Kender du fænomenet ‘legegrupper’?

Vi skal have legegruppe indenfor en overskuelig fremtid. Hvilken har fået mig til at stoppe op og gøre lidt status over fænomenet, og du er hermed indviet:

Fænomenet lege-/spisegrupper går ud på, at børn skal lege sammen – hjemme hos hinanden, i grupper, der er sammensat på forhånd. Som regel med noget spisning inkluderet. Der findes mig bekendt to modeller; den ene model går ud på, at fire-fem børn er i gruppe sammen i en given periode, f.eks. et halvt år, og skal hjem og besøge hinanden i gruppen alle sammen. Det vil sige, at de samme fire-fem unger skal lege sammen fire-fem gange på skift hjemme hos hinanden. Den anden model er den, hvor der hver måned laves nye grupper, og at hele gruppen kun skal hjem til én person, og kun én gang.
Bagtanken er at få skabt nye relationer og undgå mobning.

Ud fra et antimobningsperspektiv er det sikkert uden tvivl meget effektivt og præventivt, men også enormt opslidende. Altså for forældrene. Som regel er ens børn blev sat i grupper sammen med børn, som de sjældent har noget til fælles med.
Fodbolddrenge skal lege med star wars-drenge. Hestepiger skal lege med piger, der synes at det er mere spændende det dér med drenge og musik. Og helst skal de jo lege sammen alle sammen….  Her er udfordringen så at finde på mindst én og gerne flere aktiviteter, som hele gruppen synes er underholdene mens forældrene, som lægger hjem til, tæller minutterne, og bander over at man ikke satte afhentningstidspunktet til en halv time tidligere.

Til trods for planlægning kører de skemalagte aktiviteter sjældent helt problemfrit. Der er piger der græder, piger, der skal tisse når man endelig er kommet ned på legepladsen. Drenge, der ikke rigtig svarer, når man taler til dem, hvilket vanskeliggør en del. Drenge (og faktisk også piger), der bander uhørt meget, mens man med en tante-skrap-attitude påpeger, at dét sprog vil vi ikke høre her, og slet ikke under aftensmaden!

Apropos aftensmad, er det heller ikke underordnet hvad der bliver serveret.
Første udfordring: Hovedparten af de fire-fem unger skal helst kunne lide hvad der er på menuen, så man undgår kommentarer som: ”Adrrrr!!” eller ”Hvad er DET?” (sagt på en helt anden og langt mere skinger måde end hos Piet van Deurs), hvilket som oftest smitter, hvorefter man har fem sultestrejkende unger siddende ved bordet med store øjne, nedadvendte mundvige og korslagte arme.
Som regel udløst af et synligt stykke løg.
Anden udfordring: Det er sjældent, at de besøgende unger har lige så gode bordmanerer som ens egne, og derfor skal der vælges noget med mindst mulig spredningseffekt. Pitabrød og noget med ris er set med de briller et utroligt dårligt valg. Jeg siger det bare.

Når de så bliver hentet, de små djævle, står man med nerver, der er flossede som nytårstruthorn og smiler overdrevent mens man med sådan en slags Søs Egelind-stemme forsikrer forældrene til de andre afkom om at det er gået ”såååå fint! Jaaa, de har RIGTIG hygget sig!!”. Og så remser man op af alle de fantastiske ting man havde på programmet (men ikke nødvendigvis nåede), så det samtidig signalerer, at man har lagt sig lidt i selen for at aktivere de hersens unger, fordi man er noget så overskudsagtig. I think not.

Et tilbageblik på tidligere legegrupper:
Hvad gik godt, og hvad gik ikke godt:

Menusucces: Risengrød….. De er glade, det mætter relativt hurtigt, er nemt at lave.
Menufiasko: Pynt selv-pizza: Hold kæft, mit køkken lignede et bombet lokum…
”Bonus”: Peperonifingre på al interiør.

