Sidste nyt fra læsehjørnet

Jeg har muligvis solgt min sjæl til djævelen. Eller i hvert fald som minimum gået på kompromis med mit akademiske jeg: For at skabe plads i bogreolen har jeg nu smidt historieskrivningens fader, Herodutus’, ‘Histories’ ud til fordel for ‘Jeg er Zlatan Ibrahimovic’…. At tænke sig, den dag skulle komme!

Jeg vil lige skynde mig at understrege, at det er ikke mig, der har indkøbt og læst sidstnævnte.

Siden sidst har jeg derimod læst:

 • Wild’ af Cheryl Strayed
 • ’De måske egnede’ af Peter Høeg (genlæsning)
 • ’Nattens gobeliner’ og ’Kairos’ af Bente Claudius (genlæsning)
 • ’Sandheden om Harry Quebert-sagen’ af Nöel Dicker
 • ’Hjerter i Chili’ af Laura Esquivel (genlæsning)
 • ’Øen’ af Victoria Hislop (her får du virkelig meget lyst til at spise fed feta og oliven på en græsk taverna med ternede plastikduge).
 • ’Gaven fra havet’ af Anne Morrow Lindbergh (som jeg dog måtte opgive undervejs; jeg ligger muligvis inde med jordens dårligste oversættelse?… Den tæller ikke helt med….)

Men derudover har jeg også læst disse, som egentlig er dem, jeg vil anbefale:

’To sekunder i Byron Hemmings liv’ af Rachel Joyce:
Om to drenge, om at miste forstanden, og om hvor lidt der skal til, før det sker.

’Forbandede yngel’ af Anne-Cathrine Riebnitzsky:
Om de ar, man som forældre efterlader på podernes sjæle, når man er i den grove ende af skalaen. Fantastisk bog, som jeg ikke kan anbefale nok. Smuk og hård. Velformuleret og poetisk.

Derudover har jeg læst ’Min mormor hilser og sige undskyld’ af Fredrik Backman. Ud over, at der stod ”skide meget” skide mange gange i bogen, og jeg på et tidspunkt gik hen, og blev en lille smule træt af det, så var det en meget rørende historie om den lille pige Elsa, der mister sin mormor. Jeg var vild med de meget rammende karakterbeskrivelser og skarpsindige betragtninger. Jeg tror næsten ikke man kan undgå at føle sig beslægtet med én eller flere af personerne, for eksempel blev jeg ramt (i hjertet? På samvittigheden?) af beskrivelser som denne:

”Fars forrige bil hed også Audi. Far kan godt lide at vide, hvad han får. Engang sidste år flyttede de om i supermarkedet, hvor far og Lisette bor, og så var Elsa nødt til at lave de test på far, som hun har set i tv-reklamen, for at være sikker på, at han ikke havde fået en hjerneblødning.”

Bortset fra alarmerende mangel på Audi, så er jeg er jo for helvede Elsas far. Og dét, mine damer, er skræmmende! Og værd at tage til efterretning….. Hvordan gør man så lige det?……
Jeg tænker, jeg skal starte med at ændre min autosignatur på arbejdet, og fremadrettet bare slet og ret skrive ’Med venlig hilsen Elsas far’.

img_2267

Dagens citat

Emma Gad:
”Man skal aldrig låne Bøger uden med det faste Forsæt at levere dem punktlig tilbage. Lånte Bøger må man på ingen Måde beskadige; man må ikke brække Bindet, ikke bøje Bladene om, ikke skrive i Randen og fremfor alt ikke sætte Fedtpletter i Bøgerne. Idet man læser Bøgerne, må man behandle dem som Venner, som man ikke har Lov at misbruge.”

31 tanker om "Sidste nyt fra læsehjørnet"

 1. Ellen

  Jeg bliver nok først bekymret for dig den dag, du skriver, at du har læst ‘Jeg er Zlatan Ibrahimovic’ 😀
  Man kan ikke påstå, at vores læseinteresser har et stort overlap 🙂
  ‘Øen’ har jeg dog (næsten lige) læst – den var fuldstændig fantastisk – håber, at Hislops andre bøger er lige så gode.
  Dårlige oversættere har fanden skabt – de kan virkelig ødelægge en bog. Heldigvis forekommer det ikke ret ofte.

