Fred

Det gik så stærkt. Otte dage på intensiv, og pludselig rindede tiden ud.

En telefonopringning (skynd dig! blev der sagt), efterfulgt af ekstremt lange timer i bus. Følelsen af at være det helt forkerte sted, og ikke komme nogle vegne. Med hjertet i halsen, og fuld af bønner til højere magter.

Og mens vi kører der, er alt hvad jeg desperat tænker på, hvor utroligt smukke rapsmarkerne er i år, hvor solen den er rød, og livet det er skørt.  Og hver gang mine tanker flakker fra det ene til det andet, er jeg samtidig på hospitalsstuen. Aer min far. Siger, at det hele nok skal gå.
Hold ud far, bare lidt endnu.

Jeg landede i Århus klokken 23:15. Klokken 23:35 ankom jeg til Skejby. Klokken 23:45 blev der slukket for alle apparater, og stoppet for al tilførsel af stimulerende medicin.
Klokken 23:46 døde han.
Det tog ham omtrent et lille minut. Et rædselsfuldt minut.
Men som jeg dog ikke for nogen ting i verden ville undvære at have været til stede i. For mig var det ganske uvurderligt at være der, holde hans hånd, og bede ham give slip. Og hvor grufuldt det end var i øjeblikket, og hvor grim døden end kan siges at være, så blev den også smuk.
Da alt var slut, og han havde fået fred. Da alle de spruttende og hvæsende maskiner var væk, og værdigheden kom til syne igen. Min gamle far.

Og nu hvor han er død, går livet videre. Og mens jeg tager toget hjem og ankommer til mit liv, virker det hele surrealistisk. Surrealistisk at der dukker pop up-meddelelser op på telefonen fra forældreintra om printerproblemer, notifikationer fra LinkedIn, og mails fra Zalando, som netop har skudt bikinisæsonen i gang. Fakta-reklamer i postkassen og leende mennesker på gaden.

HELLO! Somebody just died here!!

Det er noget underligt noget, sådan en sorgproces. Jeg er ikke synderknust. Eller ulykkelig.
Min verden går videre, trods alt. Men alligevel er noget ændret, og jeg er ikke helt den samme som før.

Men vigtigst af alt synes jeg, at jeg har fundet en ganske fin kærlighed til ham den gamle undervejs.

Udklip

Dagens kloge ord

Karen Blixen:
”Jeg er med alderen kommet til forståelse af, at det i grunden er mere comme il faut at være død end levende.”

Samuel Johnson:
”Det betyder ikke noget, hvordan en mand dør, men hvordan han lever. Handlingen at dø er ikke væsentlig, den varer kun så kort tid.”

Henrik Pontoppidan:
”Hvert menneskes sjæl er et selvstændigt univers, hans død en verdens undergang i det små.”

Jakob Paludan:
”Så anstrengende er livet heller ikke, så det behøvede at ende med en evig hvile.”

22 tanker om "Fred"

 1. Ellen

  Kondolerer!
  Du har beskrevet det så smukt og medrivende.
  Det er godt at få sat ord på tankerne; jeg tror på, at det er en del af processen, du skal igennem lige nu.
  Alt andet lige må det være bedst for din far, at det gik så stærkt. Det er måske et større chok for de efterladte, når det sker mere eller mindre pludseligt, men der er nok ingen af os, der ville ønske for os selv, at dødens komme skal trække i langdrag.

  Svar
 2. Birgitte B

  Kondolere. Det var meget smukt skrevet og meget menneskeligt at tænke sådan. Ved præcis hvordan det føles, det med at alle andre går videre med livet og lige nu, står man selv helt stille. Kram herfra.

  Svar
 3. Lisbet

  Det gør mig ondt at du har mistet! Godt at du trods alt føler der blev en afrundning på tingene og at du nåede at holde i hånd! Kh Lisbet

  Svar
 4. Lene

  Kære du, kondolerer og sender varme tanker til dig. Hvor har du fået smukt formuleret døden og afskeden. Du rammer så rigtig med dine ord om at værdigheden kom frem igen.

  Svar
 5. Øglemor

  Åh, kære du! Jeg kondolerer mange gange med dit tab. Der er ingenting, der trøster i sådan en situation, men jeg forstår til fulde, hvor uvurdelige de sidste minutter føles. Godt, at du nåede frem. Og at du nåede at finde en fin kærlighed til din far undervejs. Tanker herfra.

  Svar
 6. Pendler-Mor

  Meget smukt skrevet og jeg er så glad for, at du nåede frem i tide til at få sagt det vigtige farvel.
  Mange tanker og kram fra mig.

  Svar
 7. Liv ☆

  Mange gode tanker til dig og dine ♡
  Tak for et smukt skrevet indlæg til eftertanke for mig.
  Kram og kærlig hilsen, Liv

  Svar
 8. Mette

  Kondolerer. Godt han fik fred på en måde og godt du nåede at være der. Det skriver fantastisk og beskriver det hele så klart. Det kan bruges til noget. Tak kære. Mange tanker herfra.

  Svar
 9. Pascale

  Kondolerer mange gange. Jeg læser først nu, at din far er gået bort. Godt at du nåede at være der. Knus pascale

  Svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.