Aktivitetssucces: Mand på legeplads med alle børn, mens jeg lavede risengrød….. Se, DET var en god legegruppe. Overraskende nok synes min mand ikke at det er en gentagelse værdigt.
Aktivitetsfiasko: Brunkagebagning i decembermåned. Slagsmål om dejmængden; dej all over the place, brunkager brændt på, og efterfølgende brunkagekrummer i HELE lejligheden: Vi taler sukkerpumpede børn på speed op og ned ad væggene. Børn, der kun med besvær og efter lang tids forsøg kunne indfanges og hjembringes af forældre. Lad være med det, med mindre du har en utrolig høj tolerancetærskel og en solid uddannelse inden for noget med pædagogik. Det har jeg desværre ikke.

Bagefter kollapser man, og drikker alkohol.

IMG_fjer i modlys

Fotograf: Paparazzi Laila

25 tanker om "Kender du fænomenet ‘legegrupper’?"

 1. Maibritt

  Åh gud….. Vi venter pt. på ældstebarnets første invitation til legegruppe. Systemet er åbenbart at første navn i gruppen inviterer først og det var heldigvis ikke os. Men jeg gruer for den dag det er vores tur – i forvejen er der visse børn hvis besøg på almindelige legeaftaler udløser forhøjet blodtryk og et ekstremt behov for store mængder rødvin efterfølgende. Tanken om 5 stk. unger til aktiviteter og aftensmad for ikke at tale om det tilhørende lydniveau, får mig seriøst til at overveje hjemmeskoling……

  Svar
  1. Mor-monsteret fra Skøre liv Forfatter

   Kære Maibritt –
   Hjemmeskoling helt klart værd at overveje!! Go ahead! Ku’ forestille mig mange ting bliver klart enklere på den måde. Forestil dig bare skolehjemsamtalen – med dig selv – meget hurtigt overstået. Et blandt flere helt konkrete eksempler på tidsbesparelse i det daglige. Hvorfor har jeg ikke tænkt på det? Nå, nej, fordi jeg muligvis ville blive en endnu mere mærkelig forælder end jeg er i forvejen, og mine børn ville helt klart mangle undervisning inden for bestemte områder. Skolekøkken, f.eks…..
   Tak for din kommentar, og pas på dig selv!

   Svar
 2. Øglemor

  Jeg. Magter. Det. Ikke. Har netop fået legegruppe-listen kylet i hovedet på Forældreintra og ved ikke lige, hvad jeg skal stille op med den. Men så er det jo godt, at jeg på mystisk vis har fået tilmeldt mig selv til skolens forældregruppe, der netop skal diktere, hvad vi skal stille op med den. Må arbejde på at indføre stramt regelsæt for legegrupperne – evt. noget, der involverer reb til at binde børnene til stole med …

  Aner ikke lige, hvad vi skal lave med 4 børn (dog kun 4. Ikke 5, som i nogle af de andre legegrupper). Men tænker, at planen med at kyle dem på legepladsen med manden, mens jeg laver mad, lyder ret god …

  … Must buy alcohol …!

  Svar
  1. Mor-monsteret fra Skøre liv Forfatter

   Kære Øglemor!
   Tak for din kommentar! Ja, alkohol er absolut påkrævet, det er en god idé at have et mindre udvalg, så der er flere styrker at vælge imellem. Evt. de små ‘kyllinger’ som kan smugles med i tasken og hen på legepladsen hvis ikke manden kan overtales til at tage tjansen alene! (men sørg for ikke at blive spottet undervejs!)… Du må arbejde benhårdt for nogle velfungerende retningslinjer i den der forældregruppe!
   God aften til dig og dine!