  Svar
  1. Maude Forfatter

   Jeg er glad for, at du ikke er bekymret for mig! Tro mig, det står virkelig skidt til den dag jeg kaster mig over fodboldbiografierne 😝… Du må igang med Hislops andre bøger, håber det bliver en ligeså god oplevelse som ‘Øen’!

   Svar
 2. LS ☆

  Åh ja. Elsas far. Og alle de andre. Og Elsa selv. Og ikke mindst mormor. Uha hvor jeg knuselsker den bog. Den er bare så skide meget fantastisk. Og lige nu … er jeg i gang med “Britt-Marie var her”. Som ja, er en afstikker af en biperson i mormor-bogen. Allerede nu kan jeg sige at, jeg elsker Britt-Marie, Vega, Omar, jobkonsulenten og ham der politibetjenten. Ligesom jeg også elsker “En mand der hedder Ove”.
  Nå men. Godt du har fået ryddet lidt ud i bogreolen – og fået udvidet din horisont lidt 😉 Tror det er et helt fornuftigt valg. Og derudover … er jeg meget, meget enig med Emma Gad – specielt i forhold til det her med at låne bøger.

  Svar
  1. Maude Forfatter

   Ja, jeg har i den grad fået udvidet min horisont! Og hey – det var faktisk dig, der påpegede, at mormor-bogen var fantastisk, så tusind tak for det, LS! ❤️

   Svar
 3. Mette

  Tak for bog anbefalinger. Har ikke læst en eneste af dem men måske skulle jeg. Vil bare helst læse på engelsk. Er med i noget bog noget lige nu på fb og synes det er fantastisk. Har lige sendt en brugt bog af mine ynglings til USA til en pige der. Kostede mig 34 kr men det vare det hele værd. Håbede flere var med men sådan er der så meget.
  Til gengæld synes det er fint med Zlatans bog . Det kan være interessant nok. Har jo en fodboldnørd til mand og vi snakker fodbold sammen for lidt ved jeg. Vi har læst om hans bog men ikke læst den. Du skal ta’ at læse Wonder. Den er bare så fantastisk og nem/hurtig at læse. Jeg er lige startet på en bog der hedder You should have known. Den lover godt:) Ha’ en dejlig torsdag aften og en fantastisk fredag med efterfølgende weekend:o)

  Svar
  1. Maude Forfatter

   Ohh, så godt dit bogprojekt på Facebook, men jeg får bare ikke læst bøger på engelsk i min fritid. Burde egentlig, for jeg bruger det på arbejde, men hvis jeg læser skønlitteratur på engelsk så giver det mig bare ikke lige så meget som hvis jeg læser noget på dansk som er virkelig smukt beskrevet. Det er helt klart fordi jeg ikke er nok velbevandret udi engelsk, men en bog, som er skrevet eller oversat til skønne sætninger på dansk, giver mig bare inspiration, og føles som fløde for hjernen på en ubeskrivelig måde. Jeg vil langt hellere læse smukke og velformulerede afsnit og kapitler end jeg vil underholdes indholdsmæssigt. Og der kommer jeg til kort med utilstrækkelige engelskkundskaber, for jeg er helt sikker på, at du får meget ud af engelsk litteratur! Tak for anbefalingerne, i øvrigt! ❤️

   Svar
   1. Mette

    Forstår dig godt:) Jeg har det nemlig lige modsat. Jeg får knopper af den måde en engelsk bog er oversat til dansk på. Jeg er altså ikke på nogen måde engelsk klog eller noget. Har kun handelskolens engelsk eksamen på eksamesbeviset:) Jeg kender langt fra alle ord tror jeg men jeg har også inden jeg flyttede til England, altid læst på engelsk. Manden og svigermor griner/smiler jævnligt af mit engelsk.
    Se om Wonder er oversat for det er en fantastisk bog:)

    Svar
    1. Maude Forfatter

     Jeg kunne virkelig godt forestille mig, at man kunne krumme tæer i ny og næ over danske oversættelser hvis man har læst originalen, kender forfatteren eller lignende.
     Ej, tænk at din mand og svigermor smiler af dit engelsk! Det må de ikke, må du fluks hilse dem fra mig og sige! Jeg er sikker på, at du er er pragteksempel på britisk-engelsk!
     Jeg vil kigge efter Wonder på dansk; hvad er det nu, den handler om?

