Fem meget dårlige råd til gravide og nybagte mødre

Jeg er sådan lidt omgivet af babyer og gravide i forskellige regi for tiden, og ikke mindst også her i Blogland, for eksempel hos gravidgrahvad.dk og skalotteløg.dk.

De er over det hele, de gravide, faktisk, så selv om fabrikken er lukket for mit eget vedkommende, så gør omstændighederne alligevel, at jeg går og tænker lidt over den periode af mit liv. Det var en skøn, fantastisk, turbulent og verdensomvæltende og på mange måder ganske forfærdelig tid.

Når jeg sådan tænker tilbage, så var der mest af alt en følelse af, at alt hvad man tidligere var og stod for, var sat helt ud af spil. Puttet i en blænder, mikset op med alt for mange hormoner og frafiltreret enhver form for fornuft og logik. Jeg tror måske (?) at jeg var meget gennemsnitlig?

Derfor er man også et meget let offer for folk, der i flæng kaster gode råd, som perler for svin, eller for folk, der vil tjene penge på ens manglende dømmekraft. Jeg har tænkt på, hvilke fælder jeg selv hoppede i, og jeg har spurgt mig lidt for. Resultatet er denne liste; ’Listen over fem af de dårligste råd til gravide og nybagte mødre’ (from my point of view):

 • Køb en babyhårbørste.
  Alle ved, at førstegangsgravide som sagt har slået hjernen fra, og har droppet al rationel tankegang, så jeg anskaffede mig da selvfølgelig sådan en børste, når nu det stod anført på listEN over musthaves. Behøver jeg nævne, at alle mine poder var pilskaldede til et godt stykke tid efter deres toårsfødselsdag? Hvis jeg efterfølgende nogensinde havde haft brug for sådan en babyhårbørste, ville jeg ha’ haft oceaner af tid til at anskaffe den.
 • Køb sådan et mærkeligt vaskestativ til baby, som placeres i bunden af badekaret ( – det var MULIGVIS ikke den ordlyd, der blev anvendt…).
  Vi overvejede et splitsekund at undvære denne del af den store udstyrspakke indtil vi kastede et blik på ekspedienten. Går de mon på kursus i de dersens udtryk, der skal signalere hvor dårlig en forælder man er, hvis man ikke køber den dér dims/ting/gadget, og helst den dyreste model, selvfølgelig, for alle de andre, de virker i virkeligheden slet ikke, og befinder sig udelukkende i butikken for syns skyld, og til de DÅRLIGE forældre, selvfølgelig, og dem vil man jo for Guds skyld ikke sættes i bås med.
 • “Mal dine tånegle i en flot farve, så du har noget pænt at se på under fødslen”
  ….læste jeg i et blad om graviditet. Jo, det stod der faktisk. Som om man skulle gå hen småkede sig under sådan én, og det var tæerne, der skulle stå for underholdningen.
  Den parabeneansvarlige journalist var sikkert på toilettet mens erhvervspraktikanten skrev det, I don’t know.
  Det var også i sådan et slags blad, at kongelisten over ting, der var død og pine nødvendigt at have i hus inden babys ankomst, befandt sig, og de to ovennævnte råd var netop på denne liste. Utvivlsomt sponsoreret!
 • Pendler-mor fik af svigerfar det gode råd, at man godt kunne lade baby ligge og græde/skrige lidt med den klassiske begrundelse: ”Det er godt for lungerne – så folder de sig ud”.
  Babys far havde dog heldigvis åndsnærvær nok til at kvittere med et ”Ej, far – den var vist allerede gammel da du var lille!”….
 • Pendler-mor gjorde mig samtidig opmærksom på det gode råd om, at man bestemt ikke må spise hverken jordbær eller chokolade så længe man ammer.
  Øhhh, hallo! Vi er nogle stykker her, som rent faktisk LEVER af chokolade!

Som en sammenfatning af ovenstående er mine kontra-råd, hvis man ellers skal kaste sig ud i sådan nogle, følgende:

 • Spis chokolade.
 • Spis en smule mere.
 • Og når ALT synes håbløst, så spis MASSER af chokolade!
  Can’t do without…

Dagens kloge ord

La Rochefoucauld:
”Man giver intet så rundhåndet som sine råd.”

Nils Kjær:
”Hør på rådet, men følg det ikke.”

Oscar Wilde:
”Jeg lader altid gode råd gå videre. Det er det eneste, man kan gøre ved dem.
De er aldrig til nogen nytte for en selv.”

Engelsk ordsprog:
”Mange mennesker skylder deres medgang i livet det råd, de ikke tog imod fra andre.”

