Hva’?!

Jeg er jo sådan mere eller mindre stokdøv. Eller i hvert fald derhenad. Medfødt, sandsynligvis, også selv om jeg var et relativt stort barn inden det dæmrede for nogen. Min søster gjorde dog opmærksom på det en del gange; hun havde luret det. Men det var ligesom om mine forældre heller ikke tog hendes påstande til efterretning. Deres lidt irrationelle tilgang til de høremæssige udfordringer skete ud fra devisen ’Der er ikke noget galt med de to første poder, så er der sgu’ nok heller ikke noget galt med denne hér pode….’.

Men altså, noget var – og er – der jo galt, og det er ikke sådan at løbe fra. Ting i dagligdagen bliver uvilkårligt lidt besværliggjort af handicappet, og til tider føler man sig også lidt fjollet når ørerne spiller én et puds. Eller rettere, når ørerne slet ikke spiller efter reglerne. Det er for eksempel når:

 • Man holder i parkeringskælderen på sin cykel, og venter på at porten skal gå op. Tænker, at porten nok har en stakket frist, med den trælse lyd, den pludselig er begyndt at gi’ fra sig. Kører ud fra kælderen, og ser en mand, som beskærer buske med motorsav.
  Det var så nok ikke porten, der kom med den lyd.
 • Når man hører et højt “HEJ!!” – men desværre bare ikke kan høre hvor lyden kommer fra….. (”HEJ!!” bliver som regel efterfulgt af et ikke mere oplysende ”Her ovre!”) – så står man og stirrer febrilsk og åndet mod alle verdenshjørner på skift i håb om at fange en blafrende, vinkende arm et sted. Det kan godt tage nogen tid, skulle jeg hilse og sige.
 • Når man ser utekstet fjernsyn. Det er SÅÅÅÅ up hill.
 • Når de gode hjørner er optaget til møder og middagsselskaber (jeg skal i den forbindelse takke alle de høflige bordherrer, som gennem tiden har siddet ved min venstre side og regeret med højtbelagte fade i det uendelige uden at jeg har ænset dem så meget som en smule af den grund. Mon jeg burde anskaffe mig sådan et Fru Fernando Møhge-horn?).

FFM-Udklip

Ja, helt go’ er den jo ikke, og jeg vil sige, jeg har prøvet en del inden for høreapparatsverdenen. Ikke at jeg har haft succesoplevelser af den grund. Måske har jeg opgivet for tidligt. Det mener Mand. Men jeg orker det ikke helt længere; det er ret omstændigt, og jeg bliver ked af det, og træt, undervejs. Og de få perioder af mit liv, hvor jeg har fumlet rundt med et høreapparat, har gjort, at jeg efterfølgende ikke har kunnet lade være med at tænke på, hvor meget jeg i virkeligheden er forskånet for. Måske er det i virkeligheden min gave? En lidt mere stille verden….? Jeg tænker faktisk, at jeg bliver sparet for MEGET unødvendigt indkomme i mine øregange.

Ud over den lidt mere stille verden, er der faktisk også andre fordele, blandt andet disse:

 • Man kan køre på cykel side-by-side med et udrykningskøretøj fordi man kun har et øre, der har brug for en fingerprop, og den anden hånd kan stadig styre cyklen.
 • Man kan sove fra ALT! Derfor er det ganske ofte Mand, der render i pendulfart om natten, når der er behov for den slags.
  Jeg vågner til gengæld ganske frisk og veludhvilet!
 • Man kan se virkelig uhyggelige film selv om man som mig er en sart sjæl.
  Metoden er denne: Én finger i det virksomme øre, den anden hånd holder en pude op foran synsfeltet placeret så strategisk, at det kun er underteksterne, der er synlige…. Se DÉT er smart! (synes jeg selv…).
  Dette er selvfølgelig under forudsætning af, at filmen er tekstet. Ellers så….. er det ik’ så smart….
 • Man kan til hver en tid trække ’Nåmn, det hørte jeg bare ikke-kortet’.

Hvis du vil læse mere om livet med begrænset hørelse, kan jeg anbefale dette indlæg hos ’Min skæve vinduesplads til verden’ samt et besøg hos www.leckileaks.dk

Dagens guldkorn
Set på en t-shirt:

“Exercise? I thought you said extra fries”

Pas på dig selv og dine (døve?) ører, derude!

18 tanker om "Hva’?!"

