Ho, ho, ho…

Den største gave er at give, siger kloge hoveder. Og det er ikke sagt for ingenting!

I den forbindelse er der hjemme hos os en betegnelse, som går igen blandt de to ældste poder: ’Skandalejulen’. Der er ikke tale om en jul, der gik helt i vasken, men betegnelsen dækker over den rædsel, som begge drenge har følt den juleaftensdag, hvor det med gru er gået op for dem, at de ingen julegaver har lavet. Som i ingen. På vej ned til bilen for at køre ud til Farmor og Bedstefar. Det er defenently point of no return. SFO’ens værksteder har selvsagt været lukkede på det tidspunkt, og det samme har været gældende for butikkerne. Selvom vi har forsikret ungerne om, at deres navne var at finde på samtlige til og fra-mærkater på gaver, der skulle gives bort, har de været utrøstelige. For begge drenges vedkommende er dette sket i første klasse. Så er du beredt, hvis du selv har poder på det klassetrin.
Ældste Pode er i den grad arret på sjælen (måske for livet?), og han har siden den fatale oplevelse startet sin julegaveproduktion helt tilbage i oktober måned. Vores juleaften udgøres ofte af en større forsamling af sammenbragte børn, svigerbørn og børnebørn, og ingen går ram forbi. Alle er inden aftenens udgang udstyret med en svane i ler (måske med knækket hals), bordskånere, perlekæder og -plader i alle regnbuens farver eller hjemmekogte bolcher i hjemmedekorerede glas for bare at nævne et par stykker af Ældste Podes kreationer. Gaver, som med stor omhyggelighed er blevet smuglet ind og ud af det lille hjem. Han kunne med fordel gå en fremtid i møde som hjælper på julemandens værksted.

Men det er også helt fantastisk, når man får givet en gave, der rammer helt plet. Hvilket leder mig til et hurtigt flash back til Lillejuleaften sidste år, hvor Mand kl. 20-et-eller andet måtte ud og foretage noget panikhandlen hos Toys’r’us. Netop på det tidspunkt, hvor vi troede, at julefreden var ved at sænke sig.
Historiens omdrejningspunkt er det lyssværd, som Mindste Pode i flere måneder havde fablet om. Og som Mand (der jo er uddannet inden for noget med børn), havde ignoreret ud fra en politisk korrekt antagelse om, at det ikke er sundt for børn at lege med våben. Sikkert ikke, men det ændrede ikke på, at Mindste Pode brændende ønskede sig omtalte lyssværd. Så da Mindste Pode hjælper med at pakke gaver ind til sine brødre, får han øje på et paprør, der skal pakkes ind. Glædestrålende, og med julelys i øjnene, udbryder han: ”Er DET mit LYSSVÆRD??”. Og der måtte jeg kapitulere, og skide højt og flot på Mands pacifistiske principper.

Har sjældent set nogen blive så glad juleaften (og det var ikke min mand). Glæden over dette minde overskygger fuldstændig irritationen over hvor hurtigt lortet gik i stykker. Og hvor irriterede vi var over dæwn-dæwn-dæwn-dæwn-dæwn-dæwn-lyden ind til da. Og hvor mange ting, der blev raget ned fra hylder og kommoder. Nå, lad nu det ligge.

Jeg tror i skrivende stund, at der (næsten) er styr på alle julegaver. Så forhåbentligt hverken tårer eller panikindkøb den tre-fireogtyvende.

***

Status på julen so far:

Jeg glemte…..:

 • Julekort. Igen. (Det bli’r når jeg er pensioneret. Eller når der ikke er mere vasketøj (så døde jeg lige af grin dér…..)).
 • Indpakning af kalendergaver til første søndag i advent. Dagen kom (sammen med Gorm den Grusomme) mest af alt som en slags overraskelsesangreb.
  Jeg fik i ellevte time fyret ting ned i sokkerne – uden papir. Mega-kummerligt.
 • Hvor ukristeligt tidligt ungerne vågner hele julemåneden. Helt overstadige.
  Alt for højt dagligt pebernødde- og chokoladeindtag før kl. 06:00 om morgenen.
 • At Mindste Pode skulle have nissehue med i børnehave til noget juletamtam derovre, så der sad han, nok eneste barn uden rød hue……. Ak.
 • Mandens adventskalender, som ellers plejer at forsyne ham med boksershorts og strømper (mere føde til den hungrende vaskemaskine). Også kummerligt.
 • Gaver til nissevenner i skolen, hele den første uge. Igen: Kummerligt.
 • Julehyggeri på arbejdspladsen. Heldigvis kom en sød kollega mig til undsætning.
 • De førnævnte nissesokker. Der har med andre ord været periodisk udfald i forhold til opfyldning af lækkerier, hvilket hænger sammen med, at jeg jo faktisk går i seng før Ældste Pode. Og jeg kan jo ikke så godt stå og fedte rundt med de sokker dér lige foran næsen på ham.