     Svar
     1. Mette

      Den findes på dansk:) Den handler om at man ikke kan forsvinde i mængden når man er født unik:) Den er så god. Lige nu sidder jeg og hører forskellige synge Halleluja på Youtube. Puh… så tuder jeg lige lidt. Skal nok sige de ikke må drille mig;o) Tak for opbakning.

 4. Lene

  Jeg var også vild med Øen og Mormor og Elsa og Britt-Marie. Nu mangler jeg bare at møde Ove. Og du minder mig om, at der er to bøger på biblioteket. Herhjemme ligger Stillidsen, men den ser så stor og intellektuel ud, at jeg ikke orker at gå i gang med den 😉 Har du læst den?

  Svar
  1. Maude Forfatter

   Nej, men nu bliver jeg virkelig nysgerrig, hvad handler den om? Lige nu er jeg gået i gang med ‘Alt må vige for natten’ af Delphine De Vigan. Det er et portræt af en mor, og den virker lovende. Jeg skal nok også ha’ fingre i både Britt-Marie og Ove, men der kommer lige til at gå lidt tid….

   Svar
  2. Søs

   Jeg synes, “Stillidsen” var virkelig, virkelig kedelig. Men det syntes jeg også “Den lille ven” var. Hendes første “Den hemmelige historie” gik an, men nu tror jeg ikke, jeg gider at prøve flere fra hendes hånd (selvom de bliver rost til skyerne alle vegne).
   På den anden side set er jeg heller ikke fan af hverken Backman, Dicker eller Hislop, så jeg er måske ikke den rette til at give anbefalinger. Jeg læste godt nok “Øen” og fandt den historiske baggrund interessant, men Hislop presser, hvad? 40 år eller mere ind i en roman, der ikke engang kan siges at være en mursten, så det kan kun ende med meget overfladiske persontegninger, så det var ikke en keeper hjemme hos mig.
   Der er i øvrigt efterhånden langt imellem, at jeg finder noget, jeg begejstres over. Måske det har noget med alderen at gøre? Og/eller med antallet af læste bøger? At man bliver mere kræsen, jo større sammenligningsgrundlag, man har?
   Nå, men hvis det kan bløde min manglende litterære smag lidt op, så er der thumbs-up til Riebnitzskys bog herfra. Dén er go’ 🙂

   Svar
   1. Maude Forfatter

    Ja, mængden af bøger du har læst er helt uoverskuelig! Jeg kommer aldrig til at nå dig til anklerne hvad det angår!
    God fredag derude 😘

    Svar
 5. Birgitte B

  Jeg har Wild på min liste over bøger jeg gerne vil læse. Ellers kender jeg de fleste og ved at den der med mormor ikke er noget for mig 😂 God fredag. Kh Birgitte 😘

  Svar
 6. A+K/VenterPaaVinBlog

  Hun er klog, hende Emma Gad. Folk må dog gerne sætte fedtfingre i mine bøger, jeg spiser nemlig i sengen, så jeg ville absolut ikke kunne se forskel på mine låneres og mine egne svinestreger :p Livet er for kort til, ikke unde sig selv den luksus.

  – A

  Svar
 7. Miri

  Tak for anbefalingerne 🙂 I min bogreol står der en fin bog med dette navn ; ” Jeg er Zlatan Ibrahimovic ” og den er min og jeg er glad for at eje den. Basta ! 🙂
  Hjerter i Chili – åh den står der også og kan sagtens genlæses 🙂 Wild står der også 🙂 Ja, vi har vist læst flere af de samme bøger 🙂
  Bøger er min store passion 🙂

  Svar
  1. Maude Forfatter

   Hvis du siger, den er god, såååå ku’ det da godt være, at jeg skulle overveje at skimme den? Zlatan-bogen, altså. Og så igen, nej… Tror jeg har fået fyldigt referat af den fra Ældste Pode og Mand allerede 😝

   Svar
 8. Henny Stewart

  Engang slugte jeg bøger i massevis, men det gør jeg ikke mere. Jeg havde stort besvær med at læse i en periode i forbindelse med min sygdom. For meget godt dope og tv på enestuen.

