Dagens lesson-to-learn

…handler om, hvad man IKKE skal sige foran de små gryder med store ører.

Du kender det helt sikkert godt. Det der med, at man får sagt noget lige foran ungerne, som man aldrig, ALDRIG skulle ha’ sagt, og som man bare ikke kan tage tilbage. Og ja, det er selvfølgelig mig, der – bvaaddrr – siger alt muligt enormt upassende. Og hvorfor? HVORFOR lader man ikke bare være? Det er SÅ ufint, når man gør det.
Jeg vil komme med et eksempel fra for ikke så forfærdelig længe siden.

Det er aften, og Mindste Pode har (ikke overraskende) været til noget sport. Mand er netop kommet hjem med poden, og mens vi står i køkkenet alle tre (det vil sige, jeg har på daværende tidspunkt rent faktisk allerede glemt Mindste Podes tilstedeværelse), siger Mand noget i retning af (taget fuldstændig ud af en sammenhæng, der ikke behøver nærmere dybdegående boren): ”…og så fik jeg i øvrigt også talt lidt med moren!”

Og her er det så jeg fluks afbryder Mand, og ordret siger: “Ja! Og er hun ikke bare MEGA-mærkelig?!”.

(Her gør jeg lige plads til det store gisp, jeg går ud fra, at du udstøder i læsende stund).

Jeg kunne næsten ikke gøre for det; sætningen spurtløb tilnærmelsesvist ud af munden på mig.
Og først i det øjeblik, hvor ordene er landet så ganske eftertrykkeligt i tomrummet mellem os, er det at jeg noterer mig, at Mindste Pode stadig findes, og at hans lyttelapper folder sig ud som var de tyggegummibobler.
Oh no. Oh no! OH NO-NO-NO!!

Altså hvad er det også for noget at sige?! Jeg lærer det tilsyneladende ALDRIG! Og der er vist kun én ting, der kan siges til det: Too late!

Mand og jeg ser desperat på hinanden, og så er det man roder sig ud i nogle forkvaklede feberredninger:
”Øhhh…. Nej, nej….det var ikke det jeg mente, det jeg mente var… Argh!….. Fucke-fucke-fuck…”

I øjeblikke som disse, er det meget interessant at bemærke, at man har podens udtalte opmærksomhed. Der kan godt gå virkelig lang tid imellem, skulle jeg hilse og sige, men han er helt stille og opmærksom mens de voksne bryder deres hjerner i jagten på plausible bortforklaringer. Og mens den aktuelle panik står på, gennemgår jeg i tankerne samtlige rædselsscenarier i forhold til tænkelige situationer, hvori min sidstefødte formår at sige til den omtalte person, at hans mor synes hun er MEGA-mærkelig.

Lige ind til Mand redder mig ved at sige: ”Det mor mente var, at moren sagde noget underligt noget; noget, som mor ikke kunne forstå!”. Og jeg griber den taknemmeligt: ”JA!!! Det var DÉT jeg mente!”.
Mindste Pode ser ikke overbevist ud.
”Og hvad var det?”, spørger han. Men der er jeg så heldig at pastaen koger over, og så tager samtalen en helt anden drejning til noget, der handler om karklude og voldkogt spaghetti.
Saved by the bell, so to speak.

Altså for hede hule helvede da også. Min mor sagde en gang, at hun aldrig nogensinde havde hørt sine forældre sige noget som helst dårligt om andre. Hvorfor sætter jeg så lave standarder i forhold til en hedengangen generation?… Jeg ville SÅ gerne gøre det bedre. Og lære mine poder, at man kun taler PÆNT!

Jeg ved det godt. I’m a bad-baaaad person!
Gør du det også indimellem? Pretty please? Eller….nej?

