Lidt om tandfeen. Og ganske lidt om ører (ja, ja, jeg kører i hak….)

img_2291

Mindste Pode har tabt sin første tand! Det er helt vildt, at han er blevet så stor… *SUK*…

Det har været undervejs længe, og tanden sad til sidst så løst, at den tilnærmelsesvist blafrede i vinden. Jeg vil ikke udelukke, at det er al vores hjemlige snak om tandfeen, der har medført, at poden har holdt lidt igen med tandrokkeriet. For når man er fem år, og det farligste i verden er dræbersnegle og Monster fra Sommer Summarum, kan tandfeen faktisk godt være lidt urovækkende. Hjemme hos os er der i hvert fald flere faktorer ved tandfeen, der har vakt en del bekymring, og der er blevet stillet utallige spørgsmål, som skal afdække følgende:

Hvem er hun i det hele taget? Har nogen set hende og hvor gammel er hun egentlig? Har hun for eksempel levet samtidig med dinosaurerne? Og hvad med dyr, som taber tænder, får de også penge? Nogle dyr taber jo tænder ret ofte, for eksempel hajer og krokodiller. Sådan nogle eksistenser må jo være styrtende rige, hvis det er tilfældet?
Derudover er der overvejelser omkring hvordan tandfeen egentlig ved, at hun skal komme? (Her kom jeg uforvarende til at tale noget om sms’er til og fra tandfeen, og den diskussion skal man IKKE rode sig ud i, skulle jeg hilse og sige).

Ældste Pode har selvklart luret, at tandfeen er det pure opspind.
Den konklusion nåede han frem til relativ kort tid efter skolestart for snart mange år siden, da han erfarede, at der var væsentlig forskel på det udleverede antal kroner og ører fra bemeldte tandfe afhængigt af hvem i klassen man spurgte. En hurtig rundspørge afslørede nemlig, at nogle børn viste sig at finde relativt høje beløb under hovedpuden, mens andre fik en mere gennemsnitlig eller til tider decideret kummerlig udbetaling (heriblandt Ældste Pode selv), mens nogen igen slet ingenting fik. Og den form for forskelsbehandling ville nok ikke være tilfældet hvis hun VIRKELIG fandtes, konkluderede poden kløgtigt. (Man kan jo på ingen måde forestille sig at leve i en verden, der er så lodret uretfærdig at selv tandfeen er politisk ukorrekt og diskriminerende).

Mellemste Pode har også forlængst afsværget sin barnetro på den konto, uden at jeg på stående fod kan erindre hvad der udløste tvivlen hos ham. Måske han bare har lyttet til sin storebrors argumentation.

Men Mindste Pode tror, som det fremgår, fuldt og fast på, at der ved hjælp af en tandfe ryger en mønt under hovedpuden. ”Får man så en guldmønt?!”, har han spurgt mange gange, ”En ÆGTE guldmønt? Kan man købe noget for den? I Fætter BR??”.

Vi har – belært af erfaring – understreget, at man KUN får penge hvis tænderne falder ud, ikke hvis de bliver slået ud. Vi har nemlig haft en pode (ingen navne nævnt!), der i et forsøg på at score kassen, ihærdigt forsøgte at slå sine egne tænder ud, OGSÅ de blivende.
Pludselig opstået hasarderet opførsel var på ingen måde til at tage fejl af.

Mindste Pode har talt ned til den dag, hvor tanden skulle falde ud (som om, der var en udløbsdato på sådan én) med lige dele forventning og skepsis. Og endelig (!) røg den ud i forgårs (måske foranlediget af en lidt for hårdhændet tandbørstning, I say nothing) – netop som vi var på vej ud af døren til noget sport, og havde en utrolig stram tidsplan med en mødetid i hallen, der var lige om lidt. Og tanden (eller mangel på samme) satte lissom alle tidsplaner i stå, men det var ok. Vi nåede det.

Det var et stort øjeblik; en stor dag (”one small step for a man, one giant leap for mankind” er måske en overdrivelse her, men altså igen: Stort!). Det sagde jeg også til poden:
”Neeeeeej! Du har du tabt din første tand; DÉT er stort!!”
”Nej, den er mega-lille!” kvitterede poden. So true. Lille bitte.

Tanden blev gemt under hovedpuden, og selvom tandfeen sad så godt i sofaen om aftenen at den var lige ved at glemme alt om tænder og guldmønter, så lykkedes det: Morgenen derpå vågnede poden glad op, beriget med en tier af tandfeen, som pt. er i meget høj kurs. Mindste Pode ville uden tvivl give tandfeen sin stemme, hvis der var valg i morgen, så populær er hun. Tooth fairy for president!