   Svar
 3. Macu

  I går kl 21.08 modtager jeg denne besked fra den mor som har afholdt legegruppe (og desuden valgte at gøre det i 3 timer i stedet for de 2 timer som der var lagt op til) : ” Hej, jeg vil bare høre hvilken dato I havde tænkt jer at holde lege dag for lege grupper her i november?”
  Jeg svarer: ” Åh jeg har ikke lige fundet en dato endnu, men det er på min liste over ting jeg skal nå ;-)”
  Det jeg havde lyst til at svare var:” Hvad bilder du dig ind, har du ikke fattet, at hvis man ikke magter til det, så springer man over, at det ikke må være et pres, og at de skrev at 2 timer er passende tid”.
  Jeg blev bare så møg sur, men da jeg jo åbenbart er lidt af en pleaser, så har jeg nu sendt en sms til alle i gruppen, at vi holder legegruppe på lørdag, i 2 TIMER !!! Håber ingen kan komme med så kort varsel.
  Nej det håber jeg jo ikke for så synes jeg jo at det er synd for min datter og så finder jeg jo bare en anden dag. Det skal bare ikke lige være den dag hvor jeg skal holde det for legegruppen i hendes tvillingebrors klasse det skal være i løbet ugerne 47-51.
  Jeg nåede at holde for deres storesøster i oktober. Hos os er det ikke med spisning, men der imod forældrekaffe bagefter. I princippet en god ide, men vi skal så gøre det mindst 15 gange i år. Sikkert mere, for i min søns klasse laver de vist nye gruppe til vinter ferien.
  Jeg forsøger at se det gode men mest af alt så hader jeg det.

  Svar
  1. Mor-monsteret fra Skøre liv Forfatter

   Kære Macu!
   Tusind tak for din ærlige kommentar! Jeg er imponeret over dit engagement, på trods af at er sådan en slags kæmpe bæ, som man skubber foran sig til den er så stor, at man ikke rigtig kan komme uden om den…. Hatten af for din handlekraft; jeg er i tvivl om jeg skal krydse fingre for at din datters legegruppe kan – eller ikke kan – deltage på lørdag? Vi holder også vores legegruppe på lørdag (med vældig kort varsel…), så kan vi jo sende hinanden en tanke eller to :-).
   God dag til dig derude!

   Svar
   1. Macu

    Status på legegruppen:
    1 afbud
    2 tilmeldte
    1 der ikke har svaret og ja det er den emsige mor, har hun lort i stedet for hjerne?
    Jeg glæder mig stadigvæk ikke, det føles som et tandlæge besøg, det er bare noget man skal igennem.
    Jeg føler mig stadigvæk som en dårlig mor fordi jeg ikke har lyst.
    Men det er jeg jo ikke, bare knap så god en mor som dem der elsker det.

    Held og lykke i morgen håber på en update om hvordan det forløb.

    Svar
    1. Mor-monsteret fra Skøre liv Forfatter

     Kære Macu!
     Jeg griner stadig….! Ja, man kan måske godt sammenligne det med tandlægebesøg, faktisk vil jeg meget hellere til tandlæge! Jeg er sikker på du ikke er en dårlig mor(!), der er bare forskellige måder at prioritere sin tid på. Og det er jo ikke fordi man ikke vil være sammen med sine børn, men man vil bare hellere selv være herre over rammerne. Og det er jo heller ikke altid at poderne selv er vilde med det. Sidst vi havde legegruppe hjemme blev det faktisk alt for meget for den Ældste Pode. Alle de andre børn havde en fest, og omtaler det stadig som en virkelig god legegruppe. Skørt… Vi afventer også en enkelt tilbagemelding vedr. i morgen.
     Held og lykke!!

     Svar
 4. Birgitte B

  Jeg har hørt at der findes forældre, der elsker legegrupper. Jeg har mødt nogle af dem på forældremøder. Personligt hader jeg legegrupper af lige præcis de grunde du beskriver. Thank God, det er et overstået kapitel 😉 kh. Birgitte

  Svar
  1. Mor-monsteret fra Skøre liv Forfatter

   Kære Birgitte!
   Tak for din kommentar! Ja, jeg ved også at den type forældre findes; der er nemlig også nogle stykker af dem til vores forældremøder…. Just som man tænker, at nu må de dersens legegrupper da være udfasede, så kører der liiiige en runde mere. Ak. Du er en heldig kartoffel 🙂
   God dag til dig!

