For helvede!

”For helvede” synes at være blevet det nye gængse ord i trafikken. To gange inden for en relativt kort periode har folk råbt af mig på cykel. Jeg bestræber mig ellers altid på at køre pænt og hensynsfuldt, holde for rødt, og selv være høflig i det hele taget.
Og når jeg skriver ’folk’, så er det ikke bare ’folk’. Det har faktisk været to sådan objektivt set pæne, midaldrende damer. Som jeg – som udgangspunkt – ikke ville tro, kunne tænkes at anvende et så kradsbørstigt ordvalg. Jeg er faktisk rystet, og jeg er ikke sådan én der nemt rystes over bandeord, jeg bruger dem som bekendt selv i flæng.

Den ene gang var det damen selv, som ikke havde set, at jeg havde rakt hånden op til standsning, hvorefter jeg hurtigt hoppede af cyklen, og sprang ind på fortovet. ”For helvede!!” råbte damen.

Den anden gang kom ukvemsordene fra en type i noget latexlignende outfit med hele tre indbyggede baglygter i den selvlysende beskyttelsesvest i noget neongult (kender du typen?). Hun kom kørende i meget høj fart, og ja, vi kørte to på cykelstien, min ældste søn og jeg, og jeg var ikke lige hurtig nok til at komme ind til siden i forhold til damens tempo, da hun med kort varsel pludselig ringede kraftigt på sin ringeklokke lige bag ved os: ”Så flyt jer da, FOR HELVEDE!!” brølede damen. Min søn blev ked af det.

Og det er faktisk min anke. For begge gange har jeg haft børn med. Hvis ikke de havde været med, havde jeg med al sandsynlighed taget til genmæle. Ingen tvivl om, at jeg havde lyst til at råbe tilbage. Noget a la, at de da ’for helvede’ også er en slags rollemodel for hvordan man opfører sig i trafikken, og hvordan de lige regner med at mine sønner skal agere i trafikken som 20-årige, når de oplever sådan noget her? ….
Men det gjorde jeg selvfølgelig ikke. Heldigvis har jeg været klar nok i hovedet til at tænke, at i denne her situation bliver der nødt til at være i bare én rollemodel – altså mig – som viser, at den slags lader man fare.

Jeg ved godt, at opdragelse som udgangspunkt er forældrenes ansvar, men som samfund har vi altså også et fælles ansvar. Og selv om damerne selvfølgelig kun har tænkt, at de råbte af mig, så har børnene også følt sig ramt.

Vi har talt en del om, at samværet med andre mennesker nogle gange er komplekst. Ligesom jeg har prøvet at forklare poderne, at det ikke har noget med mig eller dem at gøre, når fremmede pludselig overfuser én, men at det er et udtryk for de andre, som mennesker. At de sikkert har haft det skidt, fået det forkerte ben ud af sengen, eller at nogen har råbt rigtig meget ”for helvede!” til dem. Men at det er helt forkert.
Og at man skal behandle sine medmennesker ordentligt.
Hvad er det, vi vil vise vores børn?

Der er selvfølgelig altid en grund til, at folk reagerer som de gør. Måske har de pågældende damer begge været igennem ting, som jeg slet ikke forstår, og måske er tåben på cykelstien (altså mig), dråben, som får deres bæger til at flyde over. Og al den opsparede galde kommer ud. Hvis den så kun kom ud over mig, så var det da til at holde ud. Men uanset, så sætter det jo ringe i vandet. Dem, det går ud over, bliver kede af det. Råber videre til nogle andre en anden gang. Og jeg bliver vitterligt bekymret for hele menneskeheden. Jep. På grund af tilråb på cykelstierne. Men jeg tænker på, hvordan det skal gå, når der er så lidt overskud til hinanden som medmennesker i dagligdagen, i vores nærområde. I et land, hvor vi virkelig har det godt. Hvordan står det så til med overskuddet og medmenneskeligheden på verdensplan? Hvor der er knapt så meget overskud? Måske jeg kører ud af en tangent, men kan du følge min tankegang?

