Om en sommerfugl – og lidt om konfirmationstaler

Jeg har en sommerfugl, der afprøver sine vinger. Så smuk han er. Også selv om han går ud ad døren hver evig eneste morgen uden at have sat sit hår. Jeg har lyst til at pakke ham ind i vat og bobleplast i al evighed, og gemme ham som en vacuumpakket schweizisk ost bag en glasklokke med tonede ruder, hvor intet kan gøre ham ondt. Men sådan er verden ikke indrettet. Ethvert ungt menneske skal ud på sin egen walkabout. Alene. Gøre sig sine egne erfaringer (og lære at sætte sit eget hår), rejse sig efter sine egne nederlag (håret igen?), børste støvet af skuldrene, og fejre sine egne sejre.

Jeg har lyst til at sige en masse ting til ham, men jeg gør det (måske) ikke, for jeg ved af erfaring, at man ender med at gøre det modsatte af hvad ens mor råder én til. I stedet sender jeg mine bønner ud i cyberspace (måske han en dag finder dem her?…):

Den instinktive, korte version (fra en løvemors indre):

👣 Lad være med at drikke øl. Eller vin. Eller Bacardi Breezers. Eller shots af nogen art. Og heller ikke drinks. Bare hold dig til Faxekondi, min dreng.

👣 Lad være med at ryge.

👣 Lad være med at tage stoffer.

👣 Lad være med at få (alt for mange) tatoveringer. (Og heller ikke de dér kæmpe huller i ørene, som ikke kan gro sammen igen på ordentlig vis).

👣 Hold dig fra sex indtil du er fyldt 26. Okay, så 25. Og hvis ikke du kan lade være, så husk kondom. Der er noget, der hedder kønssygdomme, og desuden er det altid sjovest at få barn med én man kender, og har set i dagslys, og som ikke bare var plan B fra en vilkårlig aften.

Og her er det så, jeg føler mig fristet til at lave en frisk lille copy-paste af nogle af De Ti Bud (var der nogensinde nogen, der tog copyright på dem, egentlig?…):

👣 Du skal ære din far og din mor.

👣 Du må ikke slå ihjel.

👣 Du må ikke stjæle.

👣 Du må ikke vidne falsk mod din næste.

👣 Du må ikke begære din næstes hustru, hans træl eller trælkvinde, hans okse eller æsel.

Så ved du dét; køb dit eget æsel.

Men bortset fra det, så bliver alt det, jeg allerhelst vil have, at mine drenge tager med sig ud i livet, sagt her, i dette klip om hvordan man – i følge tidligere U.S. Navy Admiral William H. McRaven – ændrer verden. 

Og selvom man ikke skulle have ambitioner om at ændre verden (og det er måske de færreste, der har det), så passer de udmærket som en slags leveregler alligevel.

Den korte version til dig, der ikke orker at se klippet, er denne:

👣 Red din seng hver morgen. For at kunne udføre de store ting, må man kunne udføre de små.

👣 Lad ikke hajerne tryne dig.

👣 Mål et menneske efter størrelsen på hans hjerte, ikke efter størrelsen på hans svømmefødder.

👣 Undervurdér aldrig håbet.

👣 Find en person, der kan hjælpe dig gennem livet.

👣 Respekter alle.

👣 Vid, at livet er uretfærdigt, og at du ofte vil fejle, men:

👣 Giv aldrig nogensinde op.

Okay, jeg har muligvis set for mange amerikanske film med Tom Cruise i hovedrollen, om hæder og ære (eller mangel på samme) i den amerikanske hær. Men ikke desto mindre sluger jeg det råt. Og helt ærligt… kan denne her fyr hyres til konfirmationstaler, tror du?

20 tanker om "Om en sommerfugl – og lidt om konfirmationstaler"

 1. Lene

  Bekymringen og løvemor-tendensen tager bolig i os, når vi får børn. Skønne tanker du får beskrevet og held og lykke med konfirmationstalen 😉

  Svar
  1. Maude Forfatter

   Tusind tak, Lene! ❤️ Jeg har heldigvis lige et års tid til at få min egen version af talen helt på plads….

   Svar
 2. Birgitte

  Uh det med alkohol tænkte jeg også engang. Og nu er det faktisk ok, at han drikker. Fordi det sker på en ok måde… Og ikke ligesom da jeg selv var 15 år og havde et blackout pga. druk. Kh. Birgitte

  Svar
  1. Maude Forfatter

   Altså når jeg tænker på hvor meget alkohol jeg selv har indtaget i alt for store mængder ad gangen, så er det virkelig et mirakel at jeg ikke befinder mig i et syltetøjsglas på Rigshospitalet. Just saying. Og den opførsel behøver mine unger IKKE kopiere…. Men: Jeg har faktisk også indtryk af at det med alkohol sker under lidt mere kontrollerede forhold i dag end for 20 år siden. Eller også er der nogen, der har bundet mig en historie på ærmet…?