Nu har vi imidlertid fået et andet bekymringspunkt: Vi skal nemlig ha’ lagt dræn om et par uger. Mindste Pode har efter alt at dømme Lalandia i begge ører, og han har med ganske få undtagelser (jf. indlægget fra i torsdags) været vældig udfordret på sin hørelse; det er lige før det har været så grelt, at vi har overvejet et lynkursus i noget tegn-til-tale. Nu håber vi i stedet, at et par dræn kan gøre underværker. Det er sjovt nok fasten i forbindelse med det forestående indgreb, der fylder mest hos knægten. Han tæller ned hver dag, og siger ting som “Faa-ar? I dag er der FEMTEN dage til jeg ikke skal spise morgenmad!”….

Har du nogle erfaringer med det? Altså dræn, ikke den manglende morgenmad?

Jeg håber på mere opmuntrende beretninger end mine egne erindringer fra primo-firserne, hvor det var en tvivlsom affære, det dér med dræn….

33 tanker om "Lidt om tandfeen. Og ganske lidt om ører (ja, ja, jeg kører i hak….)"

 1. Dorte

  Har været igennem dræn med alle mine unger. Er ikke vild med det, men det går hurtigt og de er på benene næsten umiddelbart bagefter. Håber det hjælper på hørelsen. Kram D

  Svar
 2. Sandra

  Tillykke med tanden. Det er stort at tabe sin første tand – her venter vi også i spænding på at den lillebitte musetand i tillers mund falder ud.
  Men tandfeen skal ikke komme fordi: hvordan kommer den ind i huset. Og hvis den kommer ind kan røvere så også komme ind?! Så lige nu vil hun bare ha vi lægger tanden foran døren så kan feen bytte tand mod mønt 😉

  Svar
  1. Mette

   Åh, du er heldig Sandra. Jeg gad bare godt den der tand lå ude foran hovedøren. Såååå meget nemmere når den skal byttes ud…..:)

   Svar
  2. Maude Forfatter

   Smadder-smart! I må lave en tand-spand til udendørs afhentning. Det må også spare noget tid for tandfeen, tænker jeg. Hvis hun nogensinde skal ud i noget ressourceoptimering er den model helt klart værd at tage med i overvejelserne!

   Svar
 3. Mette

  Tillykke med mindste podes tand udfald:o) ha ha ha fandt jeg lige selv på;) Her kommer tandfeen også med en tier og i øjeblikket taber prinsesepigen tænder hele tiden. Det er de der lidt større inde bagved. Håber det går godt med dræn. Min nevø havde i og det var fint. Det er nu 15 år siden.

  Svar
  1. Maude Forfatter

   Vi krydser fingre og tæer og alt muligt andet. Det kommer stensikkert til at gå fint!
   Kindtænder, siger du? De går altså til en 20’er stykket her på matriklen… Mere vand på Ældste Podes mølle 😝

   Svar
 4. Ellen

  Ingen erfaringer – hverken med tandfeer eller dræn. Førstnævnte var ikke født, da C var i den aktuelle alder, og det sidste har heller aldrig været aktuelt for hende.
  Eller er det bare mig, der ikke er opvokset med en tandfe og derfor ikke førte det videre? Hvornår blev hun moderne?
  Jeg har stadig alle Charlottes tænder i en lille, dertil indrettet æske 🙂
  Og så er jeg altså vild med MP’s utallige, men meget kloge spørgsmål!

  Svar
  1. Maude Forfatter

   Jeg tror tandfeen har udvidet sin forretning til at omfatte Danmark sådan relativt for nyligt. Vi er heller ikke vokset op med hende, så jeg tror det er noget vi har adopteret fra det forjættede land helt på samme niveau som McDonalds, Valentines Day, Black Friday, Halloween og hvad vi ellers har raget til os i løbet af de seneste år… Jeg ved det faktisk ikke??

   Svar
    1. Maude Forfatter

     Resultater fra en lidt hurtig Google-søgning:

     Fra wikipedia:
     Tandfeen er en karakter i moderne vestlig kultur som siges at give et barn lidt penge eller en gave, i bytte for en mælketand, når den er faldet ud af munden.

     Fra tandbud.dk:
     Tandfeen
     I Danmark og i store dele af Europa og engelsktalende lande, er det Tandfeen man kender. Forældre opfordrer deres børn til at ligge deres mistede tænder under puden inden de skal sove. De får at vide at Tandfeen så vil komme om aftenen og tage tanden og ligge en lille belønning til dem i stedet for. Det kan eksempelvis være lidt penge. Tandfeerne bruger de afhentede tænder til at bygge en masse forskellige ting i Tandfeland.
     Tandfeen er meget kendt i hele Danmark og selve konceptet med en skabning, der indsamler tænder har eksisteret i flere århundreder. Blandt andet i Danmark, USA, England, Canada, Tyskland, Norge, New Zealand og Australien er det typisk en fe der indsamler tænderne.