24 tanker om "Fem meget dårlige råd til gravide og nybagte mødre"

 1. Mette

  Tak for råd, ikke at vi skal have flere børn – Jeg havde også fået det der rød med tåneglene. Jamen jeg var til sådan en negledame som malede mine så fine:) Tre dage senere blev jeg indlagt, måtte ikke forlade hospitalet de sidste 14 dage af graviditeten og neglelakken skulle tages af pronto, da ens tånegle – apparently – ville vise om man er dårlig?? Så af det kom….
  Jeg havde den der baby-bade-stol/sæde og vi elskede den faktisk.
  Holder helt med dig om det med chokoladen – sukkerfrit måtte jeg så ha’ for jeg havde graviditetssukkersyge.

  Svar
  1. Maude Forfatter

   Du har da godt nok været hårdt ramt, Mette!
   I var GLADE for bademonstrummet, siger du?! Ej, det har jeg faktisk også hørt andre sige… Vi var bare ved at tage vores førstefødte af dage i sådan en dims, så det blev kun ved det første badeforsøg, hvorefter vi deponerede den på loftet ind til vi en skønne dag forærede den væk….😳

   Svar
 2. Pendler-mor

  Jeg har en mere, om end den er til de lidt større børn (vuggestue-alder):
  – “børn med feber skal ikke have Panodil. De sover så tungt når de har feber.”
  Sagde INGEN forælder, der ikke har sovet i 3 dage fordi sygt afkom klynker og roterer som en drejeskive på amphetamin hele natten!

  Svar
  1. Maude Forfatter

   I guder altså!….😳 Jeg er i tvivl om hvem jeg synes det er mest synd for. Det må være dig! Lav en cocktail til ungen SPÆKKET med Panodil!

   Svar
 3. Ellen

  Hahaha. Heldigvis har jeg vist altid været helt immun over for ‘gode råd’.
  Bortset fra det med chokoladen – det var der ingen, der fortalte mig noget om 😉
  Der var heller ingen, der fortalte mig (jo, min læge, men da var det for sent), at man ikke må spise lakrids, når man ammer. Det gjorde jeg én eneste gang (en halv pose piratos) og Charlotte skreg uafbrudt i 24 timer! Det var dengang jeg fik et livslangt traume hvad lakridsspisning angår – jeg har ikke spist det siden 🙂

  Svar
  1. Maude Forfatter

   Det lyder godt nok voldsomt!! Stakkels jer 😳… Jeg spiste ret meget lakrids som gravid, kan jeg huske, men jeg kan ikke huske at have hørt noget om at man ikke måtte spise det efterfølgende…. Hmm…

   Svar
 4. Gravidgrahvad

  Tak for den fornemme plads i indledningen til dit indlæg. 😘

  Dårlige/dumme råd, jeg har fået gennem tiden:
  “Små børn, små problemer. Store børn, store problemer.”
  – du kastede den vist nok op i et tidligere indlæg, og der er altid mange som nikker genkendende til den, men jeg synes helt ærligt at den er åndssvag, for den negligerer fuldstændig småbørnsforældres problemer på sådan en nedladende facon. Ja, det er da muligt at en unge der har skidt sig selv op og ned af ryggen klart er at foretrække frem for en teenager med begyndende hashmisbrug, men når man står med lort til halsen i bogstaveligste forstand, så er det ikke en hjælp at få at vide, at det hele bliver meget værre når lorte-ungen bliver større.

  Lidt a la hårbørsten, fik en eller anden mig til at købe både tandbørste og tandpasta til min førstefødte, flere måneder inden hun var født.
  Da hun omsider fik tænder, havde jeg naturligvis glemt alt om det, og købte derfor igen tandbørste og tandpasta.

  Dårlige råd er der vist ikke mangel på, tror jeg. 😊

  Svar
  1. Maude Forfatter

   Hahahaha!… 😂
   Jeg synes du har helt ret i det der med ‘små børn, små problemer’-snakken. Man ER virkelig på herrens mark når man står med sådan en unge, der har voldskidt igennem syv lag tøj og samtidig har kolik alt imens manden i øvrigt er på noget internat eller tilsvarende. Så må man gerne stikke en flad til dem, der siger, at det hele bliver meget værre dag for dag…

   Svar
 5. Malin

  Hi hi, af alle de gode råd du har fået, så tror jeg den med at lakkere neglene var den bedste! Tænk, at jeg ikke fik det gjort! Jeg er sikker på, at den fødsel ville have gået som en dans, hvis bare mine tånegle havde været røde 🙂 Det råd med chokolade og mere chokolade, lyder til gengæld ret fornuftig.