Just for the record: Jeg er selv MEGA-mærkelig; ved det godt! (No trolls needed!…)

picsart_1478562087241

Fotograf: Palle Pophår

Dagens godnatreplik

Mindste Pode: ”Mo-ar? Ved du godt, man må IK’ sige ’FUCK’?!…”

Dagens kloge ord

Shakespeare:
”What’s done, is done”
(Macbeth)

28 tanker om "Dagens lesson-to-learn"

 1. Emilie

  Det sker også herhjemme, at vi får sagt et eller andet i den stil. Og det bliver opsnappet hver gang. Suk.

  Det værste jeg har sagt, var da jeg udbrød “han er jo helt blå i hovedet”, da vi kørte forbi en mand med hjertestop. Rimeligt faktuelt, men noget så dumt med små ører i bilen.

  Det er jp lidt noget andet end at tale om at nogen er mærkelig, men hvor ville jeg gerne have været mere diskret. (Og vi svang selvfølgelig bilen ind til siden for at hjælpe manden, men det er en anden historie.)

  Svar
  1. Maude Forfatter

   Det lyder ellers som noget af en historie! Jeg tror slet ikke jeg ville ha’ tænkt over den udtalelse (som du skriver, var den jo vældig faktuel). Klarede han den så?

   Svar
 2. Rikke

  Jeg er sikker på, at jeg også kommer til at slynge sådan noget ud indimellem. Og man kan være helt sikker på, at de fanger den. Nogle gange endda oppe fra 1.sal

  Svar
  1. Maude Forfatter

   Ja, det er faktisk RET vildt, nu du siger det!… I hvertfald når man tænker på hvor lidt de hører andre gange!…

   Svar
 3. Fruen i Midten

  Jeg ved simpelthen ikke, hvad det er med små gryder (også ret store gryder) og deres store ører. Vi oplever tit, at Donnaen overhovedet ikke opfanger forskellige anmodninger om at gøre dit eller dat, men siger Gemalen og jeg et eller andet upassende eller hemmeligt, kan hun høre det på en kilometers afstand. Jeg kan ikke huske præcis, hvad vi har sagt, men der er da røget en del finker af fadet, om både andre forældre og diverse lærere. Gys altså, hvordan skal hun nogensinde lære at opføre sig som et ordentligt menneske??

  Svar
   1. /ks

    Jeg vil også være med her. Det er primært vores yngste pode, som slet ikke har nogen stopklods ift. hvad han kommunikerer videre ud i verden. Fx da han var bange for at violinlæren ville blive sur over at han ikke havde øvet sig nok. Det var ikke genialt at sige “nej, han får jo penge for at undervise dig” – hvilket var virkelig øv at skulle forklare mig udenom over for violinlæren 2 timer senere. Av av.

    Svar
 4. Birgitte B

  Det har jeg da aldrig prøvet…. øh…. hahahaha… nå, men sket er sket og jeg bruger nogle gange tid på at forklare min yngste, at han ikke skal sige det videre. Nogle gange har det lykkes.
  Det kan også være pænt svært ikke nogle gange at sige en lille smule om ex, hvis man synes han er helt i hampen (det er i samtaler mellem min kæreste og jeg) – for så at opdage, at en af ungerne har hørt det…
  Nobody is perfect 😉
  Kram herfra

  Svar
  1. Maude Forfatter

   Tak for kram og forståelse ❤️
   Jeg er SÅ glad for, at andre også jokker i spinaten indimellem! Og nu mindede du mig om det med skolen: Hold nu op, hvor har jeg også mange gange understreget, at det der flyder over herhjemme, det skal der ikke snakkes videre om i skolen….

   Svar
 5. Søs

  Hvorfor du sætter så lave standarder i forhold til en hedengangen generation? Måske fordi du kun måler dine standarder mod HALVDELEN af de hedengangne generationer, for vi kan nok godt blive enige om, at vores far ikke havde det samme filter, når det kom til at omtale andre. (Spørgsmålet er så bare, hvor han havde det fra, for jeg erindrer ikke hans forældre som nogen, der slyngede om sig med dårlig omtale af andre.) Men påvirket af ham kan du nok ikke sige dig fri for at være. Men så kan du jo altid sige, at det ikke er din egen skyld 😀
  I øvrigt var hans verbale udgydelser om andre tit ret underholdende…

  Svar
  1. Maude Forfatter

   Åh ja, HVORDAN kunne jeg dog glemme fars eder og forbandelser. Jeg husker ord som ‘forpulede klamphugger’… Men tak: Helt afgjort ikke min skyld; jeg trækker arv-og-miljø-kortet!

