Lidt vemodig… Og så alligevel ikke!

Børn er så fantastiske når de sover, og er heeeelt stille. Lige så meget som jeg har lyst til selv at kaste mig ud ad vinduet flere gange dagligt over graden af hjælpeløshed og den tilsvarende mængde af kommandoer (både til og) fra poderne, lige så fantastiske er øjeblikkene i den blå time, hvor ungerne slumrer, og pruster let ind i en verden vi ikke er en del af. Så fredfyldt. Prøver desperat at nyde øjeblikket, og gribe nuet mens det suser forbi.

Hvad kan jeg sige? Glæde, vemod, stolthed og træthed.

Hvis du nu sidder og sukker lidt over at du måske ikke (længere?) har små børn, så husk lige dette:

 • Hvor satans ondt det gør at træde bittesmå plastiklegetøjsdimsedutter op i fødderne.
 • At du kan nyde, at du ikke længere skal vælge i hvilken af to retninger (eller efter hvilken af to måske tre poder) du skal løbe, mens du samtidig laver en lynhurtig og benhård cost-benefitanalyse over hvad konsekvenserne ved dit valg er.
  Med andre ord: Hvor er dødstruslen størst?
  (Er der i øvrigt nogen, der overvejer at give forældre et risikotillæg? Eller er vi ude i noget ridder af Dannebrog?)….
 • At du kan nyde, at dine unger kan tørre sig selv bagi.
 • At du kan sidde og drikke kaffe mens ungerne slår sig selv ihjel. Det er ikke længere dit ansvar på helt samme måde som den gang man skulle undgå at de stak pølsefingrene ind i stikkontakterne. Det er muligvis stadig dine børn, men de er trods alt så store, at de ved, hvad de gør.
 • De sover heeeeeele natten. Næsten.
 • Du skal ikke længere bekymre dig om hullede gummistøvler og drivvåde strømper når det er regntid. Og det er det jo ofte i Danmark.
 • Du kan tilgive dig selv, at du ikke har gjort dig nok i fagtesange i podernes første leveår.
  Nu er det under alle omstændigheder for sent.
 • Hvis dit køkken ligner lort efter måltiderne, skyldes det med al sandsynlighed noget andet end at en 10-månederspode med rund hånd har fordelt al spiseligt indhold fra tallerknerne ud på samtlige tilgængelige flader, det være sig borde, vægge, gulve, skabe (find selv på flere).
 • Nedsmeltninger i Netto er en saga blot. …. Ahhhh… Done that. So much last year.
 • Du behøver ikke længere stå op klokken 04:28 og se Teletubbies, eller endnu værre – aktivere barnet! – fordi det ikke kan sove mere, og ikke bare selv kan ta’ cocopops i køkkenet.
 • Du skal ikke længere ha’ en belejringsværdig oppakning med når blot du skal mere end fem meter uden for matriklen i angst for uheld. Uheld forstået som små mennesker, der ikke når rettidigt på toilettet, eller endnu værre – den type uheld, hvor bleen simpelthen ikke er tilstrækkelig i forhold til behovet.
 • Du kan nyde, at du ikke behøver at ha’ alt ryddet i en meters højde indendøre for at undgå at tumlingen pløjer arveguld og tykke bøger ned fra alle hylder og reoler i nå-højde.
  Bare fordi det er fedt at ha’ mor rendende i hælene og samle alting op igen-igen.

Jeg har helt sikkert glemt noget – og du må gerne bidrage til listen!

PS: Undskyld hvis jeg tager pippet fra dig, hvis du stadig har poder af den allermindste slags. Eller venter på deres ankomst, for den sags skyld.
Lad være med at gøre noget drastisk! Det ordner sig! Jeg tror på det…

43 tanker om "Lidt vemodig… Og så alligevel ikke!"