Rent psykologisk set er der er tale om en ganske basal mekanisme, der går i gang, når man bliver råbt ad eller på anden vis føler sig nedgjort. Det bunder helt simpelt i urmenneskets frygt for at blive udstødt af flokken. Og det er alligevel vildt nok. Tænk på det næste gang en pæn, midaldrende dame hælder ukvemsord ud over dig eller din pode. At det er helt naturligt at føle sig ked af det. Men det er også naturligt at blive vred bagefter (og ha’ lyst til at råbe tilbage).
Og hvis vi skal vende dét til noget godt, så er vreden tilsyneladende ikke altid en skidt ting. Thomas Nielsen skriver i bogen ”Vrede” følgende:

”Uden vrede ville ingen af os være her. Alle mennesker – og de fleste dyr – fødes med anlæg for vrede, og aggressiv adfærd har spillet en central rolle for overlevelse og udvikling gennem evolutionen. Også i dag kan der være betydelige positive effekter ved vrede, som kan være lige netop det skud energi, der skal til, for at vi bliver i stand til at handle konstruktivt og ændre på tingenes tilstand.”

Man kender det jo faktisk også selv, trangen til at lade en utællelig mængde uretfærdigheder gå ud over én eller anden sagesløs. Jeg har imidlertid fundet en – tror jeg selv – bedre løsning: Madkasseskabet, hvor alle tænkelige typer af plastikemballage udelukkende venter på at springe ud i hovedet på dig, blot du nærmer dig skabslågen. Det er selvfølgelig kun en tænkt løsning, ifald du altså har et madkasseskab? Vi har (som det fremgår) ét, Gud nåde og bedre det.  Men jeg har nu valgt at se det som en kærkommen lejlighed til at lade alle aggressioner, eder og forbandelser gå ud over noget materielt.
Plastikeksplosion i køkken coming right up. Be ware…

Dagens kloge ord

Benjamin Franklin:
“Det, som begynder i vrede, ender i skam”

Albert Camus:
”Det absurde ligger ikke i mennesket og heller ikke i den omgivende verden,
men i det faktum, at de begge eksisterer”

Cykel

22 tanker om "For helvede!"

 1. Pendler-Mor

  Jeg er med dig i forhold til bekymring for menneskeheden – fuldstændig! For det lagrer sig, det der FOR HELVEDE. Og breder sig, som du selv siger.
  Hende der racer-damen med vesten, hun er er desværre typen, der er udenfor rækkevidde. De findes vist egentlig mest i mandlig udgave og har SLET ikke fattet, at cykelstier i myldretiden på ingen måde er gearet til deres egotrip iført alskens fancy udstyr. FIND EN LANDEVEJ! Blev der sagt!
  Jeg tror, at for helvede og dens følgesvende er årsagen til tiltag som Fucking Flink og Venligboere etc. Simpelthen for at lave en modreaktion og forsøge at dreje vores alle sammens opmærksomhed over på de gode og kærlige ytringer og ikke mindst handlinger, der (heldigvis) også finder sted – forhåbentligt også på cykelstierne.
  Jeg tror jo selv på karma (som det eneste indenfor det spirituelle og/eller religiøse univers) og balancen i universet. Det der gives ud kommer igen. For sure! Måske ikke på den måde man havde forestillet sig eller håbet, men det kommer – det tror jeg på.
  Så mindre for helvede og mere kom-du-bare-først-jeg-når-det-også, så skal du bare se 🙂

  Kram fra mig

  Svar
  1. Mor-monsteret Forfatter

   Kære Pendler-Mor!
   Uh, jeg elsker dine kommentarer, din mening om tingene og din tilgang til tilværelsen! Hvor er den god den dér ‘FIND EN LANDEVEJ’-bemærkning, den vil jeg tænke på næste gang jeg bliver overhalet af en aggressiv wep-wep-type!… Kom hid med lidt balance i universet, jeg tror der er lidt heftig ubalance!
   Pas på dig selv, søde – knus 😘