   Svar
  2. Cille

   Jeg er altså også en af dem, der ser et lys i legegrupper. Ungerne elsker det. Og så gør jeg også. Det er jo lidt hvad man gør det til. Og så er det jo mega sjældent man selv skal afholde 😜. Hos os er det efter SFO og så spisning inden de hentes. Spagetti med kødsovs eller risengrød er nemt 😘.

   Svar
 5. Charle

  Hæ.
  Jeg er en af dem, som glæder mig til legegruppe! Også selvom der er 6 unger i gruppen. (Just shoot me).
  Måske er det bare søde børn i mine børns klasser? Jeg synes det er fedt, da jeg møder børn, jeg ellers ikke ville invitere hjem på legeaftale – og jeg er faktisk blevet positivt overrasket hver gang.
  Måske hjælper min tidl. mini-spejderleder-erfaring og almindelig myndighed på det plus vi har et stort hus og en sjov have 😉 Vi har drengelegetøj og pigelegetøj (og en mia stk lego) og det er jo også en fordel.
  Med min søns 0. Kl legede forleden 6 stk (3 af hvert køn) med Barbie i 1,5 time…(vi har også meget af det og store biler), imens mor drak kaffe.
  Ellers har vi tidl. lavet vores egen slush ice med håndsvingsmaskine (samarbejde og kørt trætte på een gang), fyret kemisæt-vulkanen af i mørklagt køkken eller spillet hockey i haven. Jeg satte ungerne til selv at skære fyldet til lav-selv pizzaen (bundene var købt). De var underholdt med arbejdet i 30 min, mens mor hyggede sig.
  Jeg synes de 2,5-3 time er hurtigt klaret, og jeg forstår helt ærligt ikke de forældre som endda “kun” har et barn (men en vigtig karriere) ikke kan afse tiden, men flere gange årligt tager på ugelange ferier uden barnet!
  Jeg er absolut ikke speltet, men har stadig min egen skønne skoleklasse i erindring – og mine veninder derfra jeg har haft i 30 år – og det kommer af det gode sammenhold vi havde – det ønsker jeg at yde min lille indsats for at mine unger skal opleve. 🙂
  Ps. Jeg holdt endda en ekstra legegruppe, da de søde drenge (der boede i lejlighed) i pigens klasse gerne ville komme en dag det ikke regnede, så de kunne lege i haven. Det er da skønt.
  Hurrah for velopdragne unger vil jeg dog istemme mig. (Og nej vi bor ikke i superfancy område, men helt alm blandet)

  Svar
  1. Mor-monsteret fra Skøre liv Forfatter

   Kære Charle!
   Tak for din kommentar; det er godt at høre der findes ildsjæle på området!
   God dag til dig!

   Svar
 6. Mette

  Åh det er vi så heldigvis forskånet for. Der var en mor der spurgte i mindstemandens klasse fornyelig (hendes tvillingedrenge var lige blevet flyttet ind i klassen fra en anden skole så kunne måske godt forstå hun spurgte) det blev heldigvis hurtigt afvist. Måske det er en go ide. Jeg tror det ikke for jeg har ALDRIG talt med forældre der værdsætter legegrupper. Jeg tror godt mobning kan undgås på andre måder:) vores skole arbejder på tværs af klasser og på tværs i klasserne så de får prøvet forskelligt:)

  Svar
  1. Mor-monsteret fra Skøre liv Forfatter

   Kære Mette!
   Jeg tænker at du har fuldstændig ret! Der er virkelig mange måder at komme den slags i forkøbet på. Det ku’ være man skulle arbejde lidt på at udvikle et idékatalog…. Så alle bliver glade, både børn og forældre – i den bedste af alle verdener!
   Tak for din kommentar!
   Kærligst, mig.

   Svar
 7. Liv ☆

  Jeg har haft flere legegrupper hjemme som fungerede og også nogle som ikke fungerede. Jeg stemte imod grupperne på sidste forældremøde (2 mod 19 af de fremmødte), så det siger selv at vi kører videre.

  Netop det her med at børnene er sat sammen på baggrund af deres forskellighed (normalt ikke leger sammen), synes jeg egentligt er en god ting og samtidig en udfordring.

  Vi har god erfaring med: brætspil, klippe-klistre-dutterier (husk voksdug og en kost til bagefter – og at give dem kreationerne med hjem), film og popcorn (ahem, nej vist ikke helt spelt men det virker), bagning af boller (har lavet dej i forvejen – og så tager det også tid at spise dem).

  Knapt så god erfaring med: bare selv lade dem finde ud af hvad de skal (= 7 projekter i gang og de bliver uvenner – netop fordi de er sammensat pga. forskellighederne).

  Svar
  1. Mor-monsteret fra Skøre liv Forfatter

   Kære Liv!
   Tusind tak for tips og tricks! Det der med stilleaktiviteter ved voksdug er klart værd at overveje…. Jeg har bevæget mig ud i noget med perler på et tidspunkt, men det gad drengene lissom ikke så lang tid ad gangen, heller ikke selv om jeg lokkede med at fødselsdagsgaven til deres mødre ellers ville være i hus….
   God lørdag til dig!

   Svar
   1. Liv ☆

    Toiletruller, vat, dims, stof und alles. Det lader til at jo grimmere, des bedre! Det kræver en limpistol – så er drengene også med på den. Sæt i gang :o)
    ps. husk husk husk at de selv skal have det med hjem.

    Svar
    1. Mor-monsteret fra Skøre liv Forfatter

     Helt klart, det skal forsøges næste gang (når simpelthen ikke at anskaffe limpistoler lige til idag…) – kan kun forestille mig det bliver meget yndige kreationer!!

     Svar
     1. Maibritt

      Jeg medbringer denne tråd næste gang legegrupper er på som punkt på forældremøde i ældstebarnets klasse! Hvis (næsten) alle hader det og ligefrem frygter det, hvad er så pointen??!??! Jeg har jo en indædt tro på, at børn gennemskuer os på et splitsekund, så hvordan skal de små stakler tro på konceptet hvis forældrene ikke gør??

     2. Mor-monsteret fra Skøre liv Forfatter

      Kære Maibritt!
      Som altid utrolig glimrende pointe; tusind tak for det!!
      Kærligst, mig…

 8. Anette

  Ideen med dem er god, men.. stort MEN, er der først startende problemer kan de vokse af det, stresser forældre eller børn over det kan det skabe problemer, og er gruppen for uhomogen I forhold til interesser kan det føre til drille (ad kan du lide det…)
  Jeg håber disse grupper ikke er et krav til forældrene, alt for at børne lære at være sammen trods forskelle, men det lærer de bedre når vi voksne kan, så meget bedre vi 3 par forældre mødes sammen med afkom.
  jeg får ondt i maven og tænker på hvordan ligne antimobbe tiltage øgede mobningen af mig…. andre forældre og lære bidrog til det ved der acept af at jeg blev nedgjort.
  Så forældre husk jer selv, jeres forhold til de andre forældre og ikke mindst jeres børns behov.
  fra en hvor reglerne for fødselsdag gjort at jeg ikke kunne invitere kun 2 piger, men skulle invitere alle (også dem der gav mig blåmærker) eller ingen… resultat fik stjålet flere fødselsdagsgaver (og andet legetøj) …. derefter holdt jeg ikke fødselsdag for klassen (hvilket så blev et isue læreren bragte op som usocialt, never mind mobningen)
  undskyld den lange kommentar til et gammelt indlæg…. bare pas nu på jer selv og poder

  Svar
 9. Sidsel Jensdatter Lyster

  Vi elsker legegrupper!