 1. Ellen

  Jo, jeg husker alt for tydeligt smerten, når man jokkede på en legoklods!
  “Nedsmeltninger i Netto” – hahahaha
  Jeg har kun en enkelt tilføjelse, men den er nok ikke almengyldig, som dine andre punkter: At de selv kan læse deres godnathistorier. Ikke at det ikke var hyggeligt nok, men jeg blev altid så pokkers søvnig af at læse højt.
  Jeg vil benytte mig af denne chance til at prale med, at Charlotte sov igennem, da hun var seks uger – og har gjort det lige siden. Det barn havde (og har stadig) et fantastisk sovehjerte – hvilket næsten smadrede hende mange år senere, fordi ingen af hendes børn arvede lige netop den egenskab 🙂

  Svar
  1. Maude Forfatter

   Du satte dine krydser helt rigtigt da du bestilte din leverance hos storken, Ellen 😝.
   Den med godnathistorierne skal med på listen: Tjek ✔️
   Jeg bliver også helt absurd søvnig når jeg læser højt, men til gengæld er Mindste Pode nu så stor, at han lurer når jeg prøver at springe sider eller kapitler over: “HOV, mor, du glemte noget!!”…. Busted….

   Svar
 2. Flesthverdage / Susanne

  Ja, alle de nævnte ting er heldigvis ovre hos os!
  Desværre er der bare en hel ny liste med bøvl og besvær, når de bliver ældre som i præ-teenager eller teenager-:)
  Og så må jeg indrømme, jeg hellere vil have din liste – det er kendt område – det er det der teenager-pjat altså ikke-:)

  Svar
  1. Maude Forfatter

   Åh, Gud nej…. Jeg må fluks ha’ mine høreværn! Den slags info kan jeg slet-slet ikke håndtere… 😳
   Men altså, så kommer jeg bare til dig for at få gode råd når jeg når så langt, ikke?….

   Svar
 3. Sandra

  Åhhh skøre liv du har gjort det igen. Mindet mig om hvorfor tre børn er absolut nok og jeg er så glad for at vi nu har to mindste poder på 5,5 og kaffen kan drikkes varm, de spiser selv, uden der er Mad all over the place, ikke længere har lort op ad nakken fordi bleen ikke kunne rumme al remouladen, sover til nogenlunde lidt over seks, og andre glædelige ting man skal glædes over mindst en gang om dagen… og det er lige netop derfor jeg er så taknemmelig over at jeg har lige tilpas børn aå jeg ik skal starte forfra igen 😉

  Svar
  1. Maude Forfatter

   Du har fat i en god én der: kaffen, som kan drikkes mens den stadig er varm! Den er på listen; tjek! ✔️

   Svar
 4. Dorte

  Haha – har ikke hak ved alle punkterne endnu. Og hvad gør man i øvrigt når ens mand i virkeligheden er den i huset der er gladest for lego. Så forsvinder plastikdippedutterne jo aldrig. Måske der er noget offentligt tilskud at hente…. 🙂

  Svar
 5. Mette

  Åh, tak for at minde mig om det hele:) nu kan jeg endnu engang glæde mig over It’s so last year;) eller lidt længere tid siden….:)

  Svar
  1. Maude Forfatter

   Tak! Ja, jeg tænkte at det var et indlæg, som nogle ville blive glade for at læse, mens andre måske ville blive….knapt så begejstrede…. Håber ikke jeg bliver mødt af alt for mange boykots…

   Svar
 6. Mia Folkmann

  Ti hi, jeg kan høre, at jeg er sparet for meget – for det blev aldrig min lod at blive mor. Det vil sige… dyremor for en masse kræ, men det gælder jo ikke (og de smider heller ikke med legoklodser og den slags) Til gengæld kan man skride i døde mus og gennemtyggede bolde) 😉