   Svar
 2. Mette

  Armen for h…… da, hvad bilder folk sig ind. Jeg synes desværre jeg hører det lidt for tit. Har da også ret så ofte oplevet folks ubehøvlethed selv. Jeg har handikapskilt i min bil, jeg går med rollator. Børnene og jeg holder på en handikapplads ved føtex. Foran bilen stopper en midaldrende kvinde og hendes mand og der står de og visker mens de kigger på mig. Børnene spørger hvorfor og jeg forklare at de nok lige vil tjekke jeg er ordentligt handikappet. Jamen det er du jo, mor. Ja det er jeg men det er ikke alle der tror på det…. Nå, men vi står ud af bilen. Jeg pakker min rollator ud og sætter stokken fast. Jeg smiler til manden og damen som skynder sig i Føtex. Derinde ser vi dem to gange. Begge gange kigger de væk…. Det kan jeg godt forstå. En ting er det her sker når jeg er selv i bilen. Det går nok. Men når ungerne er med i bilen og ser folks ignorance så bliver jeg ked af det. Vi snakker meget med børnene om det med at tale pænt til alle og sådan noget. Håber vores ungers generation er bedre til det:) kram herfra

  Svar
  1. Mor-monsteret Forfatter

   Ej, Mette! Hvor bliver jeg dog top-provokeret på dine vegne! Det er jo helt uhørt at opføre sig på den måde! Gud ved, hvad sådanne mennesker forestiller sig de kan tillade sig? Det mest frustrerende synes jeg er, at jeg ikke tror de på nogen måde stiller spørgsmålstegn ved deres egen opførsel. Jeg kan godt forstå du bliver jeg af det! 😢
   Ja, lad os håbe at podernes generation bliver høfligere, det er vist vejen frem!
   Kram fra mig 😘

   Svar
  2. Liv ☆

   Åh Mette. Jeg synes den balance er lidt svær. Burde den måske ikke være, men alligevel – vil jo ikke støde nogen. Jeg forsøger altid at sende et smil. Hjemløse, rollator, dværg you name it. Et smil! (altså løber ikke efter folk for at få øjenkontakt så jeg kan smile – men kigger heller ikke væk). Når banditterne spørger hvorfor nogen ser sådan og sådan ud … prøver jeg på at lade være med at tysse på dem. Men opfordrer heller ikke til længere diskussion. Mere sådan noget “hans ben fungerer nok ikke så godt” … ” der er nogen der ikke bliver højere” … “han har ikke noget sted at bo” … Men jeg er alligevel altid sådan lidt forlegen og utryg ved om jeg har overskredet nogens grænser. Specielt når “de” har pårørende med.

   Svar
 3. Mikkel

  1) det er ikke tilladt at køre to og to på en cykelsti da det er enormt generende for dem de der kører lidt hurtigere eller meget hurtigere !

  2) hvis du signalerer et eller andet, skal det ske i god tid og ikke samtidigt med at du gør handlingen. Det er direkte livsfarligt, da du ikke kan vide om folk når at reagere kommende bagfra !

  3) hvis du cykler med din søn bør du være bag ved ham, så har du også mere overblik over situationen og spærrer ikke vejen for andre. Ellers vælg et tidspunkt hvor der ikke er megen trafik ( udenfor myldretiden

  4) hvis der ikke skal mere til at ryste dig vil jeg råde dig til at gå eller tage der offentlige fremover.

  For: når nogen siger “for helvede”, er det i virkeligheden et udtryk for dyb frustration over folks manglende evner i trafikken, manglende signaleren, forkert placering, pludselig og uventet opbremsninger etc. !
  Du skal lade som om du er på en tosporede vej, hvor den venstre er overhalingsbanen. Der må du ikke bevæge dig ud, førend du har set dig tilbage, og kun hvis du skal overhale. Du må ikke svinge ud hvis nogen kommer bagfra i høj fart. Ganske alm. regler i trafikken.

  Kort sagt, lad være med at stå i vejen for folk der må komme med op til 30 km/t.

  Hav en god dag.