   Svar
 3. Marina

  Å det var jo lige det vi snakkede om den anden dag med at gro vinger. Men for pokker hvor det ikke er nemt når man har et hjerte som løvemor og på en måde slet ikke i Danmark hvor de starter med alt det druk i en alt for ung alder. En ting er at ens unge mennesker er sådan nogenlunde klarttænkende så længe de er ædru men når de først bliver fulde ved man aldrig hvad der kan se. Det er muligt at de er blevet mere fornuftige som I skriver ovenfor men jeg må sige at begge mine store har oplevet et meget stort gruppepres for at begynde at drikke og senere for at drikke meget. Min datter på 18 vil slet ikke og fordi hun faktisk har lært at være sjov uden er det nu ok, men hold da op hvor har der været mange der har presset hende og forsøgt at give hende alkohol uden at hun selv vidste det. Min søn på 16 er nu godt igang og har pludselig fået bunkevis af nye venner at feste med. Nu ligger presset på rygning, hash og måske andre ting vi ikke høre om. Vi har selvfølgelig klare regler som jeg synes han er god til at holde, men jeg kan godt høre på hans venner at de synes det er skrappe rammer at man fx ikke må drikke i hverdagen (!) og kun gå til to fester om måneden. Alle vores udvekslingsstuderende har været i chok over hvor meget der bliver drukket i danske gymnasieklasser. Så det er muligt at det er blevet bedre men det er stadigt usædvanligt set i en international sammenhæng.

  Men ja man er nød til at give slip alligevel. Jeg siger dig mit hjerte hoppede da min datter de første gange skulle køre bil alene eller når jeg er nød til at stole på at min søn ikke dratter i åen i festligt lag. Men man kan jo ikke stå der og lyde bekymret for så trækker tyngdekraften dem til jorden og unge mennesker er på en måde mere humlebier end sommerfugle. De skal tro på det, ellers går det ikke.

  Svar
  1. Maude Forfatter

   Og de skal tro på, at vi tror på det… Åh GUD, hvor lyder det faktisk hæsligt, det du beretter om! Det må stoppe nu. Nu. Ingen poder på de skrå brædder, hverken i påvirket eller upåvirket tilstand!
   Du har virkelig givet mig et og andet at tænke over….
   Og ja, der var det med de vinger der. Kan man stække dem?… Jesus, altså.

   Svar
 4. VenterPaaVinBlog

  1) Taknemmelighed og selvironi kan man komme længere med en noget andet.

  2) Husk altid at have panodiler og til toast, når du skal på druk.

  3) Smålighed er den 8. dødsynd.

  4) Damer der har “ben i næsen”, kort hårs frisure og knipser er den menneskelige kamphund; løb!

  5) Opfør dig ordentlig, og husk at pyt-knappen og det lave gærde giver hverdagssolskin

  ^ dagens tilføjelser, ellers er din blandede liste ganske perfekt; lytter han til blot 1/3 er han klogere end de fleste midaldrende voksne, jeg kender!😁

  – A

  Svar
  1. Maude Forfatter

   Åhhh, det var GODE råd, Anne!! 🤗 De bliver arkiveret til senere brug, I can assure you!

   Svar
 5. Monica

  gode råd – og jeg tror faktisk de lytter de unger. de husker dem også hen ad vejen/somme tider – og når de flytter hjemmefra/bliver voksne kan de overraske én med ” ja du sagde jo altid mor, at… ” så bliver man nærmest slået lidt ud af kurs… på den gode måde !
  spændende tid du går i møde – og jeg er SIKKER på det vil gå alle dine poder helt vildt godt! de er i hvert fald godt klædt på hjemmefra – med og uden friserede lokker…

  Svar
  1. Maude Forfatter

   Håber da, at de lytter bare en lillebitte smule efter indimellem!… 😳 – og tusind tak for tilliden, i øvrigt! 😘

   Svar
 6. Linedanser

  Jeg er SÅ vild med din blog, Maude <3

  Selv om sønneke her på matriklen kun er 6 (endnu …), og vi stadig lever i blind tro på at han forbliver den skønne, naive, dejlige, elskelige, sjove, finurlige, nysgerrige, lillebitte dreng i al evighed, så er det jo den slags, man er nødt til at forberede sig på. Dine ord sidder lige i skabet! 😉

  Svar
  1. Maude Forfatter

   Åhr, tak! For det hele – og du kan nu også noget med ord, ved jeg! ❤️ Og så synes jeg du skal forblive i troen på, at din søn aldrig bliver andet end lille, kær og elskelig. For evigt!

   Svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.