  Svar
  1. Maude Forfatter

   Dyremor giver måske også udfordringer, ja ❤️ – men jeg tænker du har ret i, at det så er en anden liste vi skal ha’ gang i! Jeg kan godt huske mængden af døde mus fra min barndom (og min mors skrig om natten når katten slap et levende eksemplar løs i dobbeltsengen – hvorefter musen flygtede, og min mor drønede rundt resten af natten med et kosteskaft for at fordrive musen fra kommoder, klaverer, og hvad ved jeg…) 😝

   Svar
 7. Nana

  Jamen, jeg nyder det faktisk også, det må jeg sige 🙂 Og det fantastiske er at de stadig er søde som voksne, bare mindre besværlige, men jeg savner nu alligevel engang imellem at sidde en fredag aften med nybadede børn i natdragter og se Disneysjov og siden lægge dem i seng og se dem sove sødt 🙂 (Så jeg glæder mig til at få børnebørn …)

  Svar
  1. Maude Forfatter

   Jeg tror, det er sandt, når de siger, at børnebørn er livets dessert! Jeg glæder mig også ❤️

   Svar
 8. Emilie

  Du kan slet ikke tage pippet fra mig med den liste. Den er nemlig fuldstændig identisk med den liste, jeg hiver frem, når jeg virkelig skal nyde at børnene sover 🙂

  At listen så i den grad folder sig ud i morgen, tager jeg til den tid.

  Svar
 9. Laila

  Jeps,sovende børn er dejlige;0))
  Et punkt til listen kunne være
  -At de ved sygdom(tænker her på opkast)om natten rammer spanden ved siden af sengen,i stedet for at gøre det i sengen eller på gulvet….
  Fortsat god aften til dig og dine:0)

  Svar
 10. Karen

  Endnu værre… den dårlige samvittighed når man finder legoklodsen i bleen, fordi den ikke var ryddet op og 1 årig kravlemonster derfor havde ædt den!!!

  Svar
  1. Mette

   Åh, må lige kommentere Karens kommentar. Det er da altid noget den kom ud igen:) Atså Legoklodsen:) Dt er lidt sjovt:o)
   Glemte, at jeg ikke savner putte-ting-i-næsen-fasen overhovedet. Det var altid efter lægen havde lukket så det var skadestuen vi skulle på, og der var ikke bare en eller to ærter deroppe. Næ nej, hele 3 store ærter hev de ud:) Kl 19 på en af nord Londons travle skadestuer. Prinsessepigen havde en fest:) Moren og faren… Not so much!

   Svar
   1. Maude Forfatter

    Helt enig; FANTASTISK at den kom ud igen! Av, av, stakkels pode 😢 – men altså, jeg vil til enhver tid frikende dig som skyldig i den sag, alle har vel hørt om LEGO-eksplosioner, og man kan jo ikke være bodyguard 24-7. Måske åd poden den rent faktisk MENS du lå og rodede rundt for at få fjernet alle klodserne?! Har du tænkt på det? Slet, slet ikke din skyld!!

    Men med på listen skal den i hvertfald:
    Poder spiser nu ikke længere LEGO-klodser! Tjek! ✔️

    Og Mette, den med ting i næsen er god!: Slut-prut-finale med ærter i næsen! Tjek! ✔️

    Svar
    1. Karen

     Vi fik et godt trick af vagtlægen da vores den ældste puttede en rosin i næsten som 1,5 årig. Hold ham for det andet næsebor og pust (lidt men ikke for meget i munden af ham). I den alder lukker de stadig af som til babysvømning. Rosinen kom ud i en byge af snot, og vi sparede en tur til skadestuen:0)

     Og glad for at I frikender mig for skyld med legoklodsen…

     Svar
     1. Maude Forfatter

      Fantastisk trick!!
      Tak fordi du deler 😘
      LEGO-klodser i bleen, det ku’ ske for os alle! Ikke din skyld overhovedet! 😀

 11. Fruen i Midten

  Åh ja, små børn, der sover, er bare dejlige 🙂

  Nu har du jo tre helt igennem fantastiske poder, som sikkert vil vade gennem tilværelsen som teenagere, uden du behøver at bekymre dig om andet end rene sokker til dem. For mit eget vedkommende kunne jeg godt en gang i mellem foretrække at træde på lego-klodser fremfor at skulle forholde mig til Donnaens million milliarder kvababbelser.