  Svar
  1. Søs

   Det er ikke færdselsloven, der er emnet for indlægget her, det er vores måde at omgås og tiltale hinanden på, så hvorvidt mor-monsteret har ageret generende for andre eller ej, er faktisk ikke relevant.

   Men mht færdselsloven, nu du selv nævner den, så står der, at ” Hvor der er tilstrækkelig plads hertil, må to cyklister dog køre ved siden af hinanden, hvis dette kan ske uden fare eller unødig ulempe.” Hvornår det sidste er tilfældet er jo subjektivt, men man kan altså ikke bare konkludere, at det er forbudt, fordi det er ”enormt generende for dem de der kører lidt hurtigere eller meget hurtigere”. Der står også, at to cyklister ikke må køre ved siden af hinanden, hvis der gives signal til overhaling, så måske de ”meget hurtigere” cyklister skal signalere i lidt bedre tid, så man bedre kan nå at rydde vejen for deres fremfærd.

   Og så vil jeg gerne henlede din opmærksomhed på Færdselslovens Kapitel 2, §3, stk. 1: ”Trafikanter skal optræde hensynsfuldt…” og stk. 2: ”Særligt hensyn skal vises over for børn…”. Disse regler gælder også for meget hurtige cyklister. At råbe ”For Helvede!!!” falder ikke i kategorien hensynsfuld opførsel…

   Hvis der skete et færdselsuheld for – lad os bare sige en generation siden – så steg de berørte parter ud af bilerne, hilste høfligt på hinanden, beså skaderne, udvekslede kontakt- og forsikringsoplysninger, sagde pænt farvel og kørte videre. I dag er normen vist snarere, at man springer ud af køretøjerne med adrenalinen pumpende og fråde om munden og begynder at råbe og skrige beskyldninger mod hinanden. Hvis situationen udarter sig, vil der dagen efter i avisen være en overskrift om trafikvold. Man skulle ikke tro, vi var resultatet af flere århundreders evolution…

   Svar
  2. Liv ☆

   @Mikkel
   Ja vi kan alle opføre os mere hensigtsmæssigt – og vise større hensyn til hinanden i trafikken (også overfor dem der har travlt) . Vi gør sikkert alle et eller andet uhensigtsmæssigt alligevel en gang imellem. Jeg gør. Men ikke bevidst og ikke for at genere nogen. Og jeg lærer af mine erfaringer. Håber jeg.
   Uanset, er jeg ikke for stor til at formulere et “undskyld”. God opførsel kommer vi langt med.
   Også en rigtig god dag til dig 🙂

   Svar
 4. Lisbet/Livsglimt

  Hej Monstermor
  Jeg vil bare sige, at jeg rigtig godt kan lide, når du skriver den her type fabulerende lidt tænksomme indlæg 🙂 Jeg læste nogle af dine første indlæg den anden aften, men fik ikke kommenteret. Jeg synes, de var gode. Blandt andet det med at det er ok at være uperfekt – hvis det er på den rigtige perfekte måde altså 😉
  Kh Lisbet

  Svar
  1. Mor-monsteret Forfatter

   Kære Lisbet!
   Tusind tak skal du ha’; det varmer helt ind i hjertet ❤️.
   Pas på dig selv! 😘

   Svar
 5. Dorte

  Jeg kender både til dem, der ytrer sig negativt og til selv at mærke frustration. Den form for aggressiv adfærd, som du beskriver er dog ganske destruktiv og total uhørt. Jeg oplevede for noget tid siden at en person havde gjort sig den ‘ulejlighed’ skriftligt at kritisere min parkering, som han mente var for tæt på hans bil og afslutte med at klare mig en stor spasser….. håber det gjorde noget positivt for ham 😉

  Svar
  1. Mor-monsteret Forfatter

   Kære Dorte!
   Ja, af en eller anden grund må man da næsten håbe, at de får noget ud af at kalde andre mennesker for tåbelige ting. At håbe på dårlig samvittighed er nok for meget at tro på…
   Hvilke tanker mon der løb gennem dén mands hovede mens han stod og skrev sådan et brev til dig?
   Jeg undres virkelig såre!….