     Svar
 5. Birgitte B

  Ingen dræn her, men der har engang været en tandfe. Men da yngste fik besked om at rokke nogle tænder ud og også fik nogle trukket ud før tid hos tandlægen, så stoppede hun altså ret hurtigt med at komme hos os 😉 kh. Birgitte

  Svar
 6. gravidgrahvad

  Altså hvis jeres tandfe er en nærigrøv, så hedder vores tandfe vist Scrooge! Jeg lagde ud med 1-kroner og 2-kroner under puden, men det syntes Manden simpelthen var for sølle, så han opgraderede til en 5’er.

  I øvrig kan man ikke bilde vores børn noget ind. Ikke sådan rigtigt, i hvert fald. F.eks. snakkede vi her den anden dag om vores hus-nisse, Nissepok, som kommer, når det er december, og Rumpen udbrød: “Vi ved altså godt at det bare er dig og far.”
  Til gengæld må den nisse, han får med hjem fra børnehaven, helt sikkert være levende, for det er jo ikke kun hjemme hos os, den laver løjer. Det gør den også hos alle de andre børn, og så kan det jo ikke være mor og far, der gør det.
  Desuden er Troldepigen vildt imponeret af nabodrengens nisse, som hans mor har været så heldig at fange på film på sin iPhone. Hun har slet ikke luret, at det er en særlig app, hans mor har brugt, og hun plejer ellers være ret hurtig til at fange den slags. Så lidt magi og barnetro findes der åbenbart stadig hos de små barylere. Det skal bare være nogle andre end forældrene, som bilder dem det ind. Hm… hvornår mon de holdt op med at tro på os?!

  Dræn har jeg ingen personlige erfaringer med, så det vil jeg ikke udtale mig om, men bare sende dig masser af krydsede fingre og håb om at det må forbedre Mindste Podes hørelse.

  I øvrigt er vi nogle, som er ved at gruppepresse dig til at komme på instagram ovre i kommentarsporet på Birgitte-B’s blog. Jeg henlægger hermed chanteriet til dit eget kommentarspor: GRUP-PE-PRES, GRUP-PE-PRES!!

  Svar
  1. Maude Forfatter

   Hahahaha!! 😂 Gruppepres, siger du?!… Jeg må lige se lidt nærmere på den tråd, tror jeg… Altså min udfordring med det dersens Instagram er jo, at jeg selv tager herre-dårlige billeder, og dem som er gode her på bloggen, er hovedsageligt Palle Pophårs. Jeg har med andre ord INTET godt fra egen hånd at spamme med på Instagram. Nå, jeg kigger på tråden 👍…
   Nu skrev du Nisse Pok, og så gik jeg jo helt i barndom igen! Det er den sødeste historie! Den tror jeg, at jeg skal ha’ gang i om en uges tid!
   Den dér app til nissefilm lyder god! Spekulerer på, om mine poder ville æde den… Men helt klart; andres forældre er altid meget mere troværdige end man selv er. Det står godt nok sløjt til…

   Svar
   1. gravidgrahvad

    Altså jeg tager på ingen måde gode eller kunstneriske billeder. Til gengæld bruger jeg en del tid på at fifle med teksten til billederne, samt stalke andre menneskers gode og kunstneriske billeder – og ikke mindst sjove tekster.

    Svar
 7. A+K/VenterPaaVinBlog

  Håber dræn bliver en ligeså stor succes som tandfeen 😀 Husker at vores farfar kildede Kit så meget hun tabte sin 2. fortand, så han måtte slippe en 10’er mere samme dag, som hun havde tabt nummer 1 :p Normaltvis fik man nemlig en 2 krone, men han sagde, at så stor en tand gav en guldmønt. Ikke så smart, når man skulle hoste op med en 3 timer efter igen 😉

  Har ingen gode tips, råd eller erfaringer med dræn i øvrigt – men tænker at det er en pisse god undskyldning, for at lave brunch med rigelig bacon, når det er ovre. Man fortjener vel dobbelt morgenmad, når man har måtte undvære, ikke?

  – A

  Svar
  1. Maude Forfatter

   Jo, det kan måske godt være, at han skal ha’ noget med ekstra bacon når han er færdig med alt det øresjov…
   Det lyder ellers som en indbringende affære, den kildetur! 👍

   Svar
 8. Miri

  Rokketænder og Tandfe – jeg har altid brugt Tandfeen, synes det er en fin tradition 🙂
  Dræn har jeg ikke erfaring med..Men de kloge siger det hjælper 🙂 det er aldrig rart, når ens børn skal i narkose….Men det går hurtigt, de er dygtige og en hel ny verden kan pludselig høres:)

  Svar
  1. Maude Forfatter

   Ja, det er jo det, Mand siger… Pode kan IKKE gå rundt i en verden hvor han ikke kan høre… Og ja; de er dygtige i dag, lægerne – heldigvis!