   Svar
 6. Ellen

  Den der påstår, at “DET har jeg i hvert fald aldrig gjort”, tror jeg har fortrængt et og andet – selvfølgelig har vi alle sammen været der, og det gør efter min ringe mening heller ikke noget, at ungerne ved, at vi forældre trods alt også bare er mennesker på godt og ondt. Når man sætter sig ned og sammen med barnet griner af sådan en hændelse som den du nævnte, og konspiratorisk siger til barnet, at “det er vores lille hemmelighed, hvad vi mener om den mor, ikke?”, så er den afdramatiseret, og han føler sig sikkert oven i købet stor, fordi man på en måde rotter sig sammen inden for familien. Er mit bud … for børn kan lugte på 10 kilometers afstand, når der er noget, man forsøger at bortforklare, så det kan man lige så godt glemme.
  Jeg har dog aldrig sagt noget dårligt om C’s far, selv om der var rigeligt at sige … tænkte bare, at han sikkert helt selv kunne klare at gøre sig upopulær hos hende. Hvilket jeg fik ret i 🙂

  Svar
  1. Maude Forfatter

   Ja, lugtesansen hvad den slags angår, den fejler i hvertfald ikke noget, det er stensikkert! Jeg tror jeg har adskillige pagter med mine unger på samvittigheden; pagter over sagte ting, der må og skal forblive inden for hjemmets fire vægge…. 😳

   Svar
 7. Øglemor

  Hahha, åh, det kender jeg godt. Særligt det der med at omtale andre (mødre, fædre som børn), forsøger jeg VIRKElig at passe på med, når de små gryder er i nærheden (eller bare i postnummeret), men som du skriver, så er det typisk den slags sætninger, der bare FLYVER ud af munden på en. Uden at man når at tænke nærmere over det. Men åhhh, hvor jeg prøver. 🙂

  Svar
  1. Maude Forfatter

   Altså, altså, altså… Det var ganske forfærdeligt, kan jeg love dig for. Jeg havde jo i min iver GLEMT, at poden stod der…. Ak og ve….

   Svar
 8. Marina

  Du skriver simpelthen så fantatisk morsomt at jeg griner samtidigt med at jeg krummer tær. Det er da ret fantastisk. Mon ikke vi allesammen kender det at vi får sagt eller gjort noget foran vores børn som vi vildt gerne ville kunne spole tilbage. Men måske er det sådan det skal være, altså at børnene lære at de voksne også er uperfekte mennesker? Vi gør ihvertfald meget ud af den del (og det er så her at nogle vil sige at vi gør for meget ud af det med alle de fejl vi laver som forældre…).

  Svar
  1. Maude Forfatter

   Tak, Marina ❤️
   Mine poder er i hvertfald ikke i tvivl om at deres mor gør i nælderne i ny og næ… Vi er i sandhed kun menneskelige!… Ha’ en fantastisk skøn weekend!

   Svar
 9. Malin

  Uh jo, jeg er også kommet galt af sted op til flere gange. Mange gange tror man slet ikke de hører (de plejer jo som bekendt at være ret gode til at lukke ned 😉 ) men jeg vil da love for, de hører godt en gang imellem. Jeg kan også huske mange gange hvor jeg er kommet til at sige lidt for meget lidt for højt, hvor man i lang tid bagefter går rundt og er er nervøs for, om det bliver fortalt videre.

  Svar
  1. Maude Forfatter

   Ja, man tror, at ørerne er på pause, og vupti! Så er fælden klappet!….
   Tak for din kommentar 😘

   Svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.