 1. Mette

  Fantastisk indstilling du har til dit døve øre:) Det er dejligt at læse. Jeg tror du har helt ret i, at en stille verden er at foretrække meget af tiden. Manden min vågner også ganske veludhvilet altid. Han kan nu sagtens hører men er enormt go’ til at sove fra alt. Jeg tror de fleste gæster ikke kunne høre (selvvalgt) the best man speach i lørdags for manden min og jeg var de eneste der grinede:o) Det gjorde vi så til gengæld også højt og længe:) for der var både noget robottale og noget med Jubba the Hut jo jo det var sjovt:o)

  Svar
  1. Mor-monsteret Forfatter

   Kære Mette!
   Utvivlsomt meget festligt; hvem der dog bare havde været en flue på væggen!…
   Tak for din kommentar, Mette! ❤️

   Svar
 2. Liv ☆

  Hahahahahahaha – elsker indre billede af finger i øret og pude for øjnene (minus underteksterne, but of course). Men side-by-side med udrykning?! Jeg er seriøst bange for ikke at høre en udrykning (har så mødt 3 køretøjer i fuld alarm i dag, helt uden høreproblemer – og ja, jeg har været i storbyen).
  Parkeringskælderport eller motorsav – same same. Men hvor er det netop sjovt, som du beskriver det der “Heeeej” som følges op med et “Herovre”, når nu retningsbestemmelsen er ramt. Hahahaha. Har ikke selv tænkt over det. Men ja, det er umuligt og jeg kigger også efter bevægelse, når jeg rundscanner omgivelserne 😉 Og tak for link til mit indlæg. Ganske sjovt at genlæse – ikke mindst kommentarfeltet.

  Svar
  1. Mor-monsteret Forfatter

   Kære Liv!
   Ja det ned retningsbestemmelse, det er sgu’ lidt af en udfordring!….
   Selv tak, Liv – jeg er meget bagud på den front!… 😳

   Svar
 3. Lene

  Se det var jeg jo ikke klar over og jeg havde også overset Livs indlæg. Jeg kan genkende rigtig mange af jeres situationer, men jeg har så heldigvis god gavn af høreapparatet og er ikke så døv som I er. Men den med hånden for munden og uartikuleret snak, det er godt nok svære odds at kæmpe mod. Her har jeg konstant undertekster på, det gør at jeg kan se fjernsyn uden ret meget lyd. Er faktisk blevet mere lydfølsom jo mere hørelsen er faldet.
  Og du er da genial med den pude og finger i øret 🙂

  Svar
  1. Mor-monsteret Forfatter

   Kære Lene!
   Se det er jo interessant, det med lydfølsomheden, for jeg er også afsindig hysterisk ligeså snart tv, musik, råberi og andre støjgener bliver for høje. Hvordan mon det kan være?…
   Jeg er meget beæret over den genialitet du tillægger mig, men der er desværre ikke tale om et vid udover gennemsnittet – det er tværtimod det gode gamle ordsprog “Nød lærer nøgen kvinde…”

   Svar
 4. Dorte

  Lyder som om du er god til at håndtere den manglende hørelse på det ene øre og synes der er fab at du kan se gysere af den grund. Se det kan jeg ikke :). Kram til dig og hørelsen

  Svar
  1. Mor-monsteret Forfatter

   Kære Dorte!
   Nej, der er ikke noget, der er så skidt, at det ikke er godt for noget!… Helt hardcore gyserfilmsmand er jeg nu ikke.. Som regel kan jeg ikke se det, hvis der står ’tilladt over 7 år’. Vi taler ‘Brødrene Løvehjerte’. Men man kan læse sig frem til megen handling via de undertekster! 😝

   Svar
 5. Ellen

  Bortset fra, at det som sædvanlig var underholdende læsning, så tror jeg, at vi normalthørende har umådelig svært ved at forestille os, hvordan mere eller mindre døve mennesker oplever verden.
  Jeg så et jokerkort i UK: To gamle mennesker danser sammen – han ses med et særdeles forventningsfuldt udtryk i ansigtet. Hun siger: “No no – I said I have acute angina!”

  Svar
  1. Mor-monsteret Forfatter

   Tak, Ellen!
   Ja, der findes mange gode vittigheder, kom endelig med dem 😊

   Svar
 6. Mette

  Vil det sige, at du ikke bruger høreapparater?
  Jeg synes, du skal tage din mand i den ene hånd og dit seneste audiogram (hvis du har det) i den anden hånd og så tage forbi house of hearing (houseofhearing.dk) på Frederiksberg og få noget ordentlig uvildig rådgivning. For selvfølgelig kan det afhjælpes. Og derinde sidder der masser af mennesker, som ved ALT om lige præcis det problem du omtaler med, at du ikke rigtigt kan holde ud at bruge dem.
  Det er i øvrigt gratis, og der er ingen, der prøver at sælge dig noget.