   Svar
 6. Birgitte B

  Altså jeg møder både ‘for helvede’ og manglende tålmodighed med hinanden som cyklist og bilist. Det er så frustrerende, at vi ikke kan være mere overbærende med hinanden, især når vores børn er med. Kh. Birgitte

  PS. Jeg ryddede godt op i mit plastik-skab forleden. Det var der jeg så knaldede en glasvase, et arvestykke…

  Svar
  1. Mor-monsteret Forfatter

   Kære Birgitte!
   Ja, virkelig frusterende, at vi ikke kan behandle hinanden bedre!
   Av for den, med din baldrede vase…. 😳. Bugger, bugger, bugger!!

   Svar
 7. Cille

  Jeg er en af dem, der synes andre i trafikken er TOP-trælse. There – I said it. Og jeg er ikke stolt af det. MEN jeg råber aldrig højt af nogen. Jeg taler bare meget indædt med dem – uden at de kan høre det. Det er faktisk derfor det er så rart at være bilist – derinde bag ruderne kan man tale en anelse højere. Bare man huske at undlade dette om sommeren, når ruderne er nede. Og jeg gør det heller aldrig når mine børn er med. I hvert fald ikke uden at der følger en forklaring.

  Men tak for indlægget. Jeg er så enig – ganske ofte er folk i trafikken PRÆCIS som jeg selv ville være. Og er – så egentlig er det jo totalt tosset at være sådan. Jeg vil helt sikkert arbejde endnu mere på at sige PYT – og på at tænke, at når der er nogle, der opfører sig trælst (for jeg bliver også råbt af – med min ladcykel), så er det nok fordi, de har haft en skidt dag. Og jeg og min ladcykel er bare dråben.

  Svar
  1. Mor-monsteret Forfatter

   Kære Cille!
   Jeg tænker absolut ikke der er noget som helst forgjort i at tænke sit om andre trafikanter – forskellen er bare hvordan det kommer til udtryk! Jeg selv bander også en del indvendigt ind imellem, sådan er det jo… Sålænge vi ikke råber højt 👹
   God weekend til dig!

   Svar
 8. Liv ☆

  Tak Mor-Monster, for et relevant indlæg. Vores opførsel i det offentlige rum er værd at tage op til overvejelse en gang imellem. Kan da mærke, at det er fint nok for at reflektere over nu. Mon ikke jeg er lidt mere hensynsfuld og opmærksom på min egen ‘offentlige optræden’ fremover?! (de næste par dage – træerne gror jo ikke ind i Himlen. Små skridt ad gangen). Kh. Liv

  Svar
  1. Liv ☆

   Hov … bedst som du troede at jeg var færdig med at kommentere på dette indlæg 😉
   Elsker citatet af Benjamin Franklin: “Det, som begynder i vrede, ender i skam”
   Den rammer. Av. Spot on!

   Svar
   1. Mor-monsteret Forfatter

    Tusind tak, Liv; jeg er super-glad for at du synes mit indlæg er relevant! Ja, jeg tænker, at hvis vi bare allesammen kneb ballerne lidt sammen, så ville vi komme langt i vores omgang med hinanden. Kald mig bare naiv. Ha’ en fantastisk dag, Liv ☀️

    Svar
 9. Lars AP

  Hej Maude. Tusind tak for et vigtigt indspark til debatten. Jeg kan kun være enig med dig i, at det er så vigtigt at være os bevidste om at vi er rollemodeller for vores børn, når det kommer til at opføre sig ordentligt over for andre. Hvis ikke de skulle lære det fra os, hvem så? Mega sejt, at du prøver at lade det fare, og lærer dine børn, at de mennesker, der råber i trafikken ikke gør det fordi de er onde, men nok mere fordi de har en dårlig dag og mangler overskud. God vind på cykelstien fremover!
  (: Lars AP, Fucking Flink

  Svar
  1. Mor-monsteret Forfatter

   Tusind tak, Lars!!
   Jeg satser på medvind fra nu af – til mig selv og alle andre! 😎

   Svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.