa-ar? Ved du hvordan man siger ’JordbærIS på svensk?”. Mand ved til Mindste Podes store held heller ikke hvordan man siger dette ord (det er nogle godt tungnemme forældre, han har!): ”Jorglass!” siger Mindste Pode, omend endnu mere stolt, og lidt spændt, for han ved, at nu brager Mellemste Pode ind i samtalen og bedyrer, at hvis jordbær er ’jordgubbar’, så må der mangle et og andet, og at det umuligt bare kan hedde ’jorglass’. Så kører jo-nej-jo-nej-diskussionen et stykke tid indtil vi får aflivet samtalen.

Det underfundige er, at Mindste Pode faktisk også diskuterer hvorvidt det hedder ‘jorglass’ på de aftener hvor Mellemste Pode ikke er hjemme.
For eksempel i går, hvor Mellemste Pode var hjemme hos en ven:
Mand har lige sagt, at han ingen anelse har om, hvordan man siger jordbæris på svensk, og Mindste Pode har som sædvanligt kvitteret med at sige ”Jorglass!!” (tænk at man kan være så stolt HVER aften!).
For en gangs skyld fulgte der en dejlig ro efter postulatet. Mindste Pode bliver en anelse forvirret, for der plejer jo at være et efterspil: ”Men det er altså rigtigt!” siger han: ”Man SIGER Jorglass! Det passer virkelig; det er ÆGTE svensk!!”….

Noget med vanens magt?

IMG_0291 (1)

Fotograf: Palle Pophår

18 tanker om "Mindste Pode siden sidst"

 1. Ellen

  Hahaha 🙂 Som altid en skøn unge.
  Forslag: Måske kunne den særdeles tungnemme fader en af dagene prøve at sige “JA, det ved jeg godt – det hedder jordgubbglass!” – bare for at se reaktionen hos det lille sproggeni 😀

  Svar
  1. Mor-monsteret Forfatter

   Kære Ellen!
   Ja, det ku’ være vi sku’ prøve at lægge en ny strategi for dagen… 😄 Rigtig god weekend til dig!

   Svar
 2. LS ☆

  Årh han er da bare for kær. Og jeg som er så vild med svensk. Kan jeg låne ham? Bare lidt? Pretty Please – og jeg skal gerne lave leverståhajmadder med rosiner til ham … lover det.

  Svar
  1. Mor-monsteret Forfatter

   Kære LS!
   Ja, han er ret kær indimellem… Jeg skal prøve at høre ad, om han er til fals for lidt leverpostej med rosiner! 😝
   God weekend til dig og dine!

   Svar
  1. Mor-monsteret Forfatter

   Kære Birgitte!
   Jeg har lige spurgt: “Mindste Pode, ved du hvad ‘jordbærmarmelade’ hedder”. Det kontante svar var “NEJ!” (- jeg fik selvfølgelig også spurgt netop som Disney Sjov gik i gang….)

   Svar
 3. Lene

  Tænk at have sin egen levende svenske ordbog 🙂 I går havde jeg besøg af to levende franske ordbøger på 6 og 8 år, jeg blev pludselig misundelig på jer, der hver dag har sådanne skønne eksemplarer af menneskeheden gående og glemte helt, hvor træt man kan blive 😉

  Svar
  1. Mor-monsteret Forfatter

   Kære Lene!
   Der ramte du hovedet på sømmet, og det er nemlig fantastisk og vidunderligt samtidig med at man bliver så træææææt (og til tider har lyst til at kyle dem ud ad vinduet). Vi har i øvrigt også lidt fransk herhjemme i skønsom blanding med noget tysk. Det er ikke altid lige kønt!

   Svar
 4. Mette

  Ha ha ha ha ha ha åh, at han ‘diskuterer’ med sig selv. Ja, hans forældre virker en anelse langsomme men når udslaget er en stolt pode HVER aften, er det nok sådan det skal være. Svensk er da også bare så hyggeligt. Mindstemanden kan to kinesiske ord, siger han! Han går i klasse med en kinesisk dreng og han har lært ham det. Det er nu nok rigtigt men det lyder ikke kinesisk når mindstemanden siger det but don’t tell him!

  Svar
  1. Mor-monsteret Forfatter

   Kære Mette!
   Nej, nej, det er sådan en slags velbevaret hjemlig statshemmelighed når tingene lyder som om de er skudt helt ved siden af, og man i øvrigt ikke fatter en bjælde…. 😄

   Svar
 5. Cille

  Han ender nok med at tale svensk helt perfekt og det er fedt. Steffen, min mand, havde også en bedsteven gennem hele barndommen der var svensk. Og nu taler han det jo næsten som andet modersmål 🙂

  Svar
  1. Mor-monsteret Forfatter

   Kære Cille!
   Ja, det ku’ være super-sejt! Desværre skal de to knægte ikke i samme skole, så det er nok ikke sikkert, at Mindste Pode kan avancere udi svensk sådan fremadrettet…
   God weekend til dig 😘

   Svar
  1. Mor-monsteret Forfatter

   Kære frue!
   Nej, manglen på brødre behøver slet ikke komme i vejen for en god diskussion!
   God weekend til dig 😘

   Svar
 6. Søs

  Har spurgt min sædvanligvis pålidelige, svenske veninde, som oplyser, at det hedder….. jordgubbsglass!
  Så kan du selv bestemme, om du vil bruge den oplysning til at lukke diskussionen…

  Svar
  1. Mor-monsteret Forfatter

   Kære Søs!
   Ja, vi ved det godt, men har valgt, at den kamp er parkeret. Vi prøver at lægge låg på diskussionerne om jordbæris i disse dage. ALT for opslidende lige pt.
   Men tak for oplysningen!

   Svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.