  Svar
  1. Mor-monsteret Forfatter

   Kære Mette!
   Nej, jeg bruger ikke høreapparat… Det kunne være, at jeg skulle smutte forbi House of hearing… Engang. Når jeg er modig nok…. Tak for tippet og for din kommentar! ❤️

   Svar
 7. Birgitte B

  Jeg har to veninder. Den ene kunne sidde i stuen og ikke høre uret ringe i køkkenet (når maden var færdig i ovnen). Det var knap så praktisk og hun fik høreapparater i begge ører inden hun var 40. Hun er glad og føler det er en hel ny verden der har åbnet sig (og også lidt besværet hvis der er meget larm til store selskaber). Den anden kan jeg kun sidde til venstre for til selskaber. For ellers kan hun ikke høre noget særligt. Hun har som dig en medfødt nedsat hørelse. Hun kan mere eller mindre mundaflæse 50% af, hvad vi siger (lidt vildt). Fælles for dem begge er – at ingen lægger mærke til, at de ikke hører optimalt. Da det er et skjult handicap, så ved man det først når de selv siger det…
  Jeg tror at man som dig lærer at leve med det – og ingen ‘ser’ det jo, så? Kh. Birgitte
  PS: Elsker den t-shirt

  Svar
  1. Mor-monsteret Forfatter

   Kære Birgitte!
   Jeg mundaflæser også. Ret godt, i virkeligheden. For eksempel ved jeg godt hvad Obama, Helle Thorning og Cameron talte om til Nelson Mandelas begravelse hvor de sad og hyggede sig med selfies! Så jeg klarer mig også ret godt til fester hvor ingen andre hører noget. Det er egentlig meget fedt, at jeg i nogen sammenhænge faktisk er samtalemæssigt oven på! 😄

   Svar
 8. Fruen i Midten

  Fedt, at du kan mundaflæse til fester og andet, hvor vi andre ikke kan høre (og dermed forstå) en dyt 🙂 At du er halvdøv, er selvfølgelig knapt så sjovt. Jeg har selv en mindre (tror kun den er mindre) hørenedsættelse på det ene øre, og måske er det derfor, jeg er ekstremt lydfølsom og altid er ved at blive vanvittig, når der er flere støjkilder?? Det der med retningsangivelsen er værd at skrive sig bag øret – tøhø – og huske, når man ‘vil opdages’ af dårligt hørende.

  Svar
  1. Mor-monsteret Forfatter

   Kære Frue!
   Jeg er ganske overbevist om, at det er et lillebitte og ganske ubetydeligt høretab du har pådraget dig!
   Ja, angivelse af sted er altid en fordel når der kommunikeres med folk, der er ramt på retningsorienteringen! Sætninger som “på badeværelset!” eller “herovre i busken!” er en klar fordel!…. 😳

   Svar
 9. Pia

  Jeg kender en del til høretab, og der er jo rigtige mange former for høretab. Høretab er ikke ‘bare’ høretab. Jeg er gift med en mand, der har brugt høreapparat i mere end 25 år, og til sidst ikke mere kunne høre MED høreapparat. I efteråret blev han opereret for høretabet i det ene øre og kan igen høre ved hjælp af høreapparatet. Nu ønsker han at blive opereret på det andet øre også, og mon ikke ønsket går i opfyldelse. Det tror vi.
  Vi har begge haft stor glæde af at han for mere end 25 år siden meldte sig som frivillig testperson hos GN-Resound, hvor han tester rigtige mange høreapparater, både til børn og voksne. Derinde for man virkelig en viden om hvor forskellige høretab er.

  Svar
  1. Mor-monsteret Forfatter

   Kære Pia!
   Tusind tak for din kommentar, og først og fremmest undskyld den sene svartid (jeg befinder mig her i weekenden et sted med VIRKELIG dårlig netforbindelse!).
   Tak for dit input, jeg kan godt se, at jeg måske snart bør efterforske, hvad der findes på markedet i dag. Det kræver blot lidt overskud i det daglige, før der er energi til at give mig i kast med det…
   Tak for din historie og gode råd ❤️

   Svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.