   Svar
 9. Laila

  Vi kender godt tandfeen,som ligger guldmønter under hovedpuden.Det er bare ikke altid hun/han er så stabil hos os,men det er jo ikke så let i disse dankort tider heller ikke for en tandfe;0)
  Om de tror på det,hmmm,det er vist kun mindstemanden der tror på tandfeer og julemanden.De andre inkassere vist bare til sparegrisen;0)
  Ældste søn fik dræn i flere gange, da han var mindre,hvilket var godt for ham, for han kunne næsten ikke høre.Nu flere år og mange portioner af havregryn senere er han blevet stor og har længe ikke haft behov for drænene:0)

  Svar
  1. Maude Forfatter

   Tak for din solstrålehistorie om ældste søn! 😘
   Nej, jeg tænker også, at vilkårene for tandfeen har været bedre, end de er i dag. Måske hun skal til at overveje noget MobilePay, eller måske poderne skal til at operere med girokort, som kan lægges under hovedpuden sammen med tanden?…

   Svar
 10. MaleneL

  Da min ældste for snart et år siden fik sin første rokketand, nægtede hun at rokke i den. Det viste sig, at hun var bange for tandfeen, som hun havde hørt om, ville komme om natten osv. Det skulle hun ikke nyde noget af. Da jeg spurgte om jeg måtte give en mønt i stedet, var det ok og tanden kom ud noget tid senere. Ved den næste rokketand var hun mildnet over for tandfeen. Nu glædede hun sig. Den aften hun tabte tand nr 2, skulle den beundres og den kom frem og den blev lagt tilbage i vindueskarmen, hvor den skulle ligge til sengetid. Men pludselig – var tanden væk. Pist væk. Jeg kravlede rundt i alle krinkelkroge og ledte. Jeg splittede endda støvsugerposen ad, for min ordentlige mand havde selvfølgelig også støvsuget. Men tanden fandt vi aldrig. Det var så tandfedrama version 2. Men vi blev enige om, at tandfeen godt kan finde de tænder, der bliver væk fra os… og så håbede jeg ellers at den tand aldrig ville dukke op. Det gjorde den heller ikke.
  Dræn fik hun da hun var lille, med succes. Der har ikke været noget siden.

  Svar
  1. Maude Forfatter

   Tak for succeshistorien om dræn ❤️ – også tak for historien om tandfedramaet version 2.0.!
   Ja, tandfeen kan sagtens komme selvom tanden mangler! Den allerførste tand der blev tabt hjemme hos os røg faktisk ned i maven sammen med en fransk hotdog, og vi fandt først ud af det flere timer senere. Vi klarede ærterne ved at skrive en lille udredning til tandfeen, som lagde under puden i stedet for tanden. Det virkede heldigvis…😝

   Svar
 11. Lene

  Ingen erfaring med dræn og tandfeer. Jeg tror ikke at tandfeer huserede i vores område for 25 – 26 år siden 🙂 Pøj pøj med dræn, jeg håber det virker.

  Svar
  1. Maude Forfatter

   Vi håber sørme også, at det virker med de dræn! 😳
   Vedr. tandfeen, så har den måske lagt sin rute om sidenhen? Det må altså også virkelig være svært at få logistikken til at gå op for den arme fe!…

   Svar
  1. Maude Forfatter

   Ja, det kan være svært at nå det hele! Særligt når der lige pludselig er rokketandsepidemi i Sydspanien, for eksempel, så er det VIRKELIG svært at nå hele raden rundt! 😝

   Svar
 12. Anne R

  Begge vores drenge har fået lagt dræn flere gange.
  De er selvfølgelig lidt konfuse, når de kommer til sig selv, og det kan godt være lidt ubehageligt. Synes dog, det er gået bedre og bedre, jo ældre de er blevet.
  Det skal nok gå fint!

  Svar
 13. Anette

  tillykke med tanden
  hmm vi havde slet ikke tandfe… har stadig mine mælketænder (i en æske forståes) men jeg fik nogle gange tand gaver/penge… måske fordi de ikke ville ud og det var alt andet end sjovt at tabe tænder (tandlægen hjalp ofte)
  nissen havde vi tilgengæld
  dræn har jeg ingen erfaring med… håber det går godt.

  Svar
  1. Maude Forfatter

   Det lyder som en hård omgang med de tænder! Godt I havde en nisse, når nu tandfeen udeblev!
   Tak, vi krydser fingre for de dér dræn…

   Svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.