  Svar
  1. Maude Forfatter

   Jeg-kan-ikke-høre-nå’ed-jeg-kan-ikke-høre-nå’ed-lalalala…..
   Jep. Vælger at tro, at mængden af rent vasketøj bliver min eneste udfordring med huset fuld af teenagere… I wish… 😳

   Svar
 12. Rikke

  Nogle ting, er bare helt fantastisk at man er ovre. Og selvom mine er 12 & 15, smelter jeg stadig ved synet af dem i nattøj.
  Men nyder trods alt at teletubbies er langt væk, hvor har jeg lagt på sofaen meget tidligt til det, i mange morgener.

  Svar
  1. Maude Forfatter

   Jeg spekulerer lige på, om mine poder stadig er søde i nattøj som 15-årige… Jo, det er de uden tvivl 😝

   Svar
 13. Catarina

  Jow jow, det kan jeg stadig huske og selv nu når alle og deres kærester kommer hjem, glæder jeg mig også til søndag aften hvor de alle tager afsted – for de invadere huset i en grad som jeg ikke så da de boede hjemme. 🙂 Men når det så er sagt, så KNUS ELSKER jeg de alle kommer hjem og invadere huset – modsigende, ja, men sådan er det vist bare med børn, vores afkom 😀

  Svar
  1. Maude Forfatter

   Der skal være plads til modsigelser, særligt her! ❤️
   Jeg kan huske at Astrid Lindgren har sagt det samme. At hun elskede at få besøg af familien, men hun elskede også når de tog afsted igen. Jeg er slet ikke i tvivl om, at jeg vil have det på samme måde!

   Svar
 14. Lene

  Legoklodser at træde på, tjek. Men ellers må jeg konstatere at mine børn ikke har læst børnemanualen ordentlig 😉 Ingen nedsmeltning i butikker, til gengæld herhjemme. Sov igennem fra de var 4 måneder, til gengæld var begge nattevædere, så vi endte ofte med at være 4 i dobbeltsengen, (efter bleen var smidt) når alverdens forebyggende tiltag ikke virkede. Ingen teletubbies, det var ikke opfundet, så jeg sov mig igennem Bamse og Kylling og Anna og Lotte 🙂 Ingen tidlig morgenvækning efter de var blevet 1 år, de elskede at komme sent i seng og sove længe (lignede deres forældre)
  Og da du jo ikke vil høre, så vil jeg slet ikke fortælle dig om teenageårene 😉

  Svar
  1. Maude Forfatter

   Det lyder altså som nogle meget ideelle poder, Lene! Når jeg rammer teenageårene får jeg med al sandsynlighed brug for en skulder at græde ud ved, så må du/I meget gerne komme på banen med alle teenage-skrækhistorierne! 😝

   Svar
 15. Gravidgrahvad

  Shitshitshitshit
  Hvad tænkte vi dog på med den 3’er baby?!!

  Vi er dog ikke helt ovre med det hele, men meget af det. Noget af det, jeg glæder mig mindst til, er, at vi igen skal til at indrette vores liv efter et barns rytme og lure. Det der med at lægge puslespillet hver dag med at “Nå, nu sov han længe til formiddag, og hvornår skal han så puttes igen og hvordan passer det i fht. den middagsaftale vi skal til i aften” og alt det der. Det har jeg slet ikke nydt nok at være fri for de sidste par år.