  Svar
  1. Maude Forfatter

   Jeg kan faktisk ikke huske om jeg selv fik lakeret de negle… Tror det ikke 😝 – måske var det derfor fødslen tog lige knapt fyrre timer?..

   Svar
  2. /ks

   Synes ellers det var federe at have nået at barbere ben. Skidt med neglene, men man kan da ikke føde med pels på stolperne 😉 Kender en der fik sin mand til at barbere hendes ben, mens de ventede på ambulancen! 😀 😀

   Svar
   1. Maude Forfatter

    Hahahaha!!…😂 Nu døde jeg lige af grin! Det var muligvis det sidste i verden jeg havde tænkt på, men sådan er vi heldigvis alle sammen så forskellige! ❤️

    Svar
 6. Lene

  Som gammel børnesygeplejerske (og derfor hoppede jeg heller ikke på mange af de råd, da jeg så fik børn) måtte jeg google, om der var kommet ny holdning til pamol, børn og feber. Og det er der til dels, men stadig siger man, at det kun er hvis barnet er påvirket og at man ved hvad barnet fejler.
  Og det sidste har altid afholdt mig fra brug af febernedsættende, for det var no-go, dengang jeg var børnesygeplejerske og derefter nybagt mor.
  PS faktisk købte jeg ikke engang tøj til barnet, fordi jeg skulle føde d. 10/1 og dengang var der kun udsalg i januar og jeg ville ikke købe babytøj, før udsalget startede. Jeg havde lige købt en enkelt sparkedragt og stofbleer, hvis nu hun skulle komme i julen. Det gjorde hun ikke, så jeg nåede at købe lidt, men slet ikke i de mængder, mine unge kolleger køber i dag 🙂

  Svar
  1. Maude Forfatter

   Så blev vi så kloge vedr. febernedsættende medicin; det var godt der kom en fagperson på banen! ❤️
   Ja, i dag skal man helst være 100% klar til babys ankomst. Jeg tror det har noget at gøre med vores overudviklede kontrolgener; vi (kvinderne/mødrene) ved præcist hvad vi vil ha’, og hvis vi nu sender farmand afsted i BabySam, så ved man ALDRIG hvad han kommer hjem med…..
   Eller tager jeg fejl?

   Svar
  1. Maude Forfatter

   You are always welcome to add anything! ❤️
   True, coffee is your friend, couldn’t do without it! How could I forget??

   Svar
 7. volapyk

  Jeg har ikke selv børn, men for pokker, hvor jeg grinte ad især rådet om neglelak. At vurdere ud fra udsagnene fra de mødre jeg kender, så er det nok ikke lige “Næh, hvor er den pink farve fin med stjerne på. Måske skal jeg prøve en gul til sommer med sorte prikker eller måske….”, der tænkes mest på, når man ligger der med blottet understel 😀

  Svar
  1. Maude Forfatter

   Åh, jeg er glad for at jeg kunne bringe et grin frem! Nej, det med neglelakken er i særdeleshed skørt…
   Tak for din kommentar 😘

   Svar
 8. Dorte

  HeHe
  Jeg har nok af alle udtalelser hadet mest “det er nok en udspekuleret lille en hva’?” – som om baby der ikke er klar over, at det har arme og ben ved, hvad det vil sige, at tage røven på folk…

  Og nåh ja – rådet til den gravide om at få de der saltvandsindsprøjtninger som smertelindring. Der er en grund til, at de hedder bistik people… 🙂

  Kram D

  Svar
  1. Maude Forfatter

   Åh ja, de dersens bistik havde jeg helt glemt! 😳 Jesus, altså! Hvorfor findes de overhovedet?!….

   Svar
 9. Henriette

  Neglelak skal altid fjernes før kirurgiske indgreb, fødsler osv. Vi kigger altid på neglenes naturlige farve, fordi vi meget hurtigt så kan vurdere om du ilter dit blod godt nok. I dag har vi selvfølgelig teknisk udstyr til dette, men alligevel… 🙂

  Hvorfor sidder jeg og tænker: “Træt af gamle, sløve skrabere? Skift til Veet – tag skridtet i morgen”?

  Svar
  1. Maude Forfatter

   Hahaha!! Den var god, den dersens veet-reklame! 😂
   Vedr. neglelakken, så har du lige bekræftet, at det virkelig MÅ være en praktikant, der har været på den artikel!
   Tak for din ekspertviden! ❤️

   Svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.