Nisse

Nissen, som Kollega hængte op på min dør.
Er taknemmelig for al julesupport!

Til gengæld har jeg formået dette:

 • At spise så mange pebernødder, at jeg har fået en allergisk reaktion. Det er sket før.
 • At bruge sammenlagt et døgn på at se julekalendere. Har dertil set ind til flere julefilm.
  De fleste af dem virkelig dårlige amerikanske B-film; det kan være underholdende i sig selv: Kliché-jul, afholdt i noget norsk fjeldhytte-look-alike ved idyllisk sølandskab. Noget i den stil. Hvor man kan se hvor snevejrsmaskinen er placeret i forhold til den vinkel hvorfra hovedpersonerne bliver beskudt med hvidt syntetisk pulver. Hvor heltinden (som i historien altid er for alt for god, smuk og mild til denne verden, men i virkeligheden er pumpet med botox), er fanget i snestorm, men hvor hvert hårstrå – foruden lipglossen – sidder helt perfekt (gad vide hvordan jeg ville se ud, hvis jeg var fanget i sådan en snestorm……). Masser af happy ending.
 • At blive busted som nisse af Mellemste Pode en tidlig morgen, hvor jeg havde gang i en sokke-refill. Mens jeg klokken 05:22 stod ved nissesokkerne og missede med øjnene ned i Karen Volf-posen, befandt Mellemste Pode sig pludselig lysvågen lige foran mig, og spurgte med semi-anklagende stemmeføring: “Hvad laver du, mor?!”. ..
  Jeg tør ikke spå om, hvor stort hans traume er, eller bliver, i den henseende…

Men det er trods ovennævnte udfald og forglemmelser gået meget godt alligevel…..

Dagens kloge ord

Roy L. Smith:
”Den, som ikke bærer julen i sit hjerte, finder den aldrig under træet”
(Utroligt, hvad man kan finde af kloge ord på en pakke julete…)

Tilbage er der kun at sige: Rigtig glædelig jul; jeg håber du får en dejlig én af slagsen!

8 tanker om "Ho, ho, ho…"

 1. Liv ☆

  Årh hvad for dejlige og betænksomme krea-gaver fra børn. Er i.m.p.o.n.e.r.e.t.!
  (i år er første gang yngstemand har tænkt på gaver – og han har fortalt mig at han giver os nogle af de ting fra sit værelse, han ikke gider at have mere, hahahahahaha).
  Synes faktisk at du har klaret dig rigtig godt igennem pre-julen. Ikke for mange traumer udløst og ikke alt for meget panik. Det skal sgu nok gå. Og mellemste pode, troede sikkert at du stjal deres sokkeslik?! 😉
  Glædelig jul du. Kh. Liv

  Svar
  1. Mor-monsteret fra Skøre liv Forfatter

   Kære Liv!
   Ja, det var faktisk også sådan sagaen endte; altså at det var mig, der havde lange fingre og var igang med at kapre snoller fra sokkerne. Sådan nogle ting er ungerne slet ikke i tvivl om, at deres mor kan være i stand til! Og ja – den der med genbrug af eget aflagt (og gerne i tidernes morgen hjemmeproduceret) legetøj til videre foræring kender vi også. Vi har haft laaaange snakke om, at den dér fingerdukke, som blev lavet til et dukketeater for to år siden, og som nu kun er i besiddelse af to hårstrå og et enkelt øje (og i øvrigt lugter) måske ikke er en skide god gave til kusine Merle 😜.
   God jul til dig, Liv!

   Svar
 2. Birgitte B

  Bliver altid så glad over at læse hos dig. Der er sgu ærlighed over hele linjen.
  Det bliver en god jul. Punktum. Trods alle forhindringer og manglende hjemmebag.
  Vi har ingen hjemmelavede gaver…
  Kh. Birgitte

  Svar
  1. Mor-monsteret fra Skøre liv Forfatter

   Tusind tak, Birgitte, jeg er super-glad for at du kan li’ at være her!! Jep, det skal nok bli’ jul, vi er lige kommet godt våde hjem efter en tur til Kgs. Nytorv, hvor vi har set på julelys og gået i fodsporene på Cecilie og Hubert fra ‘Absalons hemmelighed’. Nu har ungerne juleferie, og jeg gider ikke mere stresse over hvad jeg BURDE gøre! God jul til dig, Birgitte ✨

   Svar
  1. Mor-monsteret fra Skøre liv Forfatter

   Tak, Kim!
   Jeg er også sikker på, at vi får en dejlig jul! Hjemmeproducerede julegaver kan man (næsten) ikke få for mange af!
   Rigtig god jul til dig og dine 🎄

   Svar
 3. Mette

  Sikke sødt med med deres julegaveproduktion:) Her er det kun prinsessepigen der laver gaver, Mindstemanden opgav efter børnehaven:) Ha’ en dejlig jul som jeg glæder mig til at læse om her hos dig:o) Julekram herfra

  Svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.