  Med skam at melde er jeg ikke kommet rigtigt i gang med at læse igen. Det bliver til nyheder på nettet og ikke meget mere, men jeg forsøger at lokke mig selv i gang igen, for jeg husker læsning som noget af det bedste.

  Svar
 9. Henny Stewart

  Og, apropos Emma Gad, så skrev jeg i mange år følgende foran i alle mine bøger:

  “Sit ungdomsliv og glade dage
  Samt lånte bøger
  Får man aldrig tilbage”

  Det fik dels folk til at tænke sig om mere end en gang, før de bad om at få lov til at låne en bog af mig, og dels leverede de som regel bogen tilbage.

  Nu om dage har jeg alt for mange bøger og ville såmænd gerne give nogle af dem væk, hvis der ellers var nogen, der ville have dem.

  Svar
  1. Maude Forfatter

   Du må igang med at læse igen, Henny ❤️ – jeg er sikker på, at når du først får begyndt, så kan du slet ikke holde op igen.
   Dejligt at du fik alle dine lånte bøger tilbage, jeg tror også altid jeg har fået mine bæger tilbage, helt uden Emma Gads hjælp i den forbindelse 😀

   Svar
 10. Pia

  Hold nu op, hvor vi bare har overlappende interesser når det kommer til bøger! Har haft To sekunder i Byron Hemmings liv stående i reolen alt for længe, men nu bliver jeg da nødt til at få den taget frem. Den har hele tiden fristet, men der synes altid at være andre bøger der presser sig på. So many books, so little time 😉

  Svar
  1. Maude Forfatter

   Så sandt, så sandt, der er ALT for lidt tid til at læse alle de skønne bøger man gerne vil! ❤️

   Svar
 11. Sandra

  Tak for bog anbefalingerne. Jeg læser lige nu meget meget lidt. Til gengæld får jeg strikket en masse. Jeg forsøger at lære mig selv jeg ik skal ha det dårligt over det (kunne høre lydbog imens men så kan jeg ikke snakke med manden samtidig så derfor er den model valgt fra…)
  Ved du hvad – jeg har det lidt som manden med Audien – total pinligt at indrømme men jeg kom til at sige øv på sidste afd møde hvor chefen nævnte noget om ledergruppen mener vi skal sidde anderledes og ikke længere i fagteams. Jeg er så glad for mit kontorfællesskab og kan slet ikke forestille mig de foreslåede ændringer… nogen ting ændrer man bare ik. Som fx varer i supermarkedet – eller bilmærker – eller (åbenbart også) kontorfællesskab …

  Svar
  1. Maude Forfatter

   Man kan ikke både strikke og ha’ mel i munden samtidig, er der nogen der siger (ikke et ord om at blæse 😝). Jeg synes det lyder dejligt med strikketøj og snakken med din mand. ❤️
   Til gengæld lyder det knapt så rart med din kontorrokade. Nogle gange skal de chefer altså holdes i virkelig kort snor! If it ain’t broken, don’t fix it!

   Svar
  1. Maude Forfatter

   Det har du helt ret i, Karin! Faktisk er bogryggen på den ganske pæn (jeg vil gå så vidt som til at sige, at jeg kan finde på ar købe bøger ud fra hvordan ryggen ser ud….), så ud fra den betragtning så er det vist en win-win 😝

   Svar
 12. Laila

  Har ikke læst bogen om Elsa,men den lyder bestemt som en der skal i bunken til ” læses når tiden prioriteres til det”.;0)
  Er enig med Emma ingen smuds i lånte bøger(heller ikke i mine egne) og selvfølgelig et must at de afleveres tilbage i tide:0)
  Vi er en fodbold familie såååå zlatans bog kunne måske også finde vej til denne matrikel.
  God dag til dig:0)

  Svar
  1. Maude Forfatter

   Nej, ingen smudsfingre i bøgerne 😝… Ja, jeg kan jo ikke garantere for indholdet i Zlatan-bogen, men to ud af fire drenge/mandspersoner hjemme hos os har læst den med stor begejstring 📖

   Svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.