Om levemennesker

Nogle mennesker lever mere end andre. Jeg tror måske du ved, hvad jeg mener. Jeg mener, at der findes mennesker, som bare skal ha’ det hele med. Alt hvad de foretager sig, gøres på en måde, hvor hvert øjeblik skattes. Hver en mulighed for at opleve, og lære noget nyt, udnyttes. To live deep and suck out all the marrow of life, som de siger i ‘Dead Poets Society’ efter citat af Henry Davis Thoreau.

Jeg er en evig beundrer af disse mennesker. Og nu har vi mistet et af dem. Det var min svigerfar. Min bonussvigerfar, ville nogen sige, eftersom han ikke er Mands biologiske far, men det gør ingen forskel for mig. Og heller ikke for Mand, eller for mine poder.

Han var den altid nærværende mand; det evigt interesserede menneske. Det er de færreste, der virkelig er til stede sammen med andre mennesker, har du lagt mærke til det? Det er åbenbart en kunst som mange mennesker (mig selv inklusive) ikke mestrer særlig godt, men min svigerfar, han kunne. Han var ikke mentalt et andet sted i sit samvær med andre, han glemte ikke hvor samtalerne var på vej hen, eller hvad der var essensen: Hygge, sjov og alvor blandet med en afgrundsdyb viden om stort og småt. Utallige gange har poderne stillet spørgsmål, som kun Bedstefar har kunnet svare på; vi har faktisk haft lister over ting, som Bedstefar skulle forklare. Om stjernerne, universet eller bare noget om ganske små ting. Ingen brug for hverken Lademann eller Wikipedia.

Jeg har den dybeste respekt for dette menneske, og nu har vi mistet ham.

Og i den forbindelse er der noget, jeg har tænkt på: Man læser og hører ofte om folk, der har overvundet sygdom. De ville ikke dø, hører man, og grunden til at de ikke døde, var fordi de kæmpede. Og så tænker man, at det hele bare handler om at kæmpe nok. Men det gør det ikke, har jeg fundet ud af. For min svigerfar han kæmpede, og levede til det sidste – lige indtil han ikke kunne mere. Og ret beset er døden jo det eneste her i tilværelsen med en succesrate på hundrede, så den rammer jo alle en dag, også de kæmpende, selvom man vitterligt tror, at de lever for evigt. Det tror jeg er vigtigt at huske. Folk dør ikke nødvendigvis fordi de har givet op. De dør, fordi det gør man på et tidspunkt, om end det mange gange virker uendeligt uretfærdigt. Helt sådan som det føles nu, for os, som er tilbage. For min svigerfar efterlader mange sørgende i de levendes verden.

Sorg er kærlighed, der er blevet hjemløs, skrev Julia Lahme i sin bog ’Sig farvel: Hvad præster ved om sorg’. Og lige nu er der rigtig meget kærlighed, der flakker rundt uden fast bopæl. Husk at være god ved den, hvis du møder den på din vej.

Fotograf: Palle Pophår

Dagens kloge ord

”Vi lever i denne verden, når vi elsker den”.
Tagore.

22 tanker om "Om levemennesker"

 1. Pendler-Mor

  Hvor er det smukt skrevet 💖💖
  Vi kan vist alle lade os inspirere til at suge marven ud af livet. Til at være til stede og opleve mens tid er.
  Hvor er det trist han er væk, men hvor var det godt at I havde ham. Æret være Bedstefars mind.

  Kæmpe knus fra mig 💖💖

  Svar
 2. Lene

  Kære du, hvor er det smukt beskrevet og det gør mig ondt, at I har mistet jeres Bedstefar.
  Og jeg er så enig med dig i dine ord om kamp og død.

  Svar
 3. Laila

  Kondolere.
  Han lyder til at have været et fantastisk menneske, dejligt med smukke minder 💖
  Tanker herfra 💖

  Svar
 4. Eva

  Kærligheden forsvinder ikke, den er der hos jer. I øjeblikket vandrer den hvileløst, måske kan man ikke mærke den, hvor savnet er så stort, men en dag smiler man med en stille glæde, og man er glad, fordi det menneske har været i ens liv.
  Jeg mistede min mor for nogle år siden, hun er i mine tanker hver dag, men det er med, hvad jeg kalder en stille glæde, men kunne kaldes kærlighed.
  Og så smukt, som du har skrevet om ham, vil den finde tilbage.
  Desværre skrevet af en, der stadig må gøre sige store anstrengelser for ikke at have dage, der bare skal overleves.

  Svar
 5. Livsglimt

  Kære Maude
  Det gør mig ondt, at I har mistet. Kærligheden til ham var også tydelig i dit “dem-jeg-ringer-til” indlæg.
  Og ja du har helt ret: det er virkelig noget sludder, at dem, der kæmper (og elsker højt nok) ikke dør.

  Knus Lisbet

  Svar
 6. A+K/VenterPaaVinBlog

  Jeg kondulere, søde Maude. Han lyder som en god mand – godt I nåede at få en snert af hans visdom og eventyr med, han er utivlsomt af den type, der har en utømmelig tank af bedrifter, råd og ord (:
  Mange tanker til jer!

  – A

  Svar
 7. Skalotteløg

  Det gør mig ondt at læse, kære du <3 Han lyder virkelig som et fantastisk menneske.

  Jeg skrev engang et indlæg om det der med "at vinde kampen mod kræften" – det er vældig fint for dem, det vinder, men hvad med dem, der taber? De er altså ikke tabere! De er bare ikke lige så heldige som dem, der bliver raske.
  Han har kæmpet, fordi han har følt sig elsket. Det gør man vel kun, når der er kærlighed at kæmpe for <3

  Svar
 8. Ellen

  Hvor er det godt og kærligt skrevet.
  Men han ER jo udødelig, jeres elskede bedstefar – næsten, i hvert fald, for han vil leve videre i mange, mange år inde i jeres hoveder – jeg tror ikke, dine børn nogensinde vil glemme så specielt et menneske.

  Svar
  1. Maude Forfatter

   Kære alle jer! ❤️ – Anette, Jeanette, ingenkæremor.dk, Pendler-Mor, Lene, Laila, Eva, Miri, Livsglimt, A+K/VenterPaaVinBlog, Skalotteløg, Katja, Ellen & Birgitte – tusind tak til jer alle for søde ord og varme tanker! ✨

   Svar
 9. /ks

  Sikke et kærligt og rørende indlæg, Maude. Hold nu op han var et fantastisk menneske, og nej der er ikke mange der mestrer det uafbrudte nærvær – som han jo så gjorde. Hep for at vi får den slags på skoleskemaet. Det glæder mig at I alle har så mange dejlige minder om ham, som I tager med videre også i jeres fremtidige snakke. Det er jeg sikker på.

  Svar
  1. Maude Forfatter

   Søde Øglemor, Henriette og /ks – også tusind tak til jer for alle kærlige og rare tanker! ❤️

   Svar
 10. S.

  Søde Maude. Sikke et fint indlæg fyldt med kærlighed sender masser af tanker til jer! Godt i har alle minderne om verdens bedste og nærværende svigerfar. Kh S.

  Svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.