  Svar
  1. Maude Forfatter

   Søde du, altså jeg var lidt bange for at freake nogen som dig ud med mit indlæg.. Og det var IKKE meningen! I virkeligheden synes jeg jo babyer er fantastiske – ellers havde jeg jo HELLER ikke fået nummer tre, som nok i virkeligheden er den baby jeg har nydt mest. Ikke fordi jeg elsker ham mere end de andre, men fordi man er et andet sted i sit liv på det tidspunkt, og er så meget mere cool omkring hele ramasjanget. Treeren er på sin vis en luksusbaby. Det bli’r skønt, tro mig – jeg kom bare til at lave indlægget fordi, du ved… Det skrev sig selv, tror jeg. Jeg glæder mig sådan til jeres lillebrors ankomst ❤️

   Svar
   1. gravidgrahvad

    Jamen jeg er heller ikke mere ud-freaket end at han gerne snart må se at få sat numsen i gear og komme ud, så der er andre end mig, der kan bære på ham. 😀

    Og vi ved jo godt, at der med en 3’er vil blive en periode igen, hvor vi må stå igennem småbørns-ræset, men nu har vi erfaringen af, at det lysner igen på et tidspunkt. Og jeg tror også at der er meget der bliver anderledes denne gang, fordi de andre er så store som de er og rigtig gerne vil tage del i det, at vi får en baby.
    Så, don’t worry, du har ikke skrevet noget, jeg ikke allerede har tænkt og overvejet – og vi har stadig valgt at få lillebror. 😉

    Svar
 16. Karin

  Jeg kan godt huske. Jeg er jo alene, nyder at få besøg af både børn og børnebørn, men nyder også stunden lige efter døren er blevet lukket, den ro (englen) der bevæger sig gennem huset.
  Lige en sidebemærkning. Yngstepigen har nydt at Frida gennem 5 mdr. har sovet gennem om natten, blev fuldammet, men nu er hun pludselig en lille “tyran” der vågner mellem 3 – 7 gange om natten, og det bare for at blive lagt til 2 minutter, så sover hun igen. Det skal hun væk fra, da yngstepigen begynder på job 1. dec. altså dagen efter Fridas 7. mdr. dag. Men at tage kampen alene er svær, men det skal koordineres med mandens job etc. for han har lige en meget krævende projekt pt. der skal afsluttes. Timing
  Som yngstepigen sagde, overskud til at tage kampen alene findes ikke pt. Det er lettere lige at ligge Frida til de 2 minutter 🙂

  Svar
  1. Maude Forfatter

   Ja, nogle gange bliver man nødt til at skide højt og flot på sine principper (undskyld mit franske), særligt når det drejer sig om noget med nattesøvn! Ak, stakkel… Det løser sig, det løser sig!

   Svar
 17. Bodil

  Åh, jo – men jeg savner nu alligevel ind imellem at have små børn. Eller bare mindre børn. Selv det er dejligt at mine børn nu tager opvasken, selv kører i skole (og hjem) eller rydder op i stuen …

  Svar
  1. Maude Forfatter

   Jeg forstår det godt! Jeg ved også godt, at jeg kommer til at savne det på et tidspunkt… Men børn, der tager opvasken, det lyder nu….FANTASTISK! ❤️

   Svar
 18. /ks

  Dybt suk. Altså bare … dybt suk. Er næsten ovre legoplasticdippedutterne og helt sikkert kuffertshowet hver gang vi skulle ud ad døren. Dybt suk. Men når jeg læser ned igennem kommentarfeltet … må jeg lukke øjne og ører, for jeg magter ikke at “så kommer der bare nye udfordringer”. Dybt, dybt suk.

  ps. for tiden er det noget med ikke at komme til at træde på en nerve-gun eller et ninja-sværd – om natten, når vi har været oppe for at holde en pode i hånden (i 2 minutter) til mareridtet er væk.

  Svar
  1. Maude Forfatter

   Nej, altså, jeg er heller ikke stensikker på, at jeg magter det dersens ‘store børn, store problemer…’ – måske det er lettere (i hvertfald mere kortvarigt) at vade rundt i LEGO-klodser og ninja-sværd!…

   Svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.