Lidt om løgn og sandhed, og en kage, blandt andet

Kender du venskabskagen Herman? Nå, lang historie kort: Kagen Herman døde i vores varetægt. Herman blev hjembragt af Mellemste Pode (med skeptisk mine) efter et besøg hos en legekammerat. Ud over at Herman lignede noget jeg nødigt vil sætte ord på, men som måske kunne høre hjemme på en fertilitetsklinik, synes jeg at Herman krævede en del mere end en gennemsnitlig kage (hvilket i sig selv er lidt af en bedrift for mig).
Den medfølgende plejebeskrivelse lød således:

Herman er en naturligt gærende kage og derfor er det vigtigt, at Herman IKKE står i køleskabet. Han skal stå ude på bordet uden låg på, han skal stå i lyset, og når du rører i ham, skal du huske at skrabe kanterne. (Suk).

Dag 1:                             Du får Herman (Yeah! Øhhh… )
Dag 2:                             Rør i Herman 2-3 gange om dagen
Dag 3:                             Rør i Herman 2-3 gange om dagen
Dag 4:                             Herman er sulten. Giv ham:

 • 2 dl mælk
 • 2 dl hvedemel
 • 2,5 dl sukker

Dag 5:                             Rør i Herman 2-3 gange om dagen
Dag 6:                             Rør i Herman 2-3 gange om dagen
Dag 7:                             Rør i Herman 2-3 gange om dagen
Dag 8:                             Rør i Herman 2-3 gange om dagen
Dag 9:                             Herman er sulten igen. (Igen: Suk). Giv ham det samme som på dag 4
Del ham herefter i 5 lige store dele og giv ham til 4 af dine venner
Dag 10:                          Herman er sulten igen. (Prust…)

 •  1,5 dl olie
 • 2,5 dl sukker
 • 3 æg
  Olie, sukker og æg piskes først sammen og tilsættes herefter sammen med:
 • 3,5 dl. Hvedemel
 • 2 tsk bagepulver
 • 1 tsk salt
 • 100 gr. nødder
 • 100 gr. chokolade
 • 2 revne æbler
 • 2 tsk. kanel

Rør alt sammen og hæld Herman i en stor rund form, ca. 26-28 cm i diameter.
Stil ham på nederste rille i ovnen og bag ham 35-45 minutter ved 175 grader.

Pas godt på Herman – God fornøjelse…!

Nederst på opskriften fulgte en advarsel: Hvis Herman ikke bobler, er han død.

Det kan umuligt være en person med flere børn (eller et fuldtidsarbejde!), som har fundet på dette. Utvivlsomt et hyggeligt projekt hvis man er et menneske med overskud. Eller hvis man er pensionist, eller noget. Min redning blev de indledende dage, hvor Herman blot skulle omrøres dagligt. Mellemste Pode formåede takket været himmelske magter at glemme, at han havde arvet ansvaret for Hermans videre skæbne. Og jeg, jeg valgte løgnen. På fjerde dag, hvor Herman var sulten, valgte jeg simpelthen at smide Herman i skraldespanden, også selvom han boblede og slet ikke var død. Ud, røg han, selvfølgelig camoufleret af banaskralder og mælkekartoner så min misdåd ikke ved en fejl skulle blive opdaget. Så når jeg skriver, at Herman døde i vores varetægt, er det jo faktisk lodret løgn (løgn nummer to, i denne sammenhæng): Herman blev myrdet. Slået ihjel. Af mig. Og i virkeligheden er det jo ikke bare Herman, der således uretmæssigt forlod det jordiske liv; det gjorde det tiltænkte hyggelige forælder/barn-projekt jo også. Og måske det værste i denne sammenhæng: Jeg fortryder det IKKE!! Dog frygter jeg lidt for, hvornår Mellemste Pode kommer i tanker om kagen, og spørger til den. Nogen vil måske mene, det er godt vi ikke har husdyr.