  Mine børn har gået i klasser med og uden legegrupper. Sjovt nok er det i legegruppe-klasserne, de er blevet hængende.
  Fordelen ved en klasse, hvor børnene fra små har været i legegrupper er:

  1) Piger og drenge blandet og får sammenhold på tværs af køn
  2) De faste legerelationer er blandede – alle leger med alle
  3) Der er meget større forståelse og tolerance for de elever, som har udfordringer.

  I de klasser, hvor børnene ikke har legegrupper, fungerer det fint, hvis:

  1) Forældre og børn allerede kender hinanden – f.eks. i en lille landsby eller et nært vejfællesskab
  2) Lærerne og SFO’en gør en stor indsats for at blande børnene både i og efter skoletiden.
  3) Forældrene er meget åbne og gør mange ting sammen med fællesspisning, at komme hjem hos hinanden, at invitere alle forældre efter fødselsdage o.l.

  I de klasser, som jeg har undervist, eller som mine børn har gået i, hvor ovenstående IKKE var tilfældet, var forskellen på scenarie 1 og 2:

  1) Piger og drenge legede adskilt i skolen og tog ikke hjem til hinanden
  2) Børnene dannede grupper. Nogle var med alle steder, andre var med ingen steder og blev isoleret eller mobbet eller følte sig ensomme
  3) Forældrene kendte kun få af de andre forældre i klassen, og det var svært at skabe enighed om at løse problemer eller tage elever, som var ude, ind i fællesskabet.

  Så fra min side: Et klart ja tak til legegrupper. De er besværet værd. I de små klasser kræver de en del voksenstyring, så alle hygger sig og er med. Måske skal de voksne være legeonkler eller legetanter én gang om måneden eller sjældnere, når er besøg. Men det er en god investering, når man senere kender sit barns kammerater og dets forældre, og når ens børns kammerater synes, at ens hjem er et hyggeligt sted at komme, og ens barn stråler og inviterer kammerater hjem uden generthed, fordi det er naturligt at tage hjem til hinanden.

  Kærlig hilsen Sidsel, mor til 3 piger på 9, 13 og 16
  Præst med 7 års erfaring som konfirmand- og minikonfirmandlærer

  Svar
  1. Maude Forfatter

   Dejligt, Sidsel! 😀 – og tak for din udførlige og uddybende kommentar! Jeg kan sagtens følge dit ræsonnement, og jeg kan sagtens nikke ja til argumenterne. Ikke desto mindre synes jeg stadigvæk at det er stærkt opslidende, og var af egoistiske årsager allerhelst fri. Men selvfølgelig afholder vi de legegrupper som man skal, fordi man skal. Jeg har nu efterhånden en del legegrupper på bagen, og ud over fordelene, som du opremser, så er der også bagdele, jeg kan nævne to:

   1) Forældrene imellem kan hurtigt blive enige om, at nogle børn er en større mundfuld end andre. Det i sig selv er ikke en god ting.

   2) Nogle børn trives bare ikke godt i gruppekonstellationen. Jeg har haft mange gode og konstruktive legegrupper, men jeg har også haft dem, hvor mine børn har været kede af det når gæsterne er taget hjem, fordi der kom dominerende børn og satte dagsordenen på en ubehagelig måde. Det er selvfølgelig os som voksne, der skal sørge for at det ikke sker, men det kan sagtens ske alligevel selvom man gør en indsats for at komme sådan nogle ting til livs.

   Derfor afholder vi legegrupper så længe det er et must – når de bliver så store, at det er valgfrit, så er det sket, at vores poder har trukket sig.

   Tak igen for din kommentar!

   Svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.