Man kommer utvivlsomt i sit hverv som mor flere gange til den korsvej, hvor man kan vælge løgnen eller man kan vælge sandheden. Jeg vælger helt efter forgodtbefindende, og viften af løgne (når jeg vælger dem) favner bredt, lige fra det hemmeligholdte chokolademisbrug til de større, og langt mere alvorlige ting. Og faktisk er det sket, at jeg også har fået mine børn til at lyve (ja, jeg ved det godt – det er virkelig skidt!). For eksempel dengang jeg klippede Ældste Pode skaldet. Ikke helt skaldet dog, men i et anfald af noget distræthed, tidlig begyndende Alzheimer’s, hvad ved jeg, så røg der simpelthen en bane sådan et pænt stykke fra højre øre. Cirka 2,5 x 3 cm. Det er sandsynligvis overflødigt at skrive, at jeg lå meget lavt i meningsmålingerne på daværende tidspunkt. Gode dyr var rådne. Jeg foreslog selvfølgelig kasket, men som Ældste Pode sagde: ”Mor, jeg bruger jo aldrig kasket, og der går to sekunder, så er der én der har taget den…”. Og så var det, at løgnen tog over: På min anmodning endte den – nu plastertildækkede – Ældste Pode simpelthen med at sige, at han havde slået hul i hovedet (hvilket også medførte en del ekstra opmærksom, især fra pigerne). Og således forskanset bag plaster, der dagligt blev udskiftet, levede min søn i skyggen af en løgn i flere uger, indtil skaden kunne udbedres. Og selvom min mission lykkedes: At Ældste Pode ikke blev mobbet baglæns ud af skolegården fordi hans mor havde skamklippet ham, så har min søn måske også lært, at man kan slippe afsted med løgnen og at den betaler sig. Og det er jo også ind i mellem tilfældet. Men kønt er det ikke…

IMG_0689

Herman.

8 tanker om "Lidt om løgn og sandhed, og en kage, blandt andet"

 1. Maibritt

  Åh gud – er det sådanne projekter, der venter når ældstebarnet starter i skole (i morgen, gisp!)?
  Jeg er imponeret over, at Herman overlevede til 4. dagen. Jeg tror jeg havde nægtet ham adgang. Sådan lidt små-racistisk dørmands-agtig vurdering; “nej, du er helt klart ikke korrekt påklædt, du bobler, lugter(?) og har slet ikke den rigtige kage-kulør. Desværre – prøv naboen, de har au-pair”.

  Kh Maibritt

  Svar
  1. Mor-monsteret fra Skøre liv Forfatter

   Top! Med den indfaldsvinkel er du helt klart parat til skolestart! Naboen, hvorfor tænkte jeg ikke på det…

   Svar
 2. Helle

  Jeg grinede, så jeg fik tårer i øjnene 🙂 Jeg har også slået Herman ihjel, da han besøgte os engang i foråret. Også med fuldt overlæg 🙂 Herman lugter jo virkelig dårligt! Og hvem har dog lyst til at spise ham, når han engang er færdig?!
  Jeg faldt over en hjemmeside, da jeg i min kvie googlede Herman-kagen. Meget begejstrede fans … Vi er slette mennesker 🙂

  Svar
 3. Lykke

  Herman-gate og misforstået trend-sættende frisørkunst… Indslaget fremkalder de sjoveste billeder og jeg grinte høj og længe så tårerne sprang! Godt gået & sammen bobler vi videre, ganske naturligt!
  Total support – LHK 👍

  Svar
 4. Henny Stewart

  Ha, det er sq morsom læsning. Er glad for, at jeg har fundet din blog.

  Jeg er efterlønner og tilbringer så godt som al min tid i hjemmet, og jeg kan godt betro dig, at jeg også ville have slået Hermann ihjel. Den slags projekter er udmærkede, især for dem, der har fundet på dem. Det er ikke noget, man bør pålægge andre, og da slet ikke folk, der har et liv.

  Kunne du ikke have tilbudt knægten at blive kronraget? Du kunne vel have bildt ham ind, at det er højmoderne. Eller noget …

  Svar
  1. Mor-monsteret Forfatter

   Tusind tak, Henny! ❤️
   Tro mig, vi kom med MANGE tilbud til drengen, vi var ude på virkelig dybt vand!….

   Svar
 5. Anette

  Herman lyder da også som en noget besværlig surdej kage…. den vi havde da jeg var barn var glad ved at stå i dvale i nogle måneder (i fyr rummet med låg på) komme frem til en måneds pleje nu og da (bagning) men selv den plejer var da nemmere end Hermans

  Svar
  1. Maude Forfatter

   Herman var MEGA-besværlig, jeg har faktisk slet ikke dårlig samvittighed over at ha’ taget livet af den…